Tiggeriet har ökat. Det är framförallt fattiga romer från det forna Östeuropa som vädjar om pengar. Polisen har hävdat att tiggeriet är organiserat av maffialiknande ligor. Något som borgerliga politiker har hakat på. Strax före jul deklarerade en arbetsgrupp inom Moderaterna att tiggeriet borde kriminaliseras. Justitieminister Ask ansåg att något måste göras mot den människohandel som påstås förekomma. Liknande förslag har förts fram av Centerpartiet och Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.

Stämmer det verkligen att det är maffian som tvingar människor att tigga? Stämmer det att tiggarna tjänar tusentals kronor om dagen men att pengarna tas om hand av ligaledare?

Kyrkor och människorättsorganisationer har länge dementerat detta. Dagens Nyheter har satt sina grävande journalister på att följa tiggande romer under en månad. Artiklarna har gått i Stockholmsdelen under veckan. Det är en skrämmande läsning över fattigdomen och ett hårdnande samhällsklimat. Romernas situation blir allt svårare i ett Europa präglat av massarbetslöshet och främlingsfientlighet.

DN har följt paret Claudia och Nico Sbircea. De kommer från en liten by i södra Rumänien. De har två döttrar varav den ena är svårt sjuk. Nico blev arbetslös. De har inte råd till mat och mediciner. För att klara familjens livsuppehälle åker de fram och tillbaka till Sverige för att tigga ihop pengar.

När DN följer dem är det värsta vintern i Stockholm. Trots minus 18 grader sitter Claudia på en filt på marken utanför Mariatorgets t-banestation. Tunnelbanans ordningsvakter slänger ut henne när hon gått in för att värma sig. Den hemlösa som säljer Situation Stockholm är också irriterad på henne då hon hotar hans försäljning. Så hackar den utsatta på den som är ännu mer utsatt. I fattigdomen finns inget vackert, bara hårdhet. Den starke överlever.

Första gången Claudia tiggde pengar brast hon ut i gråt.
– Det var hemskt. Men jag har inget val. Vi har ingenting i Rumänien sedan Nico förlorade jobbet och vår äldsta dotter behöver hjälp, säger hon till DN:s reporter.

Claudia är nyopererad och kylan gör att det värker extra i operationsärret. Dessutom får hon ont i knäna av att sitta på marken åtta timmar om dagen.
– Plus att man skäms. Det är pinsamt, säger hon vidare.

Värst är de negativa reaktionerna. Folk skriker på henne och sparkar ut mynten från den lilla asken. Hon anklagas för att vara brottsling, för att ljuga och tillhöra maffian. En kvinna spottade henne rakt i ansiktet. Men det finns också de som är snälla och ger både pengar, kläder och mat.

Regeringens rapportör om människohandel, Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, har i medierna hävdat att tiggarna kan tjäna ihop flera tusen kronor om dagen. När DN frågar henne var hon fått dessa uppgifter ifrån visar det sig vara från ett enda fall ur en dom där en handikappad man tvingats tigga. På DN:s fråga om hon varit ute och kontrollerat själv bland tiggarna så är svaret nej. Hon jobbar inte operativt.

Citypolisen anser att tiggarna i dag får ihop betydligt mindre. Ideella organisationer menar att det rör sig om en dagslön på mellan 50 och 200 kronor. DN ställde upp en dold kamera vid tiggaren Florica Tudorici på Torkel Knutssonsgata. Den dagen fick hon ihop 186 kronor. Det är knappast något som en kriminell liga skulle jubla över.

Dagens Nyheters journalister har också kollat om Claudia och Nico verkligen har en sjuk dotter hemma i Rumänien. Allt stämmer och bekräftas av Frälsningsarmén i Rumänien som varit på hembesök hos dem. DN kan publicera bilder på den sjuka dottern Vandana med svår skolios.

Dagens Nyheters artikelserie är en nödvändig motbild till rykten och nidbilder som sprids om de tiggande romerna. Att justitieminister Beatrice Ask inte håller emot förtalet mot romerna utan vill se hårdare tag mot tiggeriet är upprörande. Förtroendet för polisen har dessutom än en gång naggats i kanten.

Minskade flyktingvolymer, Reva, rasprofilering, kriminalisering av tiggeri…

Det räcker nu!