Clara Lindblom, (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm

Ett av de områden där problemet med ofrivillig deltid är allra störst är inom äldreomsorgen. Nu satsar vi 2 miljoner på rätt till heltid, skriver Stockholms äldre- och personalborgarråd.

Rätten att jobba heltid är avgörande för möjligheten att försörja sig och i förlängningen för att få en bra pension. Kvinnor jobbar deltid i betydligt högre utsträckning än män och har dessutom generellt lägre löner.

Rätten till heltid är därför en av de viktigaste frågorna för att uppnå ekonomisk jämställdhet och en fråga som har stor betydelse för den enskilda personen som går från deltid till en heltidsanställning.

I Stockholms stad har vi under en längre tid arbetat med att ge våra anställda rätt till heltid. Under år 2015 fick hundratals personer möjlighet att gå upp i tid. I vissa verksamheter går det tyvärr långsammare än i andra. Äldreomsorgen, med en mycket stor andel kvinnliga anställda, är ett av de områden som sticker ut med ett stort antal deltidsanställda. Därför ska vi nu satsa extra för att nå resultat i arbetet med rätt till heltid just där.

Äldreomsorgen är en komplicerad verksamhet bland annat när det gäller schemaläggning. Eftersom fler sysslor görs på morgonen och kvällen och färre under dagen är det svårt att pussla ihop ett bra schema. Då kan det vara lockande att fylla upp med deltidsarbetande personal för att göra det enklare. Många kommuner som satsar på att ge rätt till heltid inom äldreomsorgen ger personalen så kallade delade turer där den anställda jobbar på morgonen och sen har en obetald paus på några timmar mitt på dagen innan det är dags för andra delen av arbetspasset. Det är smidigt för arbetsgivaren men inte alls bra för personalen. Vi kan faktiskt bättre än så.

Frågan om rätten till heltid står högt på dagordningen. I Kommunals nya avtal med Sveriges kommuner och landsting från i våras lyfts heltidsfrågan ännu högre. Heltid som norm fastslås för första gången och lokala handlingsplaner för att det ska bli verklighet ska tas fram i alla kommuner i samarbete med facket. Det är väldigt bra. Vår satsning på 2 miljoner kronor för heltid i äldreomsorgen är ett sätt att också knyta pengar till det arbetet.

Trygga anställningar, bra scheman och heltidsanställning som regel. Det är målet för hur Stockholms stad ska vara som arbetsgivare. Och det ska inte vara bara tomma ord. Vi är beredda att satsa för att leva upp till det.

Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm