Bild: Socialdemokraterna

Socialdemokraterna måste utveckla demokratin inom partiet för att återta en ledande roll där politiken styr ekonomin och där visionerna och hoppet lever, skriver Claes Glader, ordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Landskrona.

Under lång tid har vi diskuterat varför medlemsantalet i Socialdemokraterna minskar. Många förklaringar till detta finns. Många som går med i vårt parti stannar inte kvar, kanske beror detta på att man tycker att partiet är toppstyrt.

Ett tragiskt exempel på detta var när Håkan Juholt blev vald och avsatt utan att vi medlemmar blev till frågade. Detta visade att det är en liten grupp som tillsätter och avsätter partiordförande.

I vårt broderparti i England avgjordes frågan av medlemmarna i det engelska partiet då de väljer sin partiledare genom en medlemsomröstning. De startade en diskussion om vilken partiledare de ville ha, och vilken politik som partiet skulle föra. En process sattes igång, där politiken var i centrum och ungdomarna kände att de var viktiga i formandet av politiken. I Sverige borde samma processer sättas igång om vi arbetade på samma sätt.

Vilken legitimitet känner medlemmarna när man inte får välja sin partiledare, direkt? 

Det finns en rädsla i vårt parti för att vi inte alltid är överens. Jag anser att just det att vi inte är överens om politiken, som gör att vi utvecklas. Politiska processer sätter man igång med att vara just oöverens. Vårt parti borde vara den plats där åsikter bryts och skapar en politik för vår tid. Jag anser att processen i val av ordförande skulle kunna vara något positivt för arbetarrörelsen, kanske livsavgörande.

Frågan är vilken legitimitet medlemmarna känner när man inte får välja sin partiledare, direkt?

Vårt parti har en lång framgångsrik historia och en av våra styrkor har varit att engagera våra medlemmar, man har känt att partiet är deras verktyg till ett rättvist samhälle.

Sverige och samhället har förändrats sedan fackföreningarna bildade partiet. I dag vill människor se raka linjer i beslutfattandet och kunna välja ledare på nationell basis, där deras röst betyder något reellt. Vi borde se att verkligheten har förändrats vilket betyder att den nya generationen inte accepterar att inte vara delaktiga i hur politiken arbetas fram.

Jag tror att vårt parti skall vara en plattform för att skapa en process som skapar de nya svaren för oss i Sverige och i världen i övrigt.

Medlemsomröstning påstår jag skulle vara en väg att ge vårt parti en möjlighet att återta vår ledande roll i utvecklandet av en politik där människans lika värde blir annat än vackra ord. Vi måste visa framtidshopp där vi tillsammans med andra visar på vägen mot ett samhälle som de som bildade partiet ville: ett Sverige och en värld där rättvisa råder. Där politiken styr ekonomin och där visionerna och hoppet lever.

Vi borde följa broderpartier i övriga Europa där medlemmarna väljer ledare genom en beslutande medlemsomröstning. Detta sätt att välja ledare sätter igång en bred politisk debatt om vem som är mest lämpad att leda vårt parti.

Samtidigt vitaliseras demokratin i vårt parti. Alla medlemmar känner att deras röst blir viktig och gör vår rörelse ännu starkare.

Det skulle kunna gå till så att nomineringsprocessen är som nu, men att valberedningen utifrån nomineringarna föreslår ett antal kandidater som sedan medlemmarna röstar om. Det är brukligt i de flesta arbetarkommuner vid val av ombud till partikongressen. Detta sker innan kongressen som sedan konfirmerar medlemmarnas beslut.

Claes Glader, ordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Landskrona.