Bild: stock.xchng

"Munchhausen by proxy" kallas det för när en förälder själv skadar sitt barn för att därefter anta rollen av att vara den som med sin omsorg räddar det tillbaka till hälsa. Man hittar på sjukdomen för att kunna hitta på botemedlet och därigenom bli den räddande ängeln. För att därigenom bli oundgänglig.

Det är en ytterst ovanlig karaktärsneuros, men sjukdomen är välanvänd som metafor just för att logiken går att finna i mindre skala på andra områden: Du skapar ett problem för att på så sätt kunna bli till den som sitter inne med lösningen. Och med anledning av regeringens budget är det kanske dags att applicera metaforen på svensk politik: återställarpolitik by proxy.

Efter att ha inlett mandatperioden med att höja avgifterna till a-kassan lovade Anders Borg i söndags helt plötsligt sänkta avgifter. Med andra ord slår regeringen först sönder a-kassan så att en halv miljon människor står utan trygghet. Sedan erbjuder man dem (efter två år och oändligt mycket yrande om utanförskap) en 50-lapp som morot för att komma tillbaka in i den nu rejält försämrade värme ur vilken de precis blivit utjagade.

Socialbidragen har ökat i 58 procent av landets kommuner och när lågkonjunkturen nu rullar in kommer de människor som står utanför a-kassan inte ha något annat skyddsnät än socialkontoret. Enligt regeringens beräkningar förväntas socialbidragen redan öka de närmsta åren. De kan inte öka ytterligare. Ännu mer kostnader kan inte vältras över på kommunerna. Moderaterna kan inte bli "det nya bidragspartiet". Alltså sänker regeringen nu avgifterna.

Man skapar problemet och försöker sedan plocka poäng på att lösa det. Samma mönster går igen på andra områden där exempelvis kraftiga nedskärningar i vuxenutbildningen nu följs av en tredjedels återställare genom att en del av de resurser som dragits in återförs i en riktad satsning på yrkesutbildning.

Borg återställer sin egen röra, men bara delvis. Avgiftshöjningen till A-kassan har kallats "mycket olycklig" av ekonomerna i regeringens eget finanspolitiska råd och att Anders Borg nu backar räcker inte för att återupprätta försäkringen. Dagens situation är en tickande social bomb.

Den som däremot tar gårdagens avgiftssänkning som ett erkännande av att regeringen gjort fel, den misstar sig. "Inte ens under tortyr skulle jag erkänna att det är ett misslyckande" sa finansministern under budgetpromenaden. Och med tanke på den mannens rykte gällande tjurskallighet är det bara att tro honom.