Foto: Per Pettersson/ Alicia Heimersson

Opionsundersökning Nya katastrofsiffror för Liberalerna i ny opinonsundersökning från Aftonbladet/Inizio. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får rekordresultat. 

På fredagen klockan 09:00 röstar riksdagen om Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat. Allting tyder på att Löfven kommer att falla.

Talmannen har då två försök kvar på sig att presentera en regering som riksdagen kan acceptera. Sedan tvingas ett nyval fram

Nya siffror från Aftonbladet och Initzio visar att Liberalerna fortsätter tappa väljare och landar under fyraprocentsspärren, på 3,3 procent. Väljarna går framförallt till Moderaterna, men även M tappar något och Sverigedemokraterna etablerar sig som Sveriges andra största parti.

SD och Kristdemokraterna är undersökningens stora vinnare. SD passerar det förväntade valresultatet på 19 procent och Kristdemokraterna får 7,7 procent i Initzios decemberundersökning och passerar Vänsterpartiet i storlek.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappar och MP hamnar i Initzios opinionsundersökning under riksdagsspärren.

Även Annie Lööfs Centerparti går framåt något.

Efter valet i höstas var storleksskillnaden mellan de två blocken minimal, 0,3 procent. Sedan dess har Alliansblocket tappat och enligt Aftonbladet/Inizios undersökning får nu alliansblocket 38,5 och de rödgröna får 40,3.

I onsdags röstades M-KD:s budget igenom i riksdagen. Trots att det borgerliga blocket tappar, och Ulf Kristersson redan prövats, och fallit, spår nu många att Ulf Kristerssons chanser att bli statsminister ökat.

Aftonbladet och Inizio redovisar inte felmarginal och ifall förändringarna är statistiskt säkerställda.