Bild: Kalle Larsson

Oron över att ”duktiga flickor” inte tar hand om sig själva leder till osakliga debatter om unga kvinnors misslyckande att lägga ”livspussel”, skriver författarna Pernilla Alexandersson och Sanna Lilie.

I SVT:s Agenda i söndags (3:e november 2013) handlade det om unga kvinnors ökande sjukfrånvaro. I dag offentliggörs tre nyproducerade rapporter på området.

Bilden är gång entydig, sjukskrivningarna ökar och kvinnor mår sämst. Ofta när psykisk ohälsa diskuteras så skuldbeläggs individen.

Oron över att “duktiga flickor” inte tar hand om sig leder till osakliga debatter om unga kvinnors misslyckande att lägga “livspussel” när det i själva verket handlar om något helt annat.

Vi har båda egna erfarenheter av att vara utbrända, just som unga kvinnor. Vi samlade våra erfarenheter i en bok där vi, efter omfattande efterforskning, såg att det är ojämlikheten som gör oss sjuka.

Politiken har misslyckats med att skapa lösningar. I arbetet med boken såg vi också att ökande sjukskrivningar bland kvinnor inte är något nytt – mellan år 2000 och 2004 ökade långtidssjukskrivningar för kvinnor i karriären med över 300 procent.

I skolan fick vi lära oss att kompetens går före kön, att betyg baseras på din prestation inte på vad du har mellan benen. Vi fick lära oss Sveriges grundvalar: Alla ska ha lika rättigheter och möjligheter.

När vi sedan tog steget ut för att bli en del av arbetslivet så krackelerade denna bild hänsynslöst inför våra ögon – lägre lön för lika arbete, sexistiskt chefskap, stereotyper och fördomar om kvinnors karriär och livsval.

Vi fick smärtsamt lära oss läxan att vi inte levde i det jämställda samhället vilket vi blivit lovade. När vår energi tog slut fick vi höra lekmannaförklaringen: “Högpresterande flickor i skolan är problemet – med sämre förutsättningar att lägga livspusslet.”

Tack och lov lyckades vi hålla oss klarsynta och ställde motfrågorna: När blev det ett problem att vara duktig? Vem bestämde att livet är ett pussel där alla bitar ska passa ihop?

Utifrån sina roller som expert och politiskt ansvarig bjöds Irene Wennemo, ledarskribent på Dagens Arena och Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister in till Agenda.

Även denna gång sågs överambitiösa tjejer som ett problem.

Vi vill se en kollaborativ politik som vågar möta de nya generationerna på arbetsmarknaden, som vågar lyssna på vad vi har att säga.

Ni oroar er för oss, de “duktiga flickorna”, ni läser siffrorna som ett bevis på att det är vi som har misslyckats. Men det är politiken och vuxenvärlden som inte har kapaciteten att möta ​kompetenta unga ​kvinnor.

Reducera oss inte till offer för vår egen potential som i era ögon definieras som en oförmåga att lägga pussel – som vi inte är intresserade av att pussla.

Oroa er inte för oss.

Pernilla Alexandersson och Sanna Lilie, författare till Brinntid