Hur vill ni leva era liv? Den frågan har socialdemokraterna fortfarande inte kommit på att de måste fråga väljarna. I stället ägnades värdefull tid hösten 2008 åt att prata om…budgettak. Denna runt köksborden så flitigt diskuterade fråga, som alltså har återlanserats i form av nyårspresent. Till Mona Sahlin – Från socialdemokraterna i Skåne.

Det är som att intresset för att vinna väljarnas förtroende 2010 har falnat och Sveriges största parti har blivit bekväma i rollen Sveriges största oppositionsparti. Först gjordes en för väljarna icke-fråga till prestigeärende nummer ett: antingen är ni med oss eller så är ni emot oss och är ni emot oss får ni inte vara med och regera! Sedan proklamerade det största partidistriktet offentligt och med osvikligt dålig tajming att de inte alls är med, som för att ännu mer förstöra för sina egna.

Socialdemokraterna har många gånger bevisat att de i regeringsställning kan och vill bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik. Det har väljarna uppfattat och därför också val efter val gett partiet sitt stöd. Det senaste valet förlorades av en rad anledning, men inte på grund av en lättsinnig ekonomisk politik. Därför är det märkligt att partiledningen i höstas gjorde budgettaket till en framträdande prestigefråga. Hårda ord användes och så här i efterhand är det lätt att räkna ut att det var för att hålla vänsterpartiet borta från ett framtida regeringssamarbete. Den strategin blev inte framgångsrik.

Väljarna är intresserade av vad socialdemokraterna kommer att göra för Sverige och svenskarna om de vinner valet. Det är den berättelsen som ska kommuniceras från parti- och riksdagskanslierna, inte en teknikalitet i budgetlagen, som inte ens är en lag, utan kan ändras vid behov och anpassas till rådande verklighet.

Därmed inte sagt att socialdemokraterna i Skåne, med den tidigare ministern Morgan Johansson i spetsen, gör rätt när de i detta nu går ut och tycker om budgetreglerna. Det måste vara viktigare för ett tidigare statsråd att värna om sitt parti och dess väg till Rosenbad än om uppmärksamhet kring sin egen person. Rådslaget har pågått länge – Johansson har ännu inte serverat ett tillfredsställande svar på frågan om varför detta kommer just nu med tanke på Sahlins debacle med vänsterpartiet i höstas.

Det handlar förstås om positionering från den del av socialdemokraterna som alltid, oavsett ledare eller politik, uppfattar sig som oppositionella. Positionering inför bytet av partisekreterare, inför partikongressen i höst, inför valet om ett och ett halvt år. Men för att socialdemokraterna ska ha en rimlig chans att ta tillbaka regeringsmakten måste de oppositionella köra fair play med sin egen ledare. Och Sahlin i fortsättningen se till att ha dem med på tåget i varje läge.