Israels brutala våld mot palestinierna visar med allt tydlighet att Sverige behöver en regering som står upp för mänskliga rättigheter och inte tyst ser på, skriver Anders Österberg (S).

Tre unga bosättare blev kidnappade på Västbanken i förra veckan. Israels respons har varit hård. Israel genomför just nu en brutal offensiv mot den palestinska civilbefolkningen, under förevändning att leta efter de försvunna tonåringarna.

Mer än 750 hem har blivit genomsökta i staden Hebron, där bland annat Abrahams grav finns. Fyra ungdomar har blivit ihjälskjutna nära sina hem av israelisk militär. En var bara 13 år. En 21-åring blev nedskjuten på gatan utanför sitt hem. Hundratals palestinier har blivit arresterade, utan orsak.

Ett av målen med militärens operation är att förstöra den sociala infrastruktur som många palestinier är beroende av. Skälet är att den till stora delar sköts av Hamas. Hamas har strategiskt under lång tid byggt upp hjälpverksamheter på Västbanken som skolor och matbanker som hjälper den fattiga och utsatta palestinska civilbefolkningen.

Tyvärr har den palestinska myndigheten inte varit kapabel att bygga upp något alternativ till den strikt religiösa verksamhet som Hamas driver. I många fall är Hamas därför den enda hjälpen som står att få. Till exempel erbjuder Hamas den enda förskola som många föräldrar har råd med.

Att slå sönder hjälpverksamheter kommer bara göra livet ännu mer outhärdligt för palestinierna, utan att minska Hamas inflytande. Beklagligt nog kommer Israels agerande få Hamas popularitet att öka.

Israels sätt att reagera – med våld och repressalier kommer inte att fungera. Tyvärr tenderar den som bara har en hammare i sin verktygslåda att se alla problem som en spik. Israels aggressioner mot civilbefolkningen ökar nöden på Västbanken, och ökar sympatierna för organisationer som Hamas. Så fortsätter det, i en nedåtgående spiral.

Tusentals israeliska soldater genomsöker byar utanför Hebron, och har med sig pumpbilar som tömmer brunnar, reservoarer och vattenhål. Tömmer vattenkällor, i ett område där vatten är en bristvara. Ett exempel på det långvariga förtrycket av palestinierna är den vattenapartheid som Israel ägnar sig åt. Palestinierna hade redan tidigare mycket begränsad tillgång till vatten, medan israelerna har mycket mer. I den nya offensiven slår Israel rakt mot den livsnödvändiga resursen.

Få trodde att en sådan här eskalering av konflikten var möjlig. När jag i dag ringer ner till Palestina tror många palestinier att detta är steget till ett fullskaligt övertagande av Västbanken.

Den fredsprocess som kunde kommit igång med den palestinska enhetsregeringen och Israel verkar nu gå om intet. Eller som en av mina vänner i en organisation på Västbanken uttrycker det “vi har inget att förhandla om, det finns snart ingenting kvar av Palestina”. Bit för bit fortsätter den israeliska ockupationen att utvidgas med nya bosättningar på palestinsk mark. Palestinier hindras att nå sina odlade marker, komma till sina jobb och skolor.

I förra veckan hindrades alla palestinier som bor i Hebron att resa ut från staden. Alla behandlades som terrorister. Detta gjorde att palestinier som var inbjudna gäster till Sverige och Stockholm hindrades från att komma hit.

Även om ungdomar har kidnappats, och det ska fördömas, så agerar Israel inte i proportion till kidnappningarna. Kollektiv bestraffning av ett helt folk är förbjudet i Genevekonventionen.

Socialdemokraterna i Stockholm har ett starkt engagemang för det palestinska folket och freden, och vi protesterar mot det som händer. Omvärldens reaktioner är viktiga för att få Israel att sluta med den nya aggressionen, och sluta kränka palestiniernas mänskliga rättigheter. Tyvärr är den svenska regeringen för passiv. Sverige och världen behöver en regering som står upp för mänskliga rättigheter och inte tyst ser på.

Anders Österberg, internationell ledare för Socialdemokraterna i Stockholm