Bild: Stock.XCHNG

Det är inte överraskande att utbildningsminister Jan Björklund (fp) säger att människor använder Svenska för invandrare (sfi) som försörjning. Det hör inte heller till ovanligheterna att integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) anser att det inte är några som helst konstigheter med att tidsbegränsa sfi-undervisningen. Jag ska vara tydlig: Allt som kommer från regeringen är inte skit, men förslaget om att tidsbegränsa sfi är det.

Folkpartiets övertro på språktester kan snarast liknas vid besatthet. De två folkpartisternas förslag om obligatoriska nationella prov för "examen" påminner om svunna tider. Då eleverna satt på rad på examen, nervösa över att bli kuggade och inte få ta studenten. Nu ska invandrare sitta på rad och vara nervösa för att bli kuggade. Vill någon arbetsgivare ha en om man inte har klarat språktestet?

Det är mycket som är galet med förslaget. Enligt folkpartiledaren Björklund är det lätt att låta sig frestas, det säger han till Sveriges Radio. Han bekräftar det påstådda problemet att människor går på sfi år efter år utan att lära sig svenska och för att försörja sig. Jag säger "påstådda problemet" därför att varken Sabuni eller Björklund vet hur många procent som går på sfi i år efter år och utan resultat. Det är ingen som vet. Därför att det inte är kartlagt, vi har ingen sammanhållen kartläggning om sfi. Men i den upp- och nedvända världen vi lever i talar ministrar först om för oss vilka åtgärder som behövs för att sedan säga att de egentligen inte vet omfattningen av det de beskriver som ett omfattande problem.

Men det finns de som vet bättre än Sabuni och Björklund. En av dem är Eva Kjellsäter, hon är rektor på sfi i Skärholmen. Till Sveriges Radio säger hon att eleverna går i snitt två år, de anstränger sig stenhårt och vill börja arbeta så fort de bara kan. Det vore bra om människor inte kände pressen utan gick i sfi i lugn och ro, menar hon. Sveriges enda professor i svenska som andra språk, Inger Lindberg, pekar på aspekter av språkinlärning som ett test inte kommer kunna ta hänsyn till. De som har hög utbildning, kan redan flera språk, är unga och friska kommer att klara sig bra, säger hon men det kommer inte vara lika enkelt för personer med traumatiska upplevelser eller bristfällig utbildning bakom sig.

Förslaget saknar förankring i den verklighet som människor lever i. Återigen beskriver folkpartiet lärare som misslyckade och invandrare som en grupp människor med fallenhet för fusk och överutnyttjande av system. Det enda vettiga Björklund och Sabuni kan göra nu är att dra tillbaka förslaget i sin helhet och tillsätta en utredning om sfi. Det är inte så svårt, alliansen borde vara vana vid att ta tillbaka sina förslag vid det här laget.