Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på. Det verkar allianspartierna inte bry sig om.

I ett pensionssystem som har så stora brister och levererar så låga inkomster för stora grupper, blir tjänstepensionen allt viktigare.

I ljuset av det blir det än underligare hur de borgerliga partierna varit helt omöjliga att få med sig i frågan om sociala krav vid offentlig upphandling. Frågan om schyssta villkor i offentlig upphandling handlar nämligen inte bara att sätta stopp för orimligt låga löner utan också om pensionen.

Därför är det befriande att läsa en klok liberal i Dagens Samhälle som tar precis det perspektivet. Precis som Johan Enfelt från Liberalerna i Uppsala skriver missgynnar dagens regelverk seriösa företag. Och det var inte för att se till att personalen skulle få sämre villkor som var huvudalternativet som de borgerliga partierna, som han uttrycker det, drev på för fler privata alternativ eller mer valfrihet för medborgarna.

Frågan om pensionerna blir allt viktigare för att det är så många som får så låga pensioner i dag. Att ha ett jobb som ger rätt till tjänstepension blir alltså helt avgörande för allt fler grupper. LO visade i en uppmärksammad rapport förra året att deras medlemmar får så låga pensioner att även den som jobbat heltid hela livet kan behöva stöd från andra trygghetssystem.

Vi har skapat ett system som är stabilt i sig, men som inte förmår att leverera inkomster som går att leva på – om du inte har en partner som har en högre inkomst, eller om du har tjänstepension genom ditt kollektivavtal.

Men från politiskt håll är det tyst. Utom när man vill driva igenom en höjning av pensionsåldern för att vi behöver jobba längre. Precis som Anna Norling skrev i Arbetarbladet förra veckan finns mycket att hämta här för den politiker som skulle våga göra pensionsfrågan till en valfråga på ett mer positivt sätt. Att vända det svek som pensionssystemet är i dag till ett pensionslöfte.

Eric RosénPolitism lanserade i förra veckan något som kanske kan kallas en svensk Fight for 15 – fast inte som de amerikanska fackens som handlar om minimilön utan om att alla ska få 15 000 kronor i månaden i pension. Vad som i alla fall står klart är att våra politiker måste börja prata om att pensionerna för många grupper blir så skamligt låga.

Pensionssystemet måste ha ett tydligare fokus på att folk ska kunna leva på sin pension, inte bara att systemet ska vara stabilt. System före människor är inte syftet.