Marie Jokio

Bara 9 procent av pappor i Stockholms län utnyttjar rätten till extra pengar vid föräldraledighet medan siffran för mammorna är 82 procent. Ett mer jämställt arbetsliv ger fler män möjlighet att vara hemma när barnen är små, skriver Marie Jokio, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Cirka 1,6 miljoner privat- och kooperativt anställda arbetare på arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar vid föräldraledighet. Tyvärr är det så många som en tredjedel av de föräldralediga som missar ersättningen.

Det visar LOs årliga utvärdering av föräldrapenningtillägget.

Den främsta anledningen är att man inte känner till att man har rätt att ansöka om Föräldrapenningtillägg (FPT) och därmed kunna få ut ca 10 procent extra vid föräldraledighet. I Stockholms län uppskattar vi att det är omkring 3.400 personer som missar tillägget. Både vi från fackföreningsrörelsen och arbetsgivare måste jobba hårdare för att informera om försäkringen.

Vi måste hjälpas åt uppmärksamma alla föräldrar att ansöka om ersättningen. Och tala om att det även går att göra retroaktivt. Det här är en mycket bra möjlighet för både pappor och mammor att dryga ut kassan under barnets första tid.

Den viktigaste förklaringen till det ojämställda uttaget handlar om förväntningar och normer från samhället.

Glädjande nog visar nya siffror på att männens uttag av föräldrapenningtillägget ökar för tredje året i rad på riksnivå. Papporna i Stockholms län är bäst i landet på att utnyttja rätten till extra pengar.

Men det är det fortfarande bara 9 procent av dem som tagit ut hela den ersättning de har rätt till, jämfört med 82 procent av mammorna.

Den viktigaste förklaringen till det ojämställda uttaget handlar om förväntningar och normer från samhället. Mammor förväntas fortfarande till stor del ta huvudansvaret för barnen.

Och eftersom kvinnor ofta tjänar mindre än män är ekonomin också en avgörande orsak till att mammorna tar det större ansvaret.

Från facket berättar och informerar vi om att försäkringen finns på en mängd olika sätt.

Men en förutsättning för att få fler pappor att faktiskt ta ut fler dagar är också att arbetsgivare och chefer gör sitt och blir bättre på att underlätta för papporna att vara hemma med sina barn.

Föräldrapenningtillägget är ett led i att öka jämställdheten och vi vill vi se fler pappor och mammor delar på föräldraledigheten.

Genom att erbjuda LO-medlemmar en försäkring som kan dem 10 procent extra hoppas vi fler pappor kan ta vara på möjligheten att vara hemma med sina barn när det är små.

Det är en fantastisk period i livet som aldrig kommer tillbaka och barn har rätt till både sin mamma och pappa.

Marie Jokio är ordförande i LO-distriktet i Stockholms län