Löfven var ovetande om att Vattenfall planerar nya dagbrott i Tyskland. Det är hög tid för regeringen att lägga konkreta progressiva förslag för att stoppa bolaget från att fortsätta på inslagen väg.

Jag har nyligen kommit tillbaka från Lasitzfälten i östra Tyskland. Det är här Vattenfall har brunkolskraftverk och stora dagbrott.

Denna verksamhet släpper ut drygt 60 miljoner ton koldioxid per år, mer än vad hela Sverige gör på ett år. När vi var i Tyskland såg vi klart och tydligt hur Vattenfall planerar för nya dagbrott. I byn Proschim är invånarna oroliga för att de måste lämna sina hus och hem för att ge plats för ett nytt dagbrott. Byn Haidemühl är redan helt och hållet evakuerad.

Skulle dessa nya dagbrott öppnas talar vi om utsläpp som skulle vara mer än 20 gånger så stora som Sveriges samlade utsläpp. Det skulle äventyra tvågraders-målet samt betydligt försvåra kommande generationernas överlevnad.

Att Vattenfall har slagit in på fossilbanan kan vi främst tacka den tidigare borgerliga regeringen för. Det var under regeringen Reinfeldt som Vattenfall gjorde århundrandets sämsta affär genom uppköpet av fossilbolaget Nuon och stämde tyska staten för kärnkraftsavvecklingen. Det var också då Vattenfall fick klartecken för nya kolgruvor i Tyskland.

Det var därför glädjande att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i oktober i fjol slog fast att expansionen av brunkol i Tyskland ska avbrytas.

I S-MP-överenskommelsen skriver man: ”Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställer som mål att Vattenfall ska vara ledande inom energiomställning. Styrningen av bolaget ska skärpas så att det ökar andelen förnybar energi och på ett kraftfullt sätt bidrar till omställningen. Framtiden för bolaget måste ligga i att utveckla förnybar energi och inte kol och gas. Som ett led i detta kommer en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit.”.

Men när jag den 21 maj vid riksdagens frågestund frågade statsminister Stefan Löfven om Vattenfalls pågående planer på utökning av deras brunkolsfält i östra Tyskland, var han ovetande om Vattenfalls planer på nya kolgruvor. Det var glädjande att statsministern i sitt svar uttryckte att regeringen ska styra upp Vattenfall genom direktiv och att bolaget ska bli 100 procent koldioxidfritt.

Nu väntar vi på konkreta politiska förslag. När kommer regeringen fatta beslut om att utbyggnaden av nya brunkolsgruvor i Tyskland ska stoppas? När kommer förslaget om ett 100 procent koldioxidfritt Vattenfall? När får vi se de nya ägardirektiven?

Stefan Löfven måste visa handlingskraft och stå upp för den progressiva politik som den här regeringen säger sig stå för. För det kan väl inte vara så att det statsministern sa i riksdagens kammare förra veckan bara var tomma ord?

Birger Lahti (V), riksdagsledamot