Bild: Jonas Loveus
Benjamin Dousa, MUF. Bild: Jonas Loveus

Det är tydligt att människor med låg utbildning ställs utanför på grund av den svenska modellens höga trösklar, skriver MUF:s ordförande i en replik. 

Jag får börja med att tacka för berömmet från Emil Bustos och Elis G Örjes från Socialdemokratiska ekonomklubben som ser att det ekosystem som rapporten Utanför – Människorna utanför den svenska modellen beskriver är intressant.

Mig veterligen är det här en av de mer kvalitativa beskrivningarna av den svarta arbetsmarknaden efter flyktingkrisen förra året. Vi hade 160 000 människor som kom till Sverige 2015. Mer än 60 000 människor är inskrivna i etableringsprogrammet. Samtidigt vet vi att bara 5 procent av dem har arbete inom 3 månader efter att etableringsplanen avslutats. Vad händer med alla andra?

Vi behöver ställa frågan om arbetsmarknadens utveckling, inte minst i utanförskapsområden. Om normen att man ska arbeta vitt luckras upp behöver vi diskutera hur det kan hanteras. Arbetarrörelsen, dit Socialdemokratiska ekonomklubben tillhör, kan vara en konstruktiv del av den diskussionen.

Av naturliga skäl är det svårt att göra robusta undersökningar av den svarta sektorn. Även den akademiska litteratur som finns på området är uppskattningar av olika slag. Att få ett urval som är »representativt« är närmast att betrakta som omöjligt. Vad vi kan säga är att vår undersökning bekräftar den bild som Skatteverket och andra aktörer redan gett.

Rapporten indikerar att det finns tre kategorier av människor utanför den svenska modellen. De som arbetar svart, de som går på bidrag, och de som gör en kombination av dessa två. Vi vill göra fler arbeten vita. Ett effektivt sätt är att sänka ingångslönerna, som vi också föreslår. Detta följer förstås av forskning, inte av intervjuer som genomförts. I ryggen har vi akademiska flaggskepp: IFAU, Arbetsmarknadsekonomiska rådet, IMF och OECD.

Vi ger ingående information kring Sveriges just nu mest påtagliga problem – den bristande integrationen – som de myndigheter och människor med lokal kunskap oroar sig för medan socialdemokratins intelligentia svarar med den här tämligen intetsägande metodkritiken. Debattörerna går till och med så långt att de säger att vi »förstör debatten«. Varför? För att vi säger att den svenska modellen verkar segregerande? Effekten noterade Assar Lindbeck redan på 80-talet.

En mer sannolik hypotes är att yngre socialdemokrater har svårt att navigera i det nya moraliska landskapet, där det är tydligt att människor med låg utbildning ställs utanför på grund av den svenska modellens höga trösklar. Jag bjuder in till Husby i slutet av november där jag berättar mer om min rapport, och pratar gärna reformer. Inbjudan är öppen.

Benjamin Dousa, ordförande MUF och författare till rapporten Utanför (Timbro).