Bild: Let Ideas Compete/Flickr

Capio vinner upphandlingen av S:t Görans sjukhus, erfar Dagens Arena. Upphandlingen har skötts undermåligt menar oppositionen – som dock är splittrade inför omröstningen.

Den nuvarande entreprenören, riskkapitalbolaget Capio, förordas av tjänstemännen framför konkurrenten Aleris. Därmed kommer Capio med största sannolikhet få förtroendet av den borgerliga majoriteten att fortsätta driva S:t Görans akutsjukhus i Stockholm. Det erfar Dagens Arena. Beslutet fattas på nämndemötet i eftermiddag

Upphandlingen omfattar driften av S:t Görans sjukhus från 2013 till 2021, med möjlighet till förlängning i fem år. Kontraktet är värt mellan 10 och 20 miljarder kronor och beskrivs som världens största upphandling av akutsjukvård.

Oppositionen är splittrad inför mötet i hälso- och sjukvårdsnämnden under eftermiddagen i dag tisdag. Socialdemokraterna kommer att lägga ner sina röster och kommer därmed inte delta i beslutet. Partiet anser att underlaget är bristfälligt och att frågan borde avgöras i landstingsfullmäktige.
– Det är vi som bär ansvar för att det här bli en bra upphandling, men när man gräver i underlagsmaterialet väcks ett antal frågetecken som jag blir bekymrad av, säger Dag Larsson (S) till Dagens Industri.

Vänsterpartiet kommer däremot rösta mot förslaget.
– Vi röstar emot och kräver att vi avbryter upphandlingen och tar tillbaka S:t Göran i egen regi, säger Birgitta Sevefjord (V).

Miljöpartiets Helene Öberg svarar däremot att de ”kommer att delta i beslutet”. Men hur de kommer att agera är dock oklart.
– Jag kan inte säga exakt vad vi kommer göra eftersom det kräver en motivering som jag inte kan ge på grund av sekretessen, säger hon.

Oppositionen är dock eniga om att upphandlingen har skötts dåligt och att sekretessen har varit för sträng. Partierna har till exempel endast haft en dryg vecka på sig att gå igenom det digra upphandlingsmaterialet på flera tusen sidor.
– Förvaltningen har inte upplyst oss politiker tillräckligt om hur vi skulle kunnat få tillgång till materialet. De har till exempel inte sagt att vi har haft all rätt i världen att ta till extern expertis som skulle kunna bedöma materialet. Det har hotats med fängelse och talats i ganska skarpa ordalag kring sekretessen. Det ska man verkligen vara kritisk mot, säger Helene Öberg.

– Jag tycker det är mycket tvivelaktigt. Visst finns det sekretesslagstiftning, men förvaltningen har gått mycket längre i sina ansträngningar att få nämnden att inte vara delaktiga och inte ha insyn, säger hon.

Du är väldigt kritisk mot förvaltningen?
– Ja, eller det är väl kanske den borgerliga majoriteten – politiken. Det är svårt att skilja dem åt ibland. Antagligen är det politiken som har haft ansvar men att det är förvaltningen som har gått före, säger hon.

Dagens Arena har tidigare granskat upphandlingen av S:t Göran. Läs granskningen här.