Bild: Flickr/insidious and subtle M
Bild: Flickr/insidious and subtle M

Det är ett radikalt skifte om de svenska studenterna själva måste finansiera sin utbildning. Vi är djupt oroade över framtiden, skriver 21 studentkårer i en replik till Hellmark Knutsson.

Det är med stor besvikelse som vi läser Helene Hellmark Knutssons debattsvar om studieavgifter. Ministern byter fokus och bemöter inte den huvudsakliga kritiken. Högre utbildning i Sverige är inte avgiftsfri om riksdagen inför ett undantag som tillåter studieavgifter även för svenska studenter.

Skillnaden mellan dagens system och det som regeringen föreslår är att svenska studenter skulle betala för utbildning, trots att de blivit antagna genom svenska lärosäten. I dagsläget är det inte möjligt, eftersom utbildning ska vara avgiftsfri för studenter (se Högskolelagen 4 kap. § 4).

Ministern legitimerar sitt förslag om studieavgifter genom att trycka på svenska lärosätens behov av internationalisering och att samarbeten med utländska universitet riskerar försvinna på sikt om ingen regelförändring sker. Studentrörelsen står fullt bakom en ambition om ökad internationalisering, men lösningen på problemet får aldrig ske på bekostnad av principen om avgiftsfri högre utbildning.

Att ministern fokuserar på att den avgift som tas ut inte tillfaller det svenska lärosätet är en regelteknisk undanflykt. Lagändringsförslaget innebär att man frångår principen om avgiftsfri högre utbildning och inför studieavgifter för svenska studenter som deltar i internationella utbildningssamarbeten. Det handlar alltså om en förändring av vem som betalar för utbildningen, inte vem som tar emot pengarna. Det är ett radikalt skifte i svensk högskolepolitik om de svenska studenterna själva måste finansiera sin utbildning.

Principen om avgiftsfri utbildning är ett samhälleligt ställningstagande om att alla människor oavsett bakgrund ska ha möjlighet att ta del av den högre utbildningen baserat på sina meriter, inte på storleken av sin plånbok. Principen som sådan är därav en idé om de demokratiska rättigheterna och medborgarnas jämlikhet. Argumenten mot studieavgifter är många.

Studenter är idag redan djupt skuldsatta genom studielån, och ökade studiekostnader skulle slå hårdast mot de minst bemedlade. I budgetpropostionen för 2015 står det även att antalet inresande studenter till Sverige har minskat sedan införandet av studieavgifter för s.k. tredjelandsstudenter. Den givna tolkningen är att avgifter är ett hinder för studenter som vill delta i internationella utbildningssamarbeten.

Studentrörelsen är positiv till internationalisering och anser att det är nödvändigt för att införa nya perspektiv och erfarenheter inom den svenska akademin. Om Helene Hellmark Knutsson på allvar menar att regeringen vill slå vakt om avgiftsfriheten och satsa på ökad internationalisering är det svårt att förstå ett förslag som inför fler studieavgifter för både svenska och internationella studenter, och genom det både bryter principen om avgiftsfri högre utbildning och gör det dyrare för svenska och internationella studenter att delta i internationella utbildningssamarbeten.

I somras när förslaget gick på remiss till landets studentkårer och lärosäten fick det kritik för sin otydlighet och avsaknaden av en konsekvensanalys för vad förslaget egentligen innebär för studenterna – det räcker inte med att säga att det går att ta mer CSN.

Vi är djupt oroade över framtiden för högre utbildning i Sverige. Därför har vi lanserat kampanjen #nejtillstudieavgifter. Vi kräver att lagändringsförslaget dras tillbaka, utreds ordentligt och att lösningen innebär att utbildning även fortsättningsvis är avgiftsfri för studenter.

Högre utbildning ska vara möjlig för många, inte bara de resursstarka!

Stockholms universitets studentkår (Stockholms universitet)
Göta studentkår (Göteborgs universitet)
Consensus (Linköpings universitet)
Umeå medicinska studentkår (Umeå universitet)
Studentkåren vid Högskolan Väst (Högskolan Väst)
Studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofisk fakultet vid Linköpings universitet (Linköpings universitet)
Blekinge studentkår (Blekinge tekniska högskola)
Lunds universitets studentkårer (Lunds universitet)
Linnéstudenterna (Linnéuniversitetet)
Studentkåren i Skövde (Högskolan i Skövde)
Halmstad studentkår (Högskolan i Halmstad)
Sahlgrenska akademins studentkår (Göteborgs universitet)
Gefle studentkår (Högskolan i Gävle)
Umeå studentkår (Umeå universitet)
Studentkåren i Östersund (Mittuniversitetet)
Umeå naturvetar- och teknologkår (Umeå universitet)
Örebro studentkår (Örebro universitet)
Jönköpings studentkår (Högskolan i Jönköping)
Karlstad studentkår (Karlstad universitet)
Sveriges förenade studentkårer (SFS)
Uppsala studentkår (Uppsala universitet)