Med Jimmie Åkesson borta från den politiska arenan ökar risken att SD fäller regeringen.

En dryg månad efter valet kom beskedet att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har bränt ut sig. Med tanke på den utsatta position det är att vara partiledare, i synnerhet för ett parti som SD, är det inte konstigt. Dock väldigt ovanligt.

Officiellt är Jimmie Åkesson sjukskriven till slutet på november. Kommer han tillbaka då är det inte lång tid han haft för återhämtning. Det troliga är att han fortsätter vara borta på obestämd tid, vilket ger SD ett nytt spelutrymme.

Innan sjukskrivningen fick Jimmie Åkesson många tillfällen att uttala sig om risken för att SD kommer att fälla Stefan Löfvens regering. Faller inte budgetpropositionen SD i smaken, faller Stefan Löfven, var budskapet.

Sedan kom sjukskrivningen och många andades ut. Kanske lite för snabbt. För det once-in-a-life-time-tillfälle som uppenbarat sig kommer förmodligen vara svårt att inte utnyttja.

För SD:s del kan detta vara en möjlighet att fälla regeringen utan att Jimmie Åkesson behöver ställas till svars. Vikarierande partiledare Mattias Karlsson får göra grovjobbet, och Jimmie Åkesson kan obefläckad komma tillbaka i utvilad form för att ta sig an arbetet inför ett nyval.

Detta konspiratoriska scenario bekräftas i en mycket intressant intervju med Mattias Karlsson i Dagens Industri, dagen innan budgeten presenterades. Där säger han sig vara redo att fälla regeringen om budgeten representerar en politik som SD anser vara skadlig för Sverige. Han är även redo att leda sitt parti i denna situation, meddelar han.

SD kan alltså komma att fälla regeringen och tvinga fram ett nyval. Men de kommer inte att ta någon skuld för oredan.

”Det kan omöjligt vara vårt fel att vi har ett skakigt parlamentariskt läge som skulle kunna få dramatiska följder”, säger Mattias Karlsson obekymrat i intervjun.

Varje steg hittills har varit strategiskt genomtänkt på detaljnivå från Jimmie Åkessons sida, och partiet har honom att tacka för sina framgångar. Ett nyval skulle vara direkt skadligt för Sverige, men det skulle troligtvis inte påverka SD negativt. Ingenting annat har ju hittills gjort det.

Med 13 procent i väljarstöd har hybrisens flagga höjts och när den mediale strategen Jimmie Åkesson nu klivit åt sidan för ideologen Mattias Karlsson ser spelplanen annorlunda ut.

Åkesson har liksom Karlsson konsekvent kallat Stefan Löfven för oansvarig, det inbegriper både regeringsbildningen såväl som budgetpropositionen. Båda har blåst upp fjädrarna rejält inför sina väljare med sin retorik om att SD är det enda parti som tar ansvar för Sverige.

I SD:s upp-och-ner-vända begreppsvärld är det därför inte alls otroligt att de röstar emot budgeten. Vad har de att förlora? Jimmie Åkesson kan säga ”Det var inte jag” och Mattias Karlsson kan säga ”Jag tog ansvar för Sverige”.