Regeringens beslut att avkräva arbetslösa en aktivitetsrapport är inte bara ett byråkratiskt misslyckande utan också en allvarlig felprioritering. Satsa på utbildning, matchning och jobbskapande åtgärder i stället.

Utgångspunkten i regeringens politik för a-kassan är att människor fuskar för att slippa jobba. Vi tror tvärtom att människor vill jobba. Får de bara de rätta förutsättningarna så finns en inneboende drivkraft till att klara sin egen försörjning.

Under en arbetslöshet är man dock beroende av ekonomisk ersättning. Givetvis. Man kan ha familjer att försörja och övergångsperioden mellan två jobb eller utbildning ska inte skapa för djupa sår i människors tillvaro. Det är vår fasta utgångspunkt.

Som bekant infördes det nya regelverket för aktivitetsrapporter den 1 september i år. Trots våra synpunkter på systemet så var ett beslutat fattat och vi förberedde oss väl för att verkställa det på bästa sätt. Vi nyrekryterade och utbildade personalen.

De första aktivitetsrapporterna skulle lämnas till oss den 16 oktober. Tidpunkten flyttades dock fram ett par gånger efter att det hade uppstått tekniska och organisatoriska problem på Arbetsförmedlingen.

Ganska snart stod det dock klart att många av våra medlemmar inte hade förstått det nya regelverket. Språkproblem och tekniska bekymmer försvårade hanteringen. I det läget tog vi beslutet att inte utfärda sanktioner mot medlemmar som inte hade fått in sin rapport i tid.

Osäkerheten om en försent inlämnad rapport berodde på medlemmen själv, bristfällig information, språkproblem eller tekniska bekymmer var för stor. Vi kan inte straffa en medlem och dess eventuella familj i det läget. De ansåg vi och de övriga a-kassorna inom 6F som fattade samma beslut.

Vi anser att den försäkring som arbetslöshetskassa innebär ska vara generös. Det är viktigt för att en människa ska kunna stå stark när marken gungar och inte falla ner i en hopplös livssituation. Då står hon också mycket bättre rustad för att söka sig vidare, utbilda sig eller ta ett nytt jobb. Självklart ska den kontrolleras för att motverka fusk och överutnyttjande. Men vår utgångspunkt är att människor vill jobba.

Regeringens sammantagna politik på a-kasseområdet har kraftigt skadat förtroendet för försäkringen. Det krävs politiskt mod att återställa en bra a-kassa och en Arbetsförmedling som kan ägna sig åt att förmedla arbeten. Det politiska modet saknar dagens borgerliga regering.

Lars Hildingsson, vice ordförande Byggnads och ordförande för Byggnads a-kassa
Roal Nilssen, Byggnads a-kasseföreståndare