Bild: stock.XCHNG

Män äter middagar med män för att prata om hur förödelse skapad av män ska undvikas i fortsättningen. Ingenstans i samtalen syns de verkligt drabbade – kvinnorna och barnen. Nu sägs det att freden i Mellanöstern måste bli stabil, att den ska byggas från grunden. För det krävs mycket mer än det som hittills har gjorts.

I krigets efterdyningar kämpar båda parter för att sprida sin bild av det som verkligen hände. Israel säger att de vann kriget. Hamas menar att de är de verkligen vinnarna. Allra viktigast i den här kampen verkar vara att vinna slaget om manligheten. Till Sveriges Radio säger ledande Hamas-män att israelerna minsann är ynkryggar, att deras soldater är fega. Hamas menar att de aldrig fick kriga på riktigt. Kriga som män. Och unga manliga israeliska soldater gör v-tecknet, där de sitter på sina stridsvagnar. Hjältar på väg hem.

Israel bryter mot folkrätten. Och Hamas utnyttjar hänsynslöst människors utsatthet – allt för "kampen", där målet helgar medlen. Maskuliniteten har en central position i krigföringen, medan de som blir dödade är kvinnor och barn. De används som siffror och statistik att visa upp för omvärlden. Deras plats i den politiska kampen värderas inte. Samtidigt tonar bilden av söndertrasade familjer fram.

Så har det alltid varit. Men det behöver inte så förbli. För snart tio år sedan antog FN resolutionen 1325. Den handlar om kvinnors utsatta position i väpnade konflikter och om vikten av att öka kvinnors deltagande i fredsprocesser. Resolutionen är juridiskt bindande för FN:s alla medlemsstater – det är bara för fredsdelegaterna som nu reser världen runt att börja tillämpa den. Annars kommer en hållbar fred inte att uppnås i Mellanöstern eller någon annan stans.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har haft en betydelsefull roll i EU:s fredsdelegation. Han måste dra med de palestinska och de israeliska kvinnoorganisationerna i fredsprocessen, de verkar i större utsträckning än andra aktörer för fred. Bildts viktigaste bidrag kan vara att erkänna tidigare misstag, inte upprepa dem och visa att det finns fler sätt att prata om krig på. Han kan se till att gamla tankemönster bryts.

För följden av fortsatta manskrig och fler söndertrasade familjer är en ökad radikalism. De palestinier som nu känner en ilska mot att Hamas har förstört deras liv kommer inte att ty sig till president Mahmoud Abbas och hans Fatah. De kommer att söka sig till betydligt extremare krafter, till dem som tycker att Hamas är fega ynklingar. Och så fler manskrig. Och fler drabbade kvinnor. I en evig ond spiral.

Carl Bildt och hans herrmiddagar har chansen att skriva historia genom att involvera kvinnor. De bör inte missa den.