Bengt Säve-Söderberg
Bengt Säve-Söderberg

Med orden ”Vi möter rädsla med hopp” vann liberalen Justin Trudeau det kanadensiska valet. Det ska investeras även om det kostar budgetunderskott. Ett viktigt budskap även till oss svenskar.

Pierre Trudeau var en av de statschefer som statsminister Olof Palme hade ett starkt och förtroendefullt samarbete med.

Den liberale premiärministern Trudeau dominerade politiken i Kanada från sent 1960-tal till mitten av 1980-talet. De pratade ofta i telefon och de utvecklade sina kontakter informellt och med ett minimum av protokoll.

Vid ett planerat besök av Palme i Kanada uppstod ett problem. Trudeau, som hade trassliga familjeproblem, var tvungen att meddela att han måste prioritera en familjemiddag framför den gästande svenska statsministern. Men det löste sig. Trudeau lyfte på telefonen, förklarade sin belägenhet och bjöd in Palme till familjemiddagen.

Vid återkomsten till Sverige berättade Palme livfullt om denna familjemiddag där han hade svårigheter att föra samtal på grund av att ett antal små barn förde ett starkt oväsen.

Ett av dessa barn, Trudeaus son Justin har nu valts till Kanadas premiärminister efter att landet i nästan tio år har styrts av en oerhört konservativregering under Stephen Harper.

Skattesänkningar för de rikare, en nästan klimatförändringsförnekande politik med bland annat avhopp från Kyotoprotokollet och en valrörelse som spelade på människor rädsla och fruktan inför det okända och ovana. På gränsen till den antisemitism som grasserade på 1930- och 1940-talet. Denna gång riktad mot muslimer. Ska vi verkligen tillåta att kvinnor bär slöja?

Nu var kanadensarna rejält trötta på detta falska och förenklade budskap vars syfte var att åstadkomma rädsla. Vi och dom.

Liberalerna, som misslyckades rejält i valet för fyra år sedan med en Harvardprofessor som tillfällig ledare, åstadkom nu ett jordskred. Från 34 platser i parlamentet har de nu tagit 184, lika med egen majoritet.

”Vi möter rädsla med hopp”, som Justin Trudeau uttryckte det. Liknande Barack Obamas första kampanjseger. Det ska investeras även om det kostar budgetunderskott. Ett viktigt budskap även till oss svenskar.

Ett stort flertal kanadensare kan nu hoppas att se en återgång till det Kanada som många i hemlandet men också i omvärlden länge har hoppats på. Kanada var länge en av de stora försvararna av FN, av fredsbevarande verksamheter, av miljöreformer och av en anständig humanism.

Allt detta har varit helt frånvarande under de senaste nio åren. Nu kan vi hoppas på en aktiv insats från det landet inför miljökonferensen i Paris.

Ett tag såg det i opinionsmätningarna ut som en seger för det socialdemokratiska NDP vore möjlig. Men på slutet lyckades den politiskt oerfarne Justin Trudeau träda fram och bli omåttligt populär med sitt optimistiska budskap. Då avstod många väljare från att rösta på NDP för viktigast var att bli av med Stephen Harper. Och NDPs ordförande Mulcair hade inte den karismatiska framtoning som den unge Trudeau.

43 år gammal träder han in på den stora scenen 47 år efter att hans far gjorde detsamma. Sverige bör nu utveckla liknande goda relationer med honom som på sin tid skedde med hans far.

Bengt Säve-Söderbergh, F.d. statssekreterare och mångårig medarbetare på UD