Aborträtten är ett rött skynke för Europas nationalistiska och konservativa krafter.

Det polska parlamentet sa nyligen nej till ett förslag om totalförbud mot aborter.

Förslaget, med fängelsestraff för såväl kvinnor som läkare som trotsade lagen, var så brutalt utformat att det fick ut tusentals protesterande kvinnor på gatorna.

Den fram till nu slumrande polska kvinnorörelsen fick plötsligt liv.

Parlamentsbeslutet innebar också den första stora motgången för den nya reaktionära regeringen.

Men striden är inte över. Partiledaren för Lag och rättvisa Jaroslaw Kaczynski har lovat att återkomma med ett nytt förslag om att skärpa de redan mycket stränga abortreglerna.

När abortlagar ska ändras brukar vi få en debatt om kvinnans rätt till sin egen kropp. Det gäller förstås också i det polska fallet.

Men här är aborterna även en del av en medveten nationalistisk politik. Regeringen anser att polska kvinnor som föder barn utför en patriotisk gärning i ett land med en allt mer åldrande befolkning. Blir det fler små polacker tror man sig kunna slippa ta emot flyktingar. Hittills i år har Polen bara velat ta emot 400. De styrande har mumlat om att det inte får bli fler, för då finns risk för epidemier.

Det går inte att rycka på axlarna åt det som händer i Polen. Historien visar att försök att skapa en etnisk homogenitet lätt kan hamna i folkmord.

Vi ser ett nationalistiskt korståg också i försöken i Polen att politiskt styra domstolar och medier. Att EU protesterat mot nedmonteringen av yttrandefrihet och rättssäkerheten, har bara bekräftat de polska nationalisternas trosvisshet om att Europa inte angår dem.

Den här reaktionära vågen gäller inte bara Polen, utan också flera andra centraleuropeiska länder. Ungern har liknande problem som Polen med en åldrande befolkning, har rest taggtrådsstängsel mot flyktingarna, har fortfarande en hygglig liberal abortlagstiftning och men också en premiärminister, Viktor Orbán, som sagt sig vilja göra Ungern till ett icke-liberalt land.

Det är ingen tillfällighet att det nazistiska partiet Gyllene Gryning i Grekland anser att aborter är »riktade mot vår ras«. För vi ser överallt ett klart samband mellan främlingsfientliga ståndpunkter och abortmotstånd. Donald Trump, som ska kasta ut tusentals papperslösa mexikaner, vill typiskt nog bestraffa kvinnor som gör abort.

Här hemma då?  Sedan Kristdemokraterna backat i en fråga som man drivit sedan partiets start, är Sverigedemokraterna det enda riksdagsparti, som vill skärpa abortlagstiftningen. Men SD ligger lågt i frågan. Kanske för att abortmotståndet är så svagt i Sverige.

SD vinner kanske inga röster på det, tror Mats Wingborg i sin bok Den blå-bruna röran. Eller också vill man bädda för en samverkan med KD och moderaterna efter nästa val, menar han.

Samtidigt kan vår fortfarande anständiga abortlagstiftning komma att sättas under press av den gradvisa brutalisering av frågan som vi ser tecken till i vår omvärld.