Bild: Flickr/Henrik Ström
Bild: Flickr/Henrik Ström

Miljöpartiet har ett stort ansvar att stå emot populistiska förslag och säkerställa medborgarnas rätt till frihet och integritet, skriver 30 miljöpartister.

“De som skulle ge upp en nödvändig frihet, för att köpa sig tillfällig säkerhet, förtjänar varken frihet eller säkerhet”.

Citatet, taget från Benjamin Franklin, hörs ofta inom amerikansk politik men kan vara nog så viktigt för dagens europeiska verklighet.

Terrorattackerna i Paris skakade om Europa rejält. Efterskalvet nådde Sverige fullt ut när Stefan Löfven i en historisk presskonferens öppnade för ändrad lagstiftning och ökad övervakning.

Men hur långt kan vi gå utan att förlora det vi värnar om – ett demokratiskt, öppet samhälle?

Miljöpartiet bör fortsätta slå vakt om de medborgerliga fri- och rättigheterna och beakta följande.

Skärpt terrorlagstiftning ger falsk trygghet
En skärpt terrorlagstiftning som bland annat skulle göra det olagligt att bedriva ”terrorturism” har redan kritiserats hårt från flera håll. Det är symbolpolitik som enligt forskning inte har annan verkan än ökade kostnader för redan tyngda institutioner och som är svår att följa upp. Definitionen av terrorism är oklar och riskerar att leda till att vanliga resor eller gåvor mellan familjemedlemmar kriminaliseras.

Lås inte dörrarna till Fort Europa
Förslaget att inom EU kräva mer svårförfalskade ID-handlingar kan verka lovvärt. Biometriska data – information om utseende och fingeravtryck – som lagras i passet låter som en säker metod för identifiering. Men i realiteten är det en politik för att stänga gränserna till Europa.

Redan i dag får många inte pass då de är födda och uppvuxna i flyktingläger. Vidare ska myndigheter i konfliktdrabbade områden lyckas genomföra stora förändringar av sina standarder för personbevis, något som svårt att lyckas med också i välfungerande stater.

Ökad övervakning hotar våra friheter
Förslaget som Löfven presenterar riskerar att slå hål på de värden som är grundpelare i det demokratiska samhället, som pressfrihet, meddelandeskydd och religionsfrihet.

Miljöpartiet måste värna att alla utökade befogenheter balanseras av granskande processer, möjlighet att överklaga och ett ansvar för individens integritet.

Att staten ska tillåtas infektera medborgarnas datorer och telefoner med trojaner för att kunna följa krypterad information i hemlighet är ett djupgående intrång i den personliga integriteten.

Hur stark misstanke ska krävas? Vad kommer i framtiden räknas som ett terroristbrott? Ska enkel skadegörelse ge staten rätt att ladda ner all din film, alla bilder eller lyssna till alla dina samtal?

Regeringen vill också göra det lättare att kameraövervaka vid medieredaktioner och religiösa lokaler. Så sent som 1998 uppdagades allvarliga problem med att Säpo åsiktsregistrerade landets invånare.

Hur ska vi säkra att information om vem som besöker religiösa lokaler eller vilka som kontaktar nyhetsredaktioner inte används på fel sätt?

Även Advokatsamfundet lyfter att förslaget är mycket riskabelt. För vad som betraktas som terrorism påverkas även av vem som sitter vid makten. Vad händer om maktförhållandet plötsligt ändras? Och hur länge ska material som avslöjar något om vår tro finnas tillgängligt för utomstående att granska?

I det här läget har Miljöpartiet ett stort ansvar att stå emot populistiska förslag och att säkerställa medborgarnas rätt till frihet och integritet. Vi får inte gripas av panik på grund av dessa fruktansvärda händelser utan noggrant väga behovet av ökad säkerhet mot de värden som vi byggt vårt samhälle på.

I dag är tolv miljoner syrier på flykt. Ett enda syriskt pass i närheten av terroristerna i Paris har i dag fått oss att vilja förändra hela Europas ID-kontroll.

Kortsiktiga insatser ska inte leda till en större otrygghet i framtiden. Om våra principer ska vara mer än fina ord på papper måste vi kunna stå upp för dem också när det stormar.

Livija Ginters (MP), ledamot MP Stockholmsregionens styrelse
Daniel Egonsson (MP), Motala
Johara Khattab (MP), lärare, Järfälla
Leo Carlsson (MP), f.d. ledamot Grön Ungdoms förbundsstyrelse, Göteborg
Thomas Bengtsson (MP), Lidingö
Aviva Barczewska (MP), Stockholms läns landsting
Tobias Gustavsson (MP), språkrör Gröna studenter Malmö
Vera Maria Olsson (MP), språkrör Gröna studenter Stockholmsregionen
Micke Seid (MP), Stockholms stad
Martin Bagge (MP), Varberg
Rikard Linde (MP), Stockholm
Yuri Silva (MP), kommunfullmäktige Eskilstuna
Oskar Reimer (MP), Nyköping
Malin Fijen Pacsay (MP), Vaxholm och Stockholms läns landsting
Tomas Melin (MP), Stockholms läns landsting
Ingelie Walldén (MP), Nynäshamn
Joachim Höggren (MP), Regionfullmäktige Gotland, f.d. ledamot Grön Ungdoms förbundsstyrelse
Sandra Ivanovic (MP), Stockholms läns landsting
Thomas Drost (MP), Stockholms läns landsting
Annika Andersson (MP), Upplands Väsby kommun
Klara Lidman (MP), förbundsstyrelsen Grön Ungdom, Stockholm
Aron Knifström (MP), Ludvika
Michel Silvestri (MP), Upplands Väsby
Nils Karlsson (MP), kommunalråd Malmö
Axel Hallberg (MP), språkrör Grön Ungdom Syd
Johan Orrenius (MP) Stockholm
Lage Rahm (MP), Göteborg
Anton Fendert (MP), ledamot MP Stockholmsregionens styrelse
Anders Törnblad (MP), kommunfullmäktigeledamot, Malmö
Jonas Forsslund (MP), doktorand KTH, Stockholm