I tisdagens regeringsförklaring uttryckte statsminister Fredrik Reinfeldt för första gången att hyresrättens ställning måste stärkas och fler bostäder måste byggas. Dessutom tillsatte han Stefan Attefall som civil- och bostadsminister. Det är viktiga symbolhandlingar. Reinfeldt lovade även att öppna för möjligheten att hyra ut rum i privatbostäder och höja bostadsbidragets särskilda stöd för barnfamiljer. Men utöver det var det tyst om bostadsfrågorna i Reinfeldts 27 sidor långa tal.

Det är märkligt att Reinfeldt ägnar en sådan avgörande framtidsfråga som människors boende så lite uppmärksamhet när han beskriver regeringens framtida politiska inriktning. Då Moderaterna betonar arbetslinjen så hårt borde Reinfeldt även tala om vikten av en fungerande bostadspolitik, eftersom arbetslinjen förutsätter en fungerande bostadsmarknad. En fungerande bostadsmarknad förutsätter hyresrätter, så att man enkelt kan flytta till jobb eller utbildning.

I ett läge där alla är överens om att hyresrätten är skattemässigt missgynnad, bostadsbyggandet ligger i träda, bostadsbristen breder ut sig i kommun efter kommun och 216 000 unga bara väntar på att få flytta hemifrån – då borde viljan att komma med konkreta förslag vara betydligt högre. Regeringen får en första chans att visa att den menar allvar redan nu på tisdag, när budgeten presenteras. Vi hoppas att den politiska viljan då omsätts i konkreta åtgärder.

Vi förstår att Attefall har många funderingar första veckan på jobbet. Med tanke på hur bostadsbyggandet har sett ut de senaste åren vill vi gärna hjälpa till. Därför har vi ställt samman en lista på konkreta åtgärder Attefall och regeringen kan ta itu med redan nu:

  • Sluta misskreditera hyresrätten – både i ord och i handling. Politikers uppgift är inte att rangordna boendeformer. Politiker måste i stället börja se hyresrätten, villan och bostadsrätten som goda boendeformer som kompletterar varandra.
  • Inför låg moms på hyran. Det gör att fastighetsföretagen kan dra av ingående moms i sina bolag. Slutsumman blir en lägre hyra för hyresgästen.
  • Åtgärda det stora skattetryck som hyresrätten lever under, jämfört med villor och bostadsrätter. I dag skiljer det 2 000 kronor i månaden i skatt mellan en hyresrätt på 100 kvadratmeter och en villa som är lika stor, enligt en rapport Hyresgästföreningen tagit fram tillsammans med SABO och Fastighetsägarna. Att det blivit så bottnar i konstruktionen av den nya fastighetsskatten, samt hur ränteavdraget påverkar boendekostnaderna. Den här skillnaden missgynnar hyresrättens konkurrenskraft och det finns det en bred politisk enighet om.
  • Ändra skattereglerna så att skattefria underhållsfonder tillåts för hyresrätten.
  • Inför rot-stöd även för hyresrätten.
  • När flerfamiljshus byggs om måste det ske klimatsmart. Boendet är en stor bov i utsläppen av koldioxid. Därför bör staten stimulera hyresvärdars ambition att bli mer klimatsmarta.
  • Konkretisera planerna för upprustning av miljonprogramsområdena. Det handlar om att tydliggöra tidsplaner, finansiering och byggstart.
  • Stimulera byggandet av nya hyresrätter. Ett sådant stimulanspaket måste innehålla åtgärder för att förbättra konkurrensen, nödvändiga justeringar i plan- och bygglagen och ett förändrat skattetryck på hyresrätten.
  • En stor integrationsdebatt är nödvändig i Sverige. Hyresgästföreningen deltar gärna i den – men aldrig under premissen att det är hus som skapar integration, för det är det människor som gör. Regeringen behöver bli mer tydlig i hur integrationsarbetet ska stärkas i vårt land.

Stefan Attefall har ett viktigt arbete i att mejsla ut den konkreta politiken ur den politiska viljeinriktning statsminister Fredrik Reinfeldt gav i sin regeringsförklaring. Framtiden knackar på dörren och där står hundratusentals ungdomar som behöver någonstans att bo.