Bankernas affärer i laglöst land skulle bli en rafflande teveserie.

I helgen hade tredje säsongen av House of Cards premiär. Men korruptionen inom politiken bleknar i jämförelse med bankernas värld.

En ny serie med HSBC:s vd Stuart Gulliver i en Frank Underwood-karaktär vore otroligt intressant. Samtidigt som Gulliver personligen, med en lön på 99 miljoner kronor, för över pengar till ett hemligt konto i Schweiz via Panama, så kallar han utan att blinka i medierna bankens agerande för “en skam”. Klart kvalificerande!

HSBC uppmärksammades senast för hemliga skatteflyktskonton i Schweiz. Men meritlistan omfattar även penningtvätt åt mexikanska drogkarteller, valutamanipulationer, kapitalförvaltning åt misstänkta brottslingar och affärer med konfliktdiamanter.

Ingen i banken ställs någonsin till svars. “Too big to jail” kallas det – om storbankerna på allvar skulle klämmas åt hotas hela ekonomin. Banken betalar bara böter – en bråkdel av vad man tjänar på brottsligheten. Så brotten kan pågå och trappas upp under överskådlig framtid. Perfekta förutsättningar för en långkörare till teveserie.

Här i Sverige avslöjade SvD Näringsliv att SEB har sitt bonusprogram till nyckelpersoner i schweiziska UBS, en bank som liksom brittisk-kinesiska HSBC gjort sig känt för hemliga konton för skatteflykt.

Expertisen förvånades en aning eftersom de svenska bankerna i allmänhet själva brukar kunna förvalta svenskars pengar på hemliga utländska konton i till exempel Luxemburg utan insyn från Skatteverket. Detta är helt lagligt och lämnar det upp till innehavaren att själv rapportera kontot till Skatteverket.

Men UBS är tydligen en populär bank hos SEB-ledningen. En av Annika Falkengrens närmaste medarbetare rapporterade nyligen in tillgångar som tidigare gömts hos UBS till Skatteverket. Också helt lagligt så länge du hinner självrapportera innan Skatteverket blir misstänksamt – annars är det skattebrott.

Och eftersom det inte står något i årsredovisningen om SEB:s koppling till UBS så kunde fler självrättelser komma in från UBS utan att någon skulle göra kopplingen till SEB. Men detta är spekulation. Det kan finnas andra okända tjänster som just schweiziska UBS erbjuder som gör att de enligt SEB “passade bäst just då” som förvaltare av SEB:s bonusprogram på några miljarder.

Att skatteflykt och bankbrottslighet fortgår så länge ingen åker fast är naturligtvis inget att förvånas över. Ungefär en tiondel av svenskarnas nettoförmögenhet, motsvarande cirka 20 procent av BNP, beräknas vara undangömda. Det fascinerande är att våra samhällen ger skatte- och bankbrottslingar amnesti.

Så länge banktjänstemännen tjänar pengar åt sin bank genom brottslighet, lyckas bankerna fortsätta att köpa sina medarbetare fria. Det är bara om en anställd uppenbart lurar sin egen arbetsgivare, till exempel genom spekulation, som hen riskerar att utlämnas av företaget och straffas.

På ett sätt påminner systemet om medeltiden eller vikingatiden. Även då kunde man köpa sig fri från brott. En avhuggen näsa lär till exempel ha jämställts med mord och renderat en mansbot. Fängelser var ännu inte uppfunna. Å andra sidan straffades ofta stöld hårdare än våldsbrott och man kunde dömas till döden eller att några fingrar höggs av.

Bankvärlden i laglöst land. Ni fattar hur bra teve det här kan bli.