100 personer årligen dör till följderna av asbestexponering. För alla som ifrågasätter statistiken kring antalet döda byggnadsarbetare så är det dags att vakna, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.

På 70-talet upptäckte man att det hyllade byggmaterialet asbest orsakade cancer och var livsfarligt. Även om det är förbjudet i Sverige sedan dess så dör fortfarande 100 personer om året till följderna av asbestexponering. Särskilt drabbade är byggnadsarbetare.

Målet måste vara att ingen ska behöva dö på jobbet eller på grund av jobbet.

Det gör ont att tänka på de människor, som helt aningslöst gick till jobbet under 50-, 60- och 70-talet och exponerades för livsfarliga partiklar. Partiklar som upp till 40 år senare kan utveckla dödliga sjukdomar, bland annat lungcancerformen mesoteliom.

Enligt den före detta chefsläkaren för Bygghälsan, Anders Englund, är sjukdomen väldigt snabb när den väl bryter ut. Patienten får svåra smärtor och svårt att andas på grund av vätska i lungorna. Det är ovanligt att en person lever mer än ett år efter att ha diagnostiserats med mesoteliom.

Asbest är förbjudet i Sverige sedan 1976. Men materialet finns fortfarande kvar, särskilt i byggnader från 50- och 60-talet. För att undvika att dödstalen fortsätter att ticka finns det starka regleringar för vad som krävs av arbetsgivare och anställda som ska arbeta med asbest.

Det krävs till exempel tillstånd från Arbetsmiljöverket, utbildningar och ibland medicinska kontroller. Det är straffbart att strunta i dessa regler.

Trots att vi sedan länge har känt till faran med asbest och skapat regleringen för att ingen ska riskera hälsan och livet så kan vi inte slå oss till ro. Det finns okunskap, det finns slarv och det kan finnas en drivkraft att tjäna pengar på bekostnad av säkerheten.

Byggbranschen är inte skonad från oseriösa arbetsgivare som struntar i eller inte känner till arbetsmiljölagen. Man tar in arbetskraft från utlandet där kunskapen inte är lika stor och där det ännu inte är förbjudet med asbest.

För Byggnads är arbetsmiljöfrågorna ständigt aktuella. Byggbranschen är fortfarande Sveriges farligaste bransch och asbest är en av orsakerna till de höga dödstalen. Byggnads har också, tillsammans med arbetsgivarna arbetat hårt för att anställda ska skyddas från exponering av asbest.

Så, är det inte dags att tillsammans göra vad vi kan för att skapa ordning och reda inom byggbranschen? Sedan asbestfrågan på nytt blev aktuell i medierna har intresset på de borgerliga ledarsidorna lyst med sin frånvaro. Röster som annars ropar högt om siffertrixande och ivrar på att skuldbelägga Byggnads när vi lyfter fram statistiken och vill göra någonting åt dödstalen – var är dessa röster nu?

Byggnads ser att det är dags att det blir ordning och reda för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen. Bland annat genom att arbetsgivare tecknar kollektivavtal. Då skapas också en skyddsorganisation och kunskap om arbetsmiljö och viktiga regleringar. Då ökar vi förutsättningarna för en säkrare arbetsmiljö och färre dödsfall.

Vi kan aldrig acceptera att människor riskerar livet eller dör av sjukdomar på grund av jobbet. Det är dags att ta ytterligare steg för en säker arbetsmiljö för byggnadsarbetare.

Johan Lindholm, ordförande Byggnads