Ledare Ingen skulle tro sina ögon om Arsenal eller Manchester United i match efter match gjorde självmål. Men den brittiska högern gör märkligt nog ideligen självmål i frågan om sitt förhållande till EU.

Första självmålet kom när den dåvarande Tory-ledaren David Cameron utlyste folkomröstning om man skulle stanna eller lämna EU. Han trodde han skulle lösa en intern partitvist, men förvärrade istället bråket. Britterna fick en oansvarig valkampanj, där de som ville lämna EU sa ett det skulle vara lätt som en plätt.

Andra självmålet var den brutala besparingspolitik som regeringen drivit sedan 2010. Forskningen visar ett entydigt statistiskt samband: utan de stora konservativa nedskärningarna av välfärden hade folkomröstningen slutat i att öriket varit kvar i EU.

Samtidigt slog en FN-rapport häromdagen fast chockerande siffror, att en femtedel av befolkningen i ett av världens rikaste länder lever i relativ fattigdom, många rentav beroende av matpaket för att inte svälta.

Vill det sig illa kan alltså det brittiska konservativa partiet lyckas med att försätta Storbritannien i ett undantags- tillstånd

Tredje självmålet var att man trodde att man kunde förhandla fram en fungerande »mjuk« Brexit. Men hade EU släppt en medlem utan vidare, skulle andra länder frestas att också lämna.

Alltså är det enda Theresa May efter två års förhandlingar pressat fram ett 600 sidor långt utträdesavtal, med sliriga formuleringar och möjliga fallgropar.

Både de som vill lämna och de som vill stanna kvar gör tummen ner för Mays arbete. Några egna alternativ har hennes kritiker inte.

Oppositionspartiet Labour vill ingenting annat än att störta May och vinna regeringsmakten. Även om EU:s toppmöte i helgen skulle godkänna förhandlingsresultatet, återstår det brittiska underhusets dom i början på december.

Man kan befara att det där blir det fjärde självmålet, att det slutar i ett nej. Då står Storbritannien inför att lämna EU utan något avtal.

Möjligtvis kan man utlysa en ny folkomröstning. Men har de fattiga fått några skäl att ändra sig i en ny folkomröstning, när ingenting gjorts för att förbättra deras livssituation? Det enda skälet är att det skulle vara värre att lämna EU utan något avtal.

Kommer det då att finns medicin, mat och bensin för alla om gränserna stängs? Soldater finns i beredskap för att förhindra plundringar.

Företag försvinner från Storbritannien. 5 000 bankjobb riskerar hamna i Tyskland eller Frankrike. Bandet på bilfabrikerna lär stanna, utan komponenter från Europa. Det kan bli arbetskraftsbrist i servicesektorn om invandringen stoppas.

Vill det sig illa kan alltså det brittiska konservativa partiet lyckas med att försätta Storbritannien i ett undantagstillstånd, utan vare sig krig, naturkatastrofer eller epidemier.

Somliga menar att raden av självmål inte varit någon slump. De mest militanta EU-motståndarna påstås ha velat ha just kaos, för att det ur spillrorna av det gamla ska växa fram ett marknadsliberalt skatteparadis, att öriket ska bli ett europeiskt Singapore.