Bild: Kristian Pohl

Socialsekreterarna i Kristianstad har tröttnat på att få sin kompetens ifrågasatt. I ett öppet brev till barn- och äldreminister Maria Larsson uppmanar de ministern att komma på besök för att lära sig om deras arbetssituation. Något svar har de inte fått.

I Kristianstad har kommunens socialsekreterare tröttnat på den kritik som ständigt riktas mot den egna yrkeskåren. De jobbar med de svåraste fallen, att utreda misstankar om att barn far illa. Men gång efter annan får de höra att kompetensen brister och att de inte utövar yrket tillräckligt bra. I ett öppet brev till barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) bjuder de in henne till att ta del av socialsekreterarnas arbetssituation.

Vad var det som fick er att skicka det här brevet till Maria Larsson?
– Vi får ta mycket kritik mot vårt arbete genom media och genom allmänhet. Vi har också förståelse för att gemene man inte kan förstå vårt arbete, den kunskapen finns inte, säger Anna Fräki Nilsson som arbetar som socialsekreterare på stöd- och utredningsenheten i Kristianstad.

– Men det som gjorde oss upprörda var att en minister, i den position som hon befinner sig, går ut med samma slags kritik. När hon säger att vi som handlägger ärenden brister i kompetens gör hon det på helt lösa grunder. Den okunskapen hos en minister tycker vi är oacceptabel.

Anna Fräki Nilsson berättar, precis som de socialsekreterare som Dagens Arena tidigare har intervjuat i artikelserien om ekonomiskt bistånd, om en allt tyngre arbetssituation. På stöd- och utvecklingsenheten är en viktig arbetsuppgift att utreda de anmälningar som kommer in om misstanken att barn far illa. Sedan 2005 har antalet anmälningar mer än fördubblats. 2005 var det 577 anmälningar på ett år. Förra året var det 1308 anmälningar.

– Vi kan se är att det är mycket tyngre problematik i familjerna som kommer till oss. Problemen blir grövre och grövre. Som vi tolkar det är ett hårdnande samhällsklimat en viktig del i att vi får tyngre ärenden att bemöta, säger Anna Fräki Nilsson.

Nådde smärtgränsen
Under hösten nådde arbetsbelastningen smärtgränsen. Enhetscheferna på socialförvaltningen gjorde en lex sarah-anmälan. Då låg 31 anmälningar där oro uttrycktes över att barn far illa i högen av outredda ärenden. Cheferna gjorde bedömningen då att det fanns en allvarlig risk för att barn och ungdomar allvarligt skulle skadas fysiskt eller psykiskt. Resultatet blev att tre extra socialsekreterare ska stärka upp verksamheten under 2012.

Samtidigt som arbetsbelastningen på många socialkontor blir allt tyngre pågår en parallell debatt om att socialsekreterare brister i kompetens när de bedömer anmälningar om barn som far illa. Det är också här som Maria Larsson slarvigt har uttryckt sig om att det ”allt för ofta framkommer, inte minst genom media, att det finns stora brister inom socialtjänsten”. Och i Kristianstad upplever Anna Fräki Nilsson och hennes kollegor att de ständigt blir ifrågasatta. I det öppna brevet till Maria Larsson skriver de:

”Vi är angelägna om att socialtjänstens arbete med barn och unga utvecklas, vi är beroende av att de politiker som styr vår verksamhet är kompetenta och pålästa, på alla nivåer. Vi stiftar inte lagarna, vi styr inte medel till olika verksamheter, det gör politikerna. Maria Larsson, du är den som i din roll som barn- och äldreminister är ytterst ansvarig. Detta brev är en inbjudan till dig, att för en dag besöka oss på Stöd- och utredningsenheten i Kristianstad.”

Brevet till Maria Larsson skickades den 20 februari. Har ni fått något svar från ministern eller hennes stab?
– Nej, det har vi inte. Det är synd om hon inte svarar. Det är trots allt hennes ansvarsområde.

Hur kommer ni att gå vidare nu?
– Vi kommer att avkräva Maria Larsson ett svar på ett eller annat sätt. Men vi kommer inte att sitta still och vänta på det. Just nu kommer vi att försöka nå ut i media och ge vår syn på saken. Vi önskar en mer nyanserad debatt i samhället.

Socialsekreterarna i Kristianstad är inte ensamma om att försöka få ett svar från barn- och äldreminister Maria Larsson. I god tid innan publiceringen av den första artikeln i vår artikelserie om ekonomiskt bistånd sökte vi Maria Larsson för en intervju. Vi har bett om möjlighet till en telefonintervju och vi har mejlat frågor. Efter flera telefonsamtal och mejl fick vi i onsdags förra veckan till slut ett svar från Maria Larssons vikarierande pressekreterare, Dan Jormvik: ”Just nu har vi inte möjlighet att svara på frågorna. Om det fortfarande är aktuellt återkom lite senare.”