Bild: Stina Nyhlén
Bild: Stina Nyhlén

Det borde spela någon roll om både folket och regeringen är emot en nedläggning av en ärtfabrik. 

I början av april meddelade brittiska Nomad Foods, ägare till Findus fabrik i Bjuv, att man skulle lägga ned verksamheten där med motiveringen att omkostnaderna var för höga.

Då kallade Stefan Löfven upp företagets ledning till Rosenbad. Han sade sig vara »oroad och förvånad« över beskedet; det här skulle drabba »de anställda, bönderna, Bjuv« och var »ett tufft slag mot livsmedelsnäringen i Sverige«. Regeringen gav en grupp statssekreterare i uppdrag att analysera nedläggningen. Så här kan man ju inte göra, menade Löfven och krävde förklaringar av Nomad Foods.

Men jo, det är precis så här man kan göra. Det är precis så här man gör. Det kallas varuproduktion för en marknad i syfte att uppnå vinst i ett system där produktionsmedlen är i privat ägo. Eller helt enkelt: det kallas kapitalism. Det kallas fri – inte demokratisk – ekonomi.

Man kan ju tycka att det är sorgligt att en socialdemokratisk partiledare inte känner till hur detta ekonomiska system fungerar. Speciellt kanske med tanke på att hans eget parti år 2001 ur sitt partiprogram strök formuleringen som uttryckte tanken på ett annat system: »bestämmanderätten över produktionen och dess fördelning läggs i hela folkets händer«. Det där tog man bort – och femton år senare tror Löfven att han har rätt att påverka vad ett globalt företag med skattebas på Brittiska Jungfruöarna gör med sin produktion. Man kan tycka att det är beklämmande.

Och det är sorgligt och beklämmande, men jag väljer att i stället se det hela som en utopi för framtiden och som en fantomsmärta från gårdagen. Det är en dröm som har gått förlorad men som fortsätter att spöka i den socialdemokratiska partiordförandens huvud.

När det plötsligt hörs en röst ur Löfvens strupe som säger »kom hit näringsliv och uppfyll vår politiska önskan« är det som om en massa gamla döda socialister talar genom honom. De vill berätta om det som socialdemokratin en gång strävade efter: demokrati in toto. Politisk, social och ekonomisk demokrati. Det är deras gamla vision om ett samhälle där vi – folket – gemensamt skulle ha makten över ekonomin. Där vi – folket – gemensamt skulle ha makt att bestämma över vad vi ska arbeta med.

Det är Ernst Wigforss som talar genom en förvirrad Löfven och säger: »Mot denna förödmjukande underkastelse under en ekonomisk mekanism, som är mänskornas egen skapelse, sätter socialdemokraterna det krav som förnuftiga varelser aldrig kan släppa, att mänskan skall vara herre över sina produktionsverktyg och icke deras slav.« Det är den gamle LO-ekonomen Rudolf Meidner som talar genom en förvirrad Löfven och säger: »Vi vill beröva kapitalägarna deras makt, som de utövar just i kraft av sitt ägande. Jag vill hänvisa till Marx och Wigforss: vi kan i grunden inte förändra samhället utan att också ändra på ägandet.«

Löfven är inte den enda buktalaren här. Inte den enda utopikern. I Bjuv anordnades den 9 april en manifestation, med samling vid Varagårdsskolan klockan 11.30 och avmarsch mot Folkets hus. Lokalbefolkningen protesterade mot nedläggningen av fabriken. Man var upprörd. Man ville påverka. Och å, vad denna naivitet är vacker! Den försöker tro på det som sägs: att vi lever i en demokrati. Den försöker göra kött av ord.

I Bjuv säger man: Om vi lever i en demokrati och om vi, folket, är emot denna nedläggning – då borde det också spela någon roll. På Rosenbad säger Löfven: Om vi lever i en demokrati och om jag, folkets valda ledare, är emot denna nedläggning – då borde det också spela någon roll. Ja, ni har rätt: det borde spela någon roll! Men det spelar ingen roll.

Kom igen sossar, erkänn det ni egentligen vet – den demokratiska vikten av en ekonomi där folket har makt över produktionen – och arbeta för det ni en gång trodde på och plötsligt märker att ni fortfarande tror på: »bestämmanderätten över produktionen och dess fördelning läggs i hela folkets händer«. Kom tillbaka till socialismen! Vi är många som väntar på er.

Nina Björk

Detta är en text publicerad i #3 2016 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena. Du kan köpa numret digitalt här.