Näringslivets diskreta charm

Dela på Facebook

En ny tankesmedja med  syfte att begränsa de mänskliga rättigheterna stöds av Svenskt Näringsliv. 

Freedom Rights Project heter en ny global tankesmedja som startat i Sverige. Tankesmedjans syfte är att begränsa de mänskliga rättigheterna. I programförklaringen står att vi har fått en ”inflation” av mänskliga rättigheter.

Paulina Neuding, chefredaktör för den liberala tidskriften Neo, är medgrundare. Paulina Neuding är ovillig att låta sig intervjuas men skriver följande förklaring som svar på Arenas mejlfrågor: ”Om man slår fast att någonting är en mänsklig rättighet så innebär det att man lyfter bort detta från den politiska arenan. Blir rättigheterna för många, eller definieras för brett, får vi ett demokratiskt underskott. Risken är att man underminerar centrala rättigheter genom att ge politiska målsättningar rättighetsstatus.”

På ett liknande sätt uttrycker sig Paulina Neuding i Svensk Tidskrift (14/9 2012). Där hävdar hon att det ”pågår en kamp med mänskliga rättigheter som slagfält”. Hon menar att de mänskliga rättigheterna ”krymper utrymmet” för politiken och att Europadomstolens försvar av mänskliga rättigheter inneburit att man byggt in ”socialdemokrati i grundlagen”. På en punkt är hon konkret. Hon vill att den svenska yttrandefriheten blir mer lik den amerikanska, där ”det inte är brottsligt med hets mot folkgrupp”.

Av Freedom Rights Projects hemsida framgår att man har fyra anställda. Tre personer ansvarar för research, däribland svenskan Hanna Marie Björklund. Hon sitter i förbundsstyrelsen för Centerstudenterna och är redaktionssekreterare på Neo. De två andra som är arvoderade för att ta fram underlag bor i Köpenhamn och London.

Tankesmedjan stöds ekonomiskt av den högerinriktade amerikanska John Templeton Foundation, den borgerliga danska tankesmedjan CEPOS och stiftelsen Fritt Näringsliv, bildat av Svenskt Näringsliv.

Vd för Fritt Näringsliv är Markus Uvell. När Arena ringer upp honom lovordar han Freedom Rights Project och tycker att det finns skäl att inskränka de positiva mänskliga rättigheterna, det vill säga dem som ger människor rätt till något (som utbildning och försörjning). Däremot anser han att det finns argument för att behålla de negativa rättigheterna, som innebär att människor har rätt att slippa saker (som tortyr, dödsstraff). Till Arena säger han:
”Man har pumpat in så mycket i de mänskliga rättigheterna att de har tappat i fokus.”

På en punkt är dock Markus Uvell återhållsam. Han vill inte säga hur mycket Fritt Näringsliv betalat till Freedom Rights Project.
”Sånt berättar vi av princip inte.”

Effekterna skulle bli dramatiska om de positiva rättigheterna försvann. I dag är i princip hela det globala utvecklingssamarbetet rättighetsinriktat och centrala frågor är hur stater ska garantera människor utbildning och hälsovård. En del av de positiva rättigheterna handlar om arbetslivet och slår fast att anställda har rätt att bilda fackföreningar och sluta kollektivavtal. Hela den internationella fackföreningsrörelsen ser dessa konventioner som ett enormt framsteg. Försvann de positiva rättigheterna skulle det innebära ett rejält kliv bakåt för maktbalansen i arbetslivet.

Inom FN-systemet har det med jämna mellanrum förekommit att företrädare ifrågasatt de antagna mänskliga rättigheterna. Exempelvis har kritiken kommit från amerikanska företrädare och från Saudiarabien. Men dessa röster har aldrig vunnit något gehör. Den breda majoriteten tycker att de mänskliga rättigheterna har en positiv betydelse. Även de som är kritiska till detaljer är för det mesta rädda för det hela havet stormar som skulle uppstå om delar av de mänskliga rättigheterna skulle fasas ut.

Flera svenska högerdebattörer har uttalat sin sympati för Freedom Rights Project. På bloggen ”Pophöger” (23/7 2012) skriver Erik Svansbo, välkänd folkpartist i Östergötland, att initiativet lyft problemet med att vi fått för många positiva mänskliga rättigheter. Han exemplifierar med ”rätt till sjukvård” och ”rätt till vatten”.

Paulina Neuding tycker dock att uppdelningen i positiva och negativa rättigheter inte riktigt ringar in vad Freedom Rights Project vill åstadkomma. I sitt mejlsvar skriver hon: ”Effektiva rättsmedel som det heter i Europakonventionen, exempelvis, är ju ingen negativ rättighet, men är ändå central.”

Enligt Paulina Neuding existerar sålunda åtminstone vissa positiva mänskliga rättigheter som bör försvaras. Men det är symptomatiskt att hon inte refererar till rättigheter som handlar om välfärd eller rätt att bilda fackföreningar.

I sina resonemang rör sig Paulina Neuding ofta mellan vad som bör ingå i grundlagar och vad det globala systemet av mänskliga rättigheter bör innehålla. Det är inte samma sak. Även från vänster finns en kritik mot att politiken ska förvandlas till juridik, men förslagen om att upphäva delar av de mänskliga rättigheterna kommer från höger.

Exakt vad Freedom Rights Project står för blir till sist dunkelt. Vissa mänskliga rättigheter bör upphävas, andra inte. Hittills har man emellertid varit ganska tyst om vad som ska bort. Initiativtagarna har inte heller angett några kriterier för när det är befogat med mänskliga rättigheter. Ett nytt försök görs nu att inskränka de mänskliga rättigheterna. Det kommer knappast att lyckas. Men det finns skäl att fråga svenska företag varför de är med och finansierar en kampanj som syftar till att försvaga de mänskliga rättigheterna. Om det är så att projektet syftar till att inskränka de fackliga rättigheterna finns rationella skäl för näringslivets stöd. När det egna varumärket omnämns, så talar svenska företag gärna om engagemanget kring företagens sociala ansvar. Men när det kommer till kritan stödjer man i så fall Svenskt Näringslivs kampanjer för att försvaga fackliga rättigheter globalt.

Mats Wingborg.

Publicerad i nya Magasinet Arena, nr 6 2012, som kommer att säljas i butik från och med fredag den 4 december. Beställ 6 nummer för bara 249 kr (ord.pris 395 kr) här »

15 kommentarer

 1. Göte Nordlander - 29 november, 2012

  ALLT måste kunna diskuteras. Ingenting är ”heligt”. Även innehållet i honnörsord som ”demokrati”, ”mänsklig rättighet”, ”yttrandefrihet”.

 2. Erin Winslow - 29 november, 2012

  ”. . .att vi har fått en ”inflation” av mänskliga rättigheter.”

  Vilket betyder egentligen att rika vita män har fått höra att dom borde ta hansyn till någonting annat än sina egna overprivileged jaget.

 3. Petra Modée - 29 november, 2012

  Svenskt Näringsliv förnekar sig inte. Nu vill de tillbaka till stenåldern där den starke överlevde på bekostnad av den svage. Har de ännu inte förstått att om vi ska klara av framtidens stora utmaningar i form av miljökatastrofer och klimatförändringar så måste vi SAMARBETA.
  Det kräver respekt för varandras rättigheter och, ja, rätten till vatten är faktiskt detsamma som rätten till liv … utan rent vatten – inget liv. Rätten till sjukvård är faktiskt detsamma som rätten till liv … utan sjukvård – sjukdom och i förlängningen död. Jag skäms redan som det är idag när vi förnekar fattiga rätten till mediciner – för att de inte kan betala.

  • Erin Winslow - 30 november, 2012

   Och även under stenåldern var samarbete bokstavligen LIVSVIKTIG!

 4. Neutral - 29 november, 2012

  Närmast kommer jag att tänka på judarnas inskränkta rättigheter, bl a frihet och rätten att vara näringsidgare, i Tyskland i slutet av trettiotalet.

  Stolligheterna hopar sig när högerkrafterna lägger korten på bordet.

 5. Alf Carlsson - 30 november, 2012

  Twitterpresentation:
  ”Markus Uvell
  @markus_uvell
  VD på Timbro/Stiftelsen Fritt Näringsliv. Gillar svartmetall, surkål & att skjuta olika djur. Tvillingpappa, gift med @RebeccaWUvell
  http://www.timbro.se

  Frågor på det?
  Markus Uvell gillar ”att skjuta olika djur”.
  och Rebecca Uvell får utrymme för krönikor i Aftonbladet, (där t ex jag är blockerad.)

  Jag funderar över hur multinationella bolag har börjat censurera. T ex Apple, t ex Paypal, t ex google..
  (Var det inte kommunismen som anklagades för censur?)

  Kan någon förklara för mig hur ett bolag kan sätta agendan för yttrandefriheten i Sverige?
  Varför stänger inte Sverige av dessa bolag från att få verka i landet?

  Jag har tidigare uppmärksammat detta. På fullt allvar trodde jag att Markus Uvells twitter var någon som drev med Timbro. Jag mejlade t o m Timbros kansli på att en galning drev med organisationen.
  Nejdå, det var deras Markus.
  Har jag levt 58 år för att se detta som ett resultat av mitt slit?

  http://alfverner.bloggproffs.se/2012/08/09/alliansens-ledande-tankare-markus-uvell/

 6. Kerstin - 30 november, 2012

  Vi har sett detta förfarande inom många områden. Svenskt Näringsliv ”kapade” t ex föreningen ”Svenskt Landskapsskydd” , som ursprungligen skulle hjälpa folk som utsattes för industriella exploateringar i deras närmiljö. Men efter att Svenskt Näringsliv tog över så jobbar ”Svenskt Landskapsskydd” bara med att motarbeta vindkraft, alla annan form av industriella exploatering är bara positiv!

 7. Kåre - 30 november, 2012

  Dette stinker lange veier.Er bare til fordel for de rike og de som har makt.Typisk at det er borgelige politkere i med denne bandit gjengen også.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


hannafinmo

Stoppa surrogatindustrin

Regeringen bör göra allt för att motverka den kommersiella surrogatindustrin. 0Inga delningar

Ta Moderaternas hand, Löfven

Delningsekonomin måste regleras


Nina Brevinge

Jonas Sjöstedt: Vi kräver ett skarpt vinstförslag före valet

Lägger inte regeringen fram ett skarpt förslag om att begränsa vinsterna före valet 2018, då faller grunden för budgetsamarbetet... 0Inga delningar

M vill ha bred uppgörelse om välfärden – utan vinsttak

M-kommunpolitiker vill riva upp Las


Johanna Senneby

Rektorsstriden på Uppsala universitet trappas upp

Carola Lemne får stenhård kritik för att hon vill frånta de anställda vid Uppsala universitet makt i valet av rektor... 0Inga delningar

Försäkringskassans hårdare tag ser ut att vända sjuktalen

Asylpolitiken splittrar S – och Anders Ygeman


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons2
  annons