De närmaste åren måste beslut fattas för att hindra att hela länder läggs under vatten och miljoner människor tvingas på flykt. Det viktigaste du kan göra i valet är att rösta på ett parti som lägger vikt vid klimatfrågan.

Valet närmar sig och debatterna blir hetare, men de handlar inte om ett varmare klimat. Förutom diskussionerna om jobben och skolan har också antirasismen, till skillnad från resten av Europa, lyckats växa sig starkare i Sverige. Många av oss vill ge en fristad till de som flyr från krigen.

När det handlar om krig och död kan det kännas motiverat att låta klimatfrågan komma i andra hand. Men ur ett helhetsperspektiv kan det inte slå mer fel. Sanningen är att vår kortsiktighet kommer att skapa fler konflikter och fler naturkatastrofer som kommer att påverka Sverige och världen på sätt vi blundar för idag.

2050 kan 200 miljoner människor vara på flykt från sina hem på grund av konflikter och naturkatastrofer som skapats av klimatförändringarna. 2012 låg den totala siffran av flyktingar och asylsökande på 45 miljoner. Samtidigt är de stora klimatfrågorna i valet huruvida vi ska vara tvungna att betala en femtilapp mer i månaden för bensin och att bilköer snabbt måste lösas med fler vägar. Men klimatfrågan har bara en lösning. Vi måste sluta släppa ut klimatgaser.

Första steget är att i stället få våra politiker att prata om reella förändringar. Politiken har möjligheten att hitta lösningar genom att fokusera pengar på forskning, teknik, skatteväxling och hållbar samhällsbyggnad, men det största regerande partiet gör i stället en motorväg till en valfråga.

För att lyckas skapa de nödvändiga förändringarna behövs de politiska satsningarna och besluten. Det innebär att det viktigaste du kan göra är att rösta på ett parti som lägger vikt vid klimatfrågan, eller se till att ditt parti börjar göra det.

Vi har gett politikerna och företagen makten att bestämma över många och stora delar i vårt samhälle, och de kan skapa vettiga alternativ till det mesta som i dag är ohållbart.

Rösta för att förbereda våra samhällen för den påverkan vi redan haft och minimera den påverkan vi kommer att ha på framtiden. Det är det viktigaste du kan göra för klimatet. Att inte göra något kommer ut ekonomisk synvinkel kosta oss tre gånger så mycket som att agera nu. Om vi inte har råd nu, kommer vi att ha råd att ställa om när ekonomin är ansträngd, resurserna är knappare och krigen fler?

Det är dags för oss att kräva visioner och våga investera. Vi har en sällsynt möjlighet att vrida tillbaka klockan innan de värsta katastroferna har hänt. Och det viktigaste är att över 200 miljoner människor om 35 år ska kunna fortsätta sin vardag utan att veta hur deras liv skulle ha sett ut om vi inte hade vågat ta besluten som krävdes.

Beatrice Rindevall, redaktör Supermiljöbloggen