Magasinet Arena: Det vita vansinnet

Dela på Facebook

Om hur den vita människan tror sig veta vad de som inte tillhör den utvalda skaran tänker, erfar, och önskar. Läs Moa Matthis från nya Magasinet Arena. 

Det har varit en intressant höst och vinter. Lyssnande till ylandet om ordens och bildernas frihet på ledarplats och kultursidor, i nyhetsrapportering och kommentarsfält, har jag ibland känt mig förflyttad till vittnesbörden i någon av alla de böcker som står i hyllorna bakom min rygg. White Man’s Country; Orientalism in the Age of Colonial Dissolution; Whiteness and the Literary Imagination; The Invention of Africa. Skildringar av europeisk kolonialism och rasism från sent 1800-tal och en bra bit in på 1900-talet.

Jag skulle kunna fortsätta längs bokryggarna in i de svenska antologierna, till essäer med titlar som ”Svenskarna moderniserar de äkta mattornas land”; ’Virvlande svarta lemmar’ och ’goda svenskar’ i Kongo under hundra år – Om svensk rasism i vardande”; ”Rastänkandet som blev kvar”.

Vi kan välja att skriva västvärldens historia selektivt – plocka ut och rama in Upplysning och Yttrandefrihet i finaste guldramen – men vi kan inte domptera historien. De röster och skeenden som vi tror att vi lämnat bakom oss, gör sig hela tiden påminda i vårt tal, våra handlingar, tankar och känslor. I synnerhet de röster och föreställningar vi inte ens vet att vi minns och återskapar.

Jag är fördomsfull nog att tro att sverigedemokraten Erik Almqvist är ganska dåligt inläst på Europas historia. Inte för att jag tror att Sverigedemokrater i allmänhet är obildade, utan för att Almqvists okunskap gör honom till en ganska typisk västerlänning. Och när han andades in på ordet ”babbe” och ut på ordet ”hora” talade han ur hjärtat av den västerländska civilisationen. En traderad tankevärld som bygger på konstruerade skillnader mellan människor, och där rasismens och sexismens kategorier sedan åtminstone 400 år vävts samman för att sanktionera varandra och förtryckets nödvändighet.

De naturliga könsskillnaderna speglar sig i de lika naturliga skillnaderna mellan det som kallades raser, och som i dag kallas kulturer, eller etnicitet – och vice versa. För den som vill upplysa sig, går det bra att komma hem till mig och låna Ernst Haeckels inflytelserika illustrerade skrift ”Naturlig skapelsehistoria” som kom ut i flera svenska utgåvor vid förra sekelskiftet. Eller så kan man bara begrunda dagens inkomstfördelning mellan Nord och Syd, innerstad och förort, kvinnor och män globalt och i Sverige. Varken rasism, sexism – eller klassförakt – är abnorma utslag av metafysisk ondska. Det finns en systematisk rationalitet bakom orden och bilderna, som ytterst har en materiell grund.

Och vad de ”inkvoterade, akademiutbildade kärringarna” gjorde i Jonas Thentes försvar (DN 12/9 -2012) för den rasistiska stereotypen ”Lilla Hjärtat” blir bara begripligt om man betraktar Thente i ljuset av en lång tradition där hudfärg och kön länkas ihop i retoriskt syfte. 1800-talets kvinnliga abolitionister – både vita och svarta – attackerades till exempel av sina motståndare med argumentet att de förläst sig bortom sin av naturen begränsade intellektuella förmåga.

Redan 1851 blottade abolitionisten och kvinnokämpen Sojourner Truth den logik som Thentes retorik bygger på: ”Well, children, where there is so much racket there must be something out of kilter … they talk about this thing in the head; what’s this they call it? [member of the audience whispers: ’intellect’]. That’s it honey. What’s that got to do with women’s rights or negroes’ rights?” Och hon strök med kraft under vad den logiken till varje pris vill undvika: frågan om människovärde och rättvisa. ”If my cup won’t hold but a pint, and your holds a quart, wouldn’t you be mean not to let me have my little half measure full?”. Truths tal ”Ain’t I a Woman” är kort, med stilistisk finess, och lätt att hitta på nätet.

Hundrafemtio år senare, i Sverige, är det också så mycket ståhej att någonting måste vara på tok. Människor som aldrig utsatts för rasismens och sexismens yttringar, tar sig utan att tveka rätten att berätta för människor som har den erfarenheten, att de har fel. Tveklösheten beror inte på personligt mod eller egen tankekraft. Den lutar sig tryggt mot många sekel av västerländsk vetenskap, politik, kultur och filosofi. Den stöder sig på en världsordning som fortfarande bekräftar att vissa människor i kraft av sitt kön, sin hudfärg, sin klass, har mer rätt och rättigheter än andra människor.

Tveklösheten får ofta surrealistiska följder. Krönikören Lena Andersson påstod på ledarplats (DN 15/12) att hon kan höra vad hennes sjukgymnast, som hon tror är från Turkiet, tänker och känner. ”Uppenbarligen tänker han” skriver hon, och sedan följer en hel artikel med Anderssons tran-skribering av det som hennes sjukgymnast tyst tänkt. Läst som en enskild människas upplevelse framstår texten som kliniskt vansinnig i sin grandiosa självuppfattning. Läst som ett uttryck för en historiskt förankrad människosyn är den välbekant intill förutsägbarhetens gräns.

Västvärldens självbild vilar på att den vita människan i allmänhet och den vita mannen i synnerhet, vet vad människor som inte tillhör den utvalda skaran tänker, erfar, och önskar. Det är maktutövningens grund: den om vilken man vet allt, behöver aldrig tillfrågas. Men det är en porös grund som hela tiden måste förstärkas eftersom de som aldrig behöver tillfrågas ändå ständigt gör sig påminda med avvikande röster. Förtryck skapar motstånd.

Den som läser kolonial historieskrivning från 1600-talet och fram till i dag, slås av hur den triumfatoriska tonen hela tiden slår över i skräckens dissonanser. Barrikaderad bakom murar och gränser, beväpnad till tänderna, och försedd med århundraden av dokument som bekräftar den egna förträffligheten, har den vita, västerländska människan under 400 år ändå alltid varit rädd för att förlora den självpåtagna rätten att benämna och därmed bestämma över världen.

400 år av rädsla sätter spår. Till exempel i det explosiva hån och förakt som möter dem som pekar på hur djupt rasistiska och sexistiska föreställningar präglar vår kultur, ekonomi, och vardagliga möten mellan människor. Rädslan är lika verklig som Lena Anderssons uppfattning att hon kan läsa vissa människors tankar, och dess uttryck blir lika vansinnigt. En grupp föräldrar som inte vill att barn ska utsättas för rasism, liknas vid ayatollah Khomeini, och deras i offentligheten framförda åsikter med mordhotet mot Salman Rushdie. Febriga fantasier om censur och bokbränning frammanas på tidningssidor och i sociala medier.

Disneys beslut att klippa bort en del rasistiska sekvenser ur en film från början av förra århundradet – då segregationslagar fortfarande gällde i USA och svenska staten bedrev rasbiologiska undersökningar och steriliseringspolitik – ägnas ett långt, bekymrat inslag i SVT:s nyhetsrapportering som om vore det i paritet med den ekonomiska krisen eller klimatförändringarna.

Det är inte klokt, men det är rationellt i enlighet med en maktutövning som vilar på åtskiljandets logik, och på rädslan för att skillnaderna egentligen inte finns.

Moa Matthis

Nya Magasinet Arena, nr 1 2013, finns i butik från och i dag 19 februari. Prenumerera för bara 395 kr (ett helt år 6 nr) här »

Mer läsning

Utdrag ur Lars Berges reportage: Schlingmannsamhället

Utdrag ur Per Svenssons reportage: Historieätarna – Striden om den nordiska modellen

Nina Björk: Voilà – en riktning för vår politik

Olle Svenning: Feministerna mot förlorarna

Serie: Nanna Johansson: Vad borde 2013 ha för tema?

Lawen Mohtadi reccenserar: Tragikomiskt liberalt felslut

Kajsa Ekis Ekman recenserar: Bjurwald gör viktig research men missar strukturerna

29 kommentarer

 1. Henrik - 19 februari, 2013

  Tanken att den som har ”makten” har tolkningsföreträde är ju inget nytt. Du behöver inte tänka kolonilaism eller 188-tal. Det räcker med att tänka påven, kungen och andra som tycker sig sitta på mandat ifrån himlen. Eller varför inte filosofen Boströms tal serie. 1 är lägst 100 högst. I talet 100 ingår alla andra tal, den som äger talet 100 vet redan vad andra tänker och behöver. 100 är gud. 99 är kung, 98 Reinfeldt, 97 DN….1 ja? Vem är lägst på skalan? En svart, ensamstående, arbetslös, homosexuell kvinna? Hur som helst. Problemet ligger långt tillbaka i tiden! Makten vill gärna ha undersåtar inte jämlikar!

 2. Severin - 19 februari, 2013

  Upplysningsvis så klippts även ”den långnäste juden” bort i samma veva. Vsg för info.

 3. AA - 19 februari, 2013

  Givetvis är det alltid den som känner sig kränkt som ska avgöra vad som är en kränkning. Men vad finns kvar av kulturen, när allt som kan kränka någon är borttaget? Ska vi leka med spillrorna av det som finns kvar av tankegodset när alla på jorden är nöjda?

 4. stettiner - 19 februari, 2013

  Moa Matthis skriver att Lena Andersson är en rasist, som anser sig veta vad ”icke-vita” tänker. Hon får en helsida till sitt förfogande.

  Jag skriver två meningar om att Åsa Lindeborg kolporterar antisemitiskt tankegods och blir bortplockad av moderatorn.

  Och Severin lämnas – respektlöst nog – hängande i luften med ett svar på mitt inte längre existerande inlägg….

  • Mats Åkesson - 19 februari, 2013

   Var någonstans skriver Moa att Lena Andersson är rasist? Jag läser in att Lena Andersson uttrycker de åsikter som är vanliga för oss vita människor som har skrivit historien de senaste 400 åren.

   • stettiner - 19 februari, 2013

    ”Så du menar att din motståndare ljuger?”
    ”Nej, det har jag inte sagt. Jag menar att min motståndare inte talar sanning”.

    Visst skriver Matthis – som du förresten bekräftar – att Lena Andersson uppvisar den rasistiska blick på omvärlden, som är så typisk ”för oss vita människor”. Jag vill däremot hävda att detta sätt att se på omvärlden är allmänmänskligt och ingenting som är typiskt för just de vita europeerna. Jesse Jackson, vars åsikter av någon anledning inhämtas varje gång någon kontrovers med rasistiska förtecken uppstår i Sverige, kallade New York för ”judestaden” (hymietown); Michael Jackson sjöng om ”kikes”, utan att någon kom på idéen att beskriva detta som den svarte mannens plats i världsordningen.

    Jag är gammal nog att komma ihåg hur hela Sverige chockades, när Andrew Young på 70-talet sade att svenskarna var nog lika rasistiska, som alla andra. Nuförtiden chockar man folk om man hävdar att svenskarna är inte mer rasistiska än något annat folk….

    • Mats Åkesson - 19 februari, 2013

     Rasism är väl att dela in folk i olika raser och sedan att rangordna dessa raser. Var någonstans i texten säger Mona att Lena intar denna hållning? Jag menar att Lena intar en typisk naiv inställning till hur samhället fungerar, en typisk liberal syn på hur samhället fungerar.

 5. Anna - 19 februari, 2013

  Vad är det som får dig att tro att ”de vita” är unika? Tvärtom visar det vi vet om människans historia att de för tillfället framgångsrika alltid utövat makt över de mindre framgångsrika. Maktutövandet har tagit sig mer eller mindre grymma uttryck.
  Det unika med den västerländska kulturen är att den under en kort tid representerat det bästa samhället människan hittills har skapat. Bäst i den bemärkelsen att relativt välstånd och frihet omfattat så många i ett samhälle.
  Jag har mycket svårt för denna kultur-masochism som så många vällustigt likt flagellanter vältrar sig i.

  • Mats Åkesson - 19 februari, 2013

   Du menar för oss vita människor.

   • Anna - 19 februari, 2013

    Exakt, men vilka andra folk kan du säga har verkat för andra än sig själva?

    • Mats Åkesson - 19 februari, 2013

     Inga! Men vi vita människor hävdar att vi är bättre än alla andra och det är fel.

     • Anna - 19 februari, 2013

      Visst, men frågan jag ställer är: Är vi sämre?

   • Erik Gertkvist - 20 februari, 2013

    Jag vågar påstå att den världsbild och samhällsordning de vita manliga europeerna tvingade på stora delar av världen under 1700- och 1800-talet var en tydlig förbättring även för icke-vita.

    Mats Åkesson kan naturligtvis anse att indiska kvinnor mådde bättre av att brännas på sin makes gravbål, eller att svarta afrikaner skulle fortsätta traditionen sedan årtusenden att bli slavar. Andra anser att utrotandet av dessa företeelser, om än genomfört av vita främlingar, faktiskt var något positivt.

    Under tidigt 1800-tal rusade vita män jorden runt och vaccinerade folk mot smittkoppor, drivna av sin moraliska överlägsenhet och övertygelse om att de visste vad xhoxa-folket behövde bättre än xhoxa-folket själva. Frågan är om de vita männen ska hyllas eller fördömas. Än idag försöker det vita, manliga, sjukvårdsetablissemanget pracka på den icke-vita världen poliovacciner.

    Bah! Alla folkslag tror att de är guds förebild på jorden och att de har en plikt att uppfostra alla andra. Kineser, mongoler, perser och araber har uppvisat exakt samma karakteristika. Artikelförfattaren kritiserar något allmänmänskligt, men hävdar att bara vita (män?) ägnar sig åt detta. Sådan selektiv verklighetsuppfattning brukar normalt klassas som rasism …

    • o - 20 februari, 2013

     ”Artikelförfattaren kritiserar något allmänmänskligt, men hävdar att bara vita (män?) ägnar sig åt detta.”
     Nej, artikelförfattaren uttrycker förvåning över att den svenska offentligheten verkar så ovetande om detta allmänmänskliga som västerlandet ägnat sig åt i 400 år nu. Det har ingenting att göra med att fördela historisk skuld (hur många poliovaccineringar måste ske för att väga upp säg ett utrotningskrig i västafrika? det finns inga mått på sånt) utan om att utöva den sortens kritisk självförståelse som borde vara en självklarhet för varje intellektuellt hederlig och hyfsat bildad människa, oavsett kultur eller ursprung. Ingen blir smartare av att bara slå ifrån sig.

     • Bo - 22 februari, 2013

      Moa Matthis skriver att uttrycken babbe och hora kommer ur hjärtat av den västerländska civilisationen. Det betyder inte att andra civilisationer genom historien inte också har haft detta i sitt hjärta men det är väldigt lätt att tolka det så. För att undvika att dra diskussionen i fel riktning (”det är ju inte bara Europa som har betett sig så här!”) hade det varit smidigt att nämna någonstans i texten att kolonialism och kulturell dominans tar sig dessa uttryck oavsett vilken folkgrupp man tillhör men att det som diskuteras i den här texten är hur den ”vita” människan har agerat och delvis agerar än idag. Jag tror att det hade blivit en mer konstruktiv debatt då.

  • o - 20 februari, 2013

   ”Jag har hört att du rånar banker?”
   ”VA!??!! FÖRTAL!”
   ”Men vad gör du med alla vapen och pengar som du släpar runt på?”
   ”jag rånade visserligen en bank igår, men jag vet en kille i jönköping som rånade en bank i somras, så jag är i alla fall inte sämre än honom. och jag har gett hälften av pengarna till cancerforskning. och det gjorde inte han.”
   ”men du är ändå en bankrånare”
   ”KAN INTE ALLA SLUTA TJATA OM DET DÄR! DET ÄR JOBBIGT”
   ”jag säger inte att du är en värre bankrånare än någon annan, jag säger bara att du är en bankrånare. jag tror du skulle ha lättare med dig själv om du kunde erkänna åtminstone det. och vi andra skulle slippa höra dina lögner”
   ”men jag är ingen bankrånare, jag är bara någon som håller i ett vapen och säger: ge hit pengarna! det är allt.”
   ”du är en bankrånare”
   ”tillfället gör tjuven! alla skulle råna om de fick chansen!”
   ”du är ändå en bankrånare”

 6. Offside - 20 februari, 2013

  när jag gick i skolan brukade det vara skinnhuvuden som predikade om den vite mannens överlägsenhet på grumliga biologiska grunder. idag är det förbluffande ofta ideologiska anti-rasister som hyser den uppfattningen.

  de verkar tro att detta är en gudagiven plats i världen trots att historien visar att den västeuropeiska kulturens (i brist på bättre, längre och snårigare definition) dominansen i själva verket är en kort tid av mänsklighetens historia.

  för att hålla det kort. till och från har det uppstått idéer och innovationer som har tagit världen med storm. det kan röra sig om det babylon, grekland, kina eller mongoliet inom lag, filosofi, religion eller krigsväsende. det försprång som tankar och innovationer har gett har i regel lett till dominans över kringliggande områden.

  för att återvända till dagens ideologiska anti-rasister (med vilket jag menar de som endast har på sin politiska agenda att kritisera den just nu rådande normen och maktstrukturen) så är de helt och hållet fokuserade på att kritisera västvärlden (eftersom det är där de har fördelen med att ha en trygg forskningsmiljö på stabila institutioner där de slipper klåfingriga regimers inblandning).

  ett avslutande tankeexperiment: om shaka och zulu-folket hade haft frigatter – hade de nöjt sig med södra afrika? om incas hade haft pansardivisioner – hade de stannat i amerika? det som vi kallar imperialism är ett ”västligt” fenomen för att det fanns gynnsamma omständigheter för det (låt oss sammanfatta: konkurrens/dialektik, vetenskap, konsumtionsamhälle, medicin, äganderätt, protestantisk arbetsetik.

  nu är det den här världen vi lever i just nu. låt oss göra något bättre för framtiden.

  • o - 20 februari, 2013

   Det här handlar inte om att fördela historisk skuld utan om att utöva den sortens kritisk självförståelse som borde vara en självklarhet för varje intellektuellt hederlig och hyfsat bildad människa, oavsett kultur eller ursprung. Jag hade förväntat mig detsamma av incafolket om de hade haft fregatter och dominerat världen i 400 år. Det är inte bara för omvärldens skull vi ska göra det, det är lika mycket för vår egen. Och varför INTE? Vi har ingenting att förlora, vi kan bara bli klokare.

   • Offside - 21 februari, 2013

    ..och jag hävdar att ”kritisk självförståelse” inte är en slump utan att det är just ett av de koncept som gjort den västeuropeiska kulturen (som avundas på platser där den ännu inte nått och lockar människor att komma till den) till det är idag. jag förnekar inte på något sätt de fruktansvärda brott som ”den vita människan” har gjort sig skyldig till under de senaste 500 åren (om vi ska begränsa oss till den tid då hen har haft något som kan liknas vid global räckvidd). den transatlantiska slavhandeln och bombkrig är t ex två stycken skamfläckar som hen har lagt till världshistoriens lista över vidrigheter – inte för att hen är vit utanför att hen har skapat en kulturell grogrund för de tekniska möjligheterna att utföra det. ”den vita människan” är summan av de här missdåden och de framsteg som hen gjort.

    med risk att bli väl tyken är det inte för inte som t ex en moa matthis kan spendera en dag med att skriva en kritisk text om ”den vita människan”, på en plats belägen på vår jord där kvinnor har tillgång till utbildning, tillträde till offentligheten osv.

    • o - 25 februari, 2013

     är det inte ett bra sätt att helga dessa möjligheter som västerlandet givit oss (pressfrihet, mänskliga rättigheter etc) att faktiskt ta del av dem, eller ska vi hålla tyst och vara tacksamma?

   • wot - 22 februari, 2013

    Inkas var väl lite hypotetiskt. Mer aktuellt: du förväntar dig kritisk självförståelse av de dagens muslimer vars civilisation erövrat och dominerat en stor del av världen i något tusental år? Hur uttrycker du den förväntningen?

    • Offside - 22 februari, 2013

     @wot ”med risk att bli väl tyken är det inte för inte som t ex en moa matthis kan spendera en dag med att skriva en kritisk text om ”den vita människan”, på en plats belägen på vår jord där kvinnor har tillgång till utbildning, tillträde till offentligheten osv.”

     det finns en märklig paradox att rasismen och intoleransen hjärta är beläget på samma plats som har gett upphov till mänskliga rättigheter (här ska jag föregå mina kritiker och brasklappa att ”mänskliga rättigheter” bara är en västerländsk konstruktion för att komma åt naturresurser i områden där andra kulturer traditionellt sett har levt i samklang med natur och bortom västerländska stereotypa könsroller och genusmönster), och det moderna frihetsbegreppet. det här var även platsen där den vite västerländske mannen hittade ”den andre” i form av andra ljushyade personer som inte bekände sig till rätt gud/gudar och även tvingade dem att arbeta under slaveriets ok. fast att orsaka lidande över en person av samma hudfärg ur samma kulturella sfär är ju inte lika allvarligt som att göra det på ”den andre”.

     för protokollet: jag förnekar inte rasismen (och att den lever och frodas bland annat i ”västvärlden”) och dess följder för individer och samhälle. men jag kan samtidigt inte låta bli att stå upp när de idéer som har inspirerat den antirasistiska kampen att bli utslängda med det otroligt fördärvliga badvattnet.

     jag drämmer till med ytterligare ett scenario: om kinesiska kanonbestyckade djonker hade seglat upp för thamsen år 1350 (fullt historiskt möjligt) – hade världen varit bättre eller sämre? mycket annorlunda men inte på en punkt, nämligen för att längtan efter makt och arbetet med att legitimera detta är inte den vite västerländske mannen förunnat, trots att matthis verkar ha funnit en sådan gen.

     för övrigt skriver erik helmersson förnuftigt om den här texten på dns ledarsida idag.

     • o - 25 februari, 2013

      ”…trots att matthis verkar ha funnit en sådan gen.” Nej, artikelförfattaren hävdar inte att vi västerlänningar är sämre än andra, den handlar om att vi inte är bättre. Vi måste sluta gå omkring och tro det.

    • o - 25 februari, 2013

     Jag håller inte med om formuleringen att dagens muslimers civilisation erövrat och dominerat en stor del av världen i något tusental år, men det är ovidkommande, svaret på din fråga är ändå: JA. Självklart förväntar jag mig det. Jag har inget färdigt uttryck för denna förväntan – den är en hållning. Den uttrycker sig på olika sätt hela tiden. För att nu ge ett konkret svar. Var det det du ville ha?

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons_julkap_2016
  Arena_banner_nyhetsbrev