Bild: stock.xchng

Justitieminister Beatrice Ask (m) vill se över offentlighetsprincipen, sedan obduktionbilder på de mördade barnen i Arboga hamnat på nätet via The Pirate Bay.

Ask var snabbt ute i helgen.  Så kvickt att man kan ana att alla de opolitiska tjänstemän på justitiedepartementet, som länge velat inskränka offentlighetsprincipen, gjort vågen. Här fanns plötsligt ett case, som gör att de kunde slå till. Men då är drivkraften främst inte att förbjuda bilder på mördade barn, utan att sätta en stor fet hemligstämpel på starka privatekonomiska intressen, som allt mer flätar sig samman med stat och kommun. Varför ska allmänheten få veta hur dessa intressen berikar sig på våra, på skattebetalarnas pengar?

Men det är konstigt att delar av bloggosfären, som förstått att FRA-lagen är ett dödligt hot mot den personliga integriteten, inte begripit att publiceringen av obduktionsbilder på mördade barn också hotar integriteten.

En del av dessa fjuniga killar, som aldrig lämnat tonårstrotset, verkar inte ha en susning om det politiskt-filosofiska dilemmat att frihet för många också kan inneböra en brutal ofrihet för vissa. För så är det i Arboga-fallet. Pappan till de mördade barnen, som ville ha bort de här bilderna på nätet, fick svaret från The Pirate Bay att det var ett jävla tjat: "Nej, nej och åter nej". Då ställdes principer mot empati, ideologisk förblindelse mot gott omdöme.  

Därmed sköt The Pirate Bay antagligen sig själv i foten,  och torpederade den fantastiska tanken på att vidga demokratin till en armé av medborgarjournalister, som skulle dra ner byxorna på de fega journalisterna i de gamla medierna.

Nu är det så att de gamla medierna för länge sedan också haft sin slyngeltid.  Ställd inför hotet av en lagstiftning tillkom en självsanering, i form av "Pressens hedersregler". Regler som följs ibland, ibland inte, men alltid är en komplikation, ett pain in the ass för dem som vill jaga lättköpta lösnummer.

Nu är det dags för bloggosfären att bli vuxen. Om ni kunde enas om FRA-lagens uselhet, måste ni nu klara nästa steg. Från att sakna makt har ni visat att ni har makt. Men med makt följer alltid ansvar.

Alltså måste bloggarna ta sig i kragen och skriva sig samman om något slags hedersregler för nätet, för att slippa lagstiftning. Om ni inte kallar till en "bloggarriksdag" inom de närmaste månaderna för att fixa detta, vet vi att det är er vi ska skylla på, om det blir så att staten slipper granskning och det privata kan profitera på våra skattepengar utan folklig insyn.