För två år sedan släpptes en appen ”Somna med Reinfeldt” som gick ut på att få lyssnaren att somna av Reinfeldts trötta röst. En sådan app behövs inte längre.

Så var den äntligen här! Den fjärde boken i Fredrik Reinfeldts uppskattade bokserie om hans politiska drömmar och gärningar. Till skillnad från de tidigare böckerna kommer nog inte MUF:are med alternativ syn på bibliotekslån kunna ta hem nästan alla och använda för eget bruk. För det har uppenbarligen tryckts upp alldeles för många ex av boken.

Reinfeldts tidigare böcker blev till teater, så nu kan vi fråga oss, finns det något stoff för framtida teateruppsättningar?

För att vara helt ärlig, nja. Fredrik Reinfeldts ”Halvvägs” kan knappast ses som en bok där läsaren får skåda in i vad som ledde fram till den mest framgångsrika moderatledaren i Sverige någonsin. Läsaren får heller inte veta vad vår tidigare statsminister tyckte, tänkte och kände kring hans åtta långa år vid makten.

Boken består till största delen av beskrivningar från uppväxtåren, tiden i försvaret, studierna och så klart, tiden i MUF och i Moderaterna. När det väl kommer fram något som kan ses som ett stoff till egen tanke eller analys avbryts meningen snabbt med en punkt. Vilket är väldigt tråkigt, för få personer kan som Fredrik Reinfeldt säga att de har hängett sitt liv till att bli en fullfjädrad moderat politiker – och en sådan måste väl ha någon form av förmåga till djupare analys? Eller?

Fredrik Reinfeldt beskriver sitt liv på precis samma sätt som medierna under många år har gjort. Ganska torrt men synnerligen välpolerat, det vill säga, perfekt politikerämne.

Men även politiker har väl någon form av mänsklig kärna? Ett djup som borde kännas i en självbiografisk bok. Antingen har Reinfeldt begravt sin kärna djupt eller så har omkring 30 år av politisk gärning suddat bort det som en gång var essensen av Fredrik Reinfeldt. Det som blev kvar kan få vem som helst att somna.

Den mest intressanta biten i ur hur Fredrik Reinfeldt ser på sitt liv är hur stor roll media har i det. Från kapitlen om barndomen och framåt låter Reinfeldt media få en roll i hans liv. Om det så handlar om att Expressen tjuvkikar på hans anteckningar från en intervju med den gamla försvarsministern Karin Söder till skoltidningen, till att han får smyga ut sin dotter till förskolan dagen efter valet då ett gäng journalister har slagit läger utanför hans hus i Täby.

Enligt Reinfeldt är de stora mediehusen en bidragande orsak till att Sverigedemokraterna har vuxit sig starka. Då mediehusen målar upp en värld där vänster och högerpolitiker egentligen har en gemensam fiende, SD. De frågor som blocken är oense om är underordnade den stora frågan kring SD och migration. Vilket Reinfeldt menar både är fel och skadligt för svensk demokrati.

Detta stycke är det enda som egentligen har någon form av politiskt djup, här hittas meningen ”Om de traditionellt stora partierna slutar att framställa demokratin som ett väg val mellan olika alternativ, för att i stället övergå till symbolhandlingar, kommer extrema partier att fortsätta växa”.

För två år sedan släpptes en appen ”Somna med Reinfeldt” som gick ut på att få lyssnaren att somna av Reinfeldts trötta röst. Under läsningens gång slår det mig gång på gång att appen inte behövs längre.

Vill du få dig en god natt sömn är det bara att slå upp valfri sida ur ”Halvvägs”. Efter en halv sida kommer du garanterat sova djupt.

Eller ännu bättre, Fredrik själv har redan läst in boken som ljudbok så du behöver inte ens läsa texten själv, bara lyssna och vaggas till sömns.

Anna Westberg