Ogrundade anklagelser om antisemitism skadar både kampen mot antisemitismen, och arbetet för en fred i Mellanöstern. Det skriver Anders Österberg (S).

Innan sommarsemestern skrev jag en debattartikel här på Dagens Arena (26/6) där jag kritiserade den svenska regeringens passivitet när mänskliga rättigheter kränks i Palestina. Den artikeln väckte känslor, som Israel och Palestinakonflikten ofta gör. För vissa slog det tydligen alldeles slint.

I en nyhetskrönika i Världen idag (2/7) anklagade Siewert Öholm mig för att sprida lögner om Israels agerande på palestinskt område. Det var så grova, och så grundlösa anklagelser, att det är förvånande att Världen i dag publicerade krönikan. Siewert Öholm påstod att jag “sprider gamla lögner om vattenapartheid, barnamord och kollektiv bestraffning”.

I debattartikeln här på Dagens Arena lyfte jag att palestinska tonåringar dödats av israelisk militär under sökandet efter de kidnappade israeliska tonåringarna som efter några veckor hittades mördade. Dessa dödsfall är väl dokumenterade. Detta kallade Siewert Öholm “gamla lögner om barnamord”. Att säga att någon “sprider gamla lögner om barnamord” i dessa sammanhang ger ekon till antisemistiska lögner om att judar utför rituella barnamord. Siewert Öholm verkar alltså försöka viska till sina läsare i Världen idag att jag är antisemit.

Det känns orimligt att inte kunna kritisera den israeliska militärens agerande utan att bli få sådana anklagelser och insinuationer kastade mot sig. Men det är tyvärr en relativt vanlig debatteknik att utmåla den som kritiserar Israels agerande som antisemit.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har till exempel fått utstå sådana anklagelser och insinuationer efter en debattartikel i Dagens Nyheter där hon lyfte omvärldens ansvar att agera när mänskliga rättigheter kränks i Palestina. Till exempel ifrågasatte replikskrivare om Anne Ramberg anser att mänskliga rättigheter även omfattar israeler, och antydde att hon ville se fler döda israeler.

I sin krönika anklagade Siewert Öholm mig för att “sprida lögner” om vattenapartheid. För någon månad sedan publicerade Världskyrkorådets ekumeniska vattenråd ett skarpt uttalande om vattenorättvisan i Palestina, där rådet markerade allvaret i den vattenbrist som den palestinska befolkningen lever under. Rådet lyfte att bristen på rent vatten för palestinierna inte främst beror på att det helt saknas vatten i regionen, utan på att palestinierna förvägras tillgång till vatten av israeliska myndigheter. Frågan är om Siewert Öholm även skulle kalla det ekumenistiska vattenrådets uttalande för lögner.

Den tredje anklagelsen om lögn som Siewert Öholm riktade mot mig var att jag sprider lögner om att Israel ägnar sig åt kollektiv bestraffning av palestinier. Israelisk militär har demolerat bostäder som tillhör familjerna till misstänkta för morden på de tre israeliska tonåringarna. Detta anser Israels militär vara ett acceptabelt sätt att avskräcka från våldshandlingar. Det är kollektiv bestraffning. Att tömma brunnar är kollektiv bestraffning. Att hindra alla palestinska män i Hebron från att lämna staden är kollektiv bestraffning.

Allt detta har hänt på Västbanken, och det är kollektiv bestraffning. Sönderbombningen av Gazaremsan under Israels invasion i juli och början av augusti där civila dödats, hus och grödor skövlats, och civil infrastruktur systematiskt förstörts är också kollektiv bestraffning. Det är både förbjudet enligt Genevekonventionen och ovärdigt en rättsstat som Israel vill vara. Det finns inget annat sätt att beskriva det.

Att anklaga kritiska röster mot Israels krig för att vara antisemiter är också farligt för den antisemistiska kampen. Antisemitism är ett stort problem, i världen och i Sverige. Det är en skam att människor i Sverige inte kan känna sig trygga på gatan när de bär kippa, och att judiska personer attackeras, liksom synagogor. Judar som grupp är inte kollektivt ansvariga för staten Israels agerande, och alla människor har rätt att fritt utöva sin religion utan risk för hot och kränkningar.

Den som slänger ur sig ogrundade anklagelser om antisemitism för att tysta en politisk debatt om konflikten mellan Israel och Palestina ropar varg, och det skadar både kampen mot antisemitismen, och arbetet för en fred i Mellanöstern.

Siewert Öholms och andra Israelvänliga debattörers angrepp och (o)avsiktliga feltolkningar skapar bara mer polarisering.

Anders Österberg, Internationell ledare i Stockholms arbetarekommun.