Bild: Knut Koivisto

Beskedet om dödsolyckan på byggarbetsplatsen i Hjorthagen var som ett hårt slag i magen. Min första tanke var: Inte en gång till. Nu får det vara nog.

Olyckan innebär ett ofattbart sorgebesked för anhöriga och kollegor. Det är också ett bakslag för branschen och ytterligare en väckarklocka för alla ansvariga.

I skrivande stund är det fortfarande mycket som är oklart. Utredningen som påbörjats får utvisa exakt vad som gått snett. Klart står dock att byggföretaget ifråga saknar kollektivavtal med svensk fackförening. Byggnads har inte fått tillgång till det aktuella området på byggarbetsplatsen, trots att det kommit signaler inifrån om tveksamma villkor för dem som jobbar och hur arbetet utförts. Arbetsgivaren, det österrikiska byggföretaget Andritz, bär ett mycket stort ansvar.

Det vilar också ett ansvar på Fortum som är beställare och som gjort upphandlingen. Fortum har inte ställt krav på kollektivavtal och har inte tagit signalerna om missförhållanden på allvar. Fortum styrs till hälften av Stockholms stad och där måste ansvariga politiker också ta sitt ansvar i det hela.

Mot bakgrund av gårdagens tragiska händelse – och att det fortfarande dör människor på svenska arbetsplatser – sätter Byggnads stort hopp till den nya regeringen. Vi har tidigare uttalat vår besvikelse med den borgerliga regeringens nedprioritering av arbetsmiljöfrågorna. Nu fortsätter vi och ställer samma krav på den nya regeringen som vi ställde på den förra. Nu måste saker börja hända.

Den nuvarande regeringen har utlovat en rad åtgärder. Det handlar till exempel om att tillföra mer resurser till Arbetsmiljöverket – ett måste för att inspektioner på arbetsplatserna ska bli av. Regeringen har också lovat mer pengar till forskningen på det området. Det är bra.

Regeringen har även pratat om en handlingsplan och om att sätta sig ner med arbetsmarknadens parter och föra samtal om vad som behöver göras. Det är efterlängtat och välkommet.

Byggnads vill nu se resultat av de löften som Socialdemokraterna gick till val på för att få ordning och reda på arbetsmarknaden. Ett löfte var till exempel att riva upp Lex Laval. En lag som hindrar människors möjligheter att få skydd och rättigheter genom svenska kollektivavtal när de kommer hit för att arbeta.

Vidare har man lovat att se över lagen om offentlig upphandling för att förhindra att lägsta pris får gå före kollektivavtalsenliga villkor och löner vid upphandlingar. Lagen bör och ska ändras.

Byggnads har i senaste avtalsrörelsen lyckats få till ett huvudentreprenörsansvar i kollektivavtalet med Sveriges Byggindustrier. Det innebär att från den 1 januari 2015 måste huvudentreprenörer se till att alla underentreprenörer sköter sig och håller avtal och villkor.

Den nya regeringen tycker det här är bra och de vill stärka den svenska modellen och våra kollektivavtal. Nu är det upp till bevis.

Byggnads har sedan länge en nollvision när det gäller dödsolyckor på arbetsplatsen. Gårdagens olycka talar tyvärr sitt tydliga språk. Nu måste förändringarna ske. Det får vara nog nu. Ingen ska behöva dö på jobbet.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande