Bild: Wikipedia

I juni månad delade det statliga energibolaget Vattenfall ut miljontals kronor i bonus till utvalda så kallade stjärntraders. En månad senare meddelade företaget att de går med 23 miljarder i förlust.

Det har beskrivits som den största förlustaffären i svensk näringslivshistoria. Statliga Vattenfalls köp av holländska energibolaget Nuon 2009 kostade 97 miljarder kronor – vilket motsvarar 25 000 kronor per svenskt hushåll. Trots att tjänstemän varnade om att köpet av Nuon, som främst producerar fossil energi, inte bara var en smutsig affär ur miljösynpunkt utan även ur ett ekonomiskt perspektiv – gav alliansregeringen sitt godkännande.

I samband med halvårsrapporten i juli månad i år meddelade Vattenfall att bolagets tillgångar skrivits ned med rekordbeloppet 29,7 miljarder kronor. Rörliga ersättningar till Vattenfalls chefer stoppades. Men för 50 utvalda personer som är sysselsatta med Vattenfalls tradingverksamhet väntar stora bonusar i slutet av året. Under 24 månader får dessa säljare dela på upp till 20 miljoner euro, det vill säga 175 miljoner kronor. Det avslöjar Svenska Dagbladet Näringsliv på torsdagen.

Vattenfalls affärsområdeschef, Stefan Dohler, säger till tidningen att han inte anser att bonusarna bör ställas in på grund av bolagets mångmiljardförlust.
– Som jag ser det finns det inget samband. Nedskrivningen är en bokföringsmässig justering av det framtida värdet och påverkar inte kassaflödet. Orsaken är inte en svag utveckling inom tradingen utan en allmän försvagning av marknaden, säger Stefan Dohler till SvD Näringsliv.

Under torsdagen ska Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, debattera Nuon-affären i en interpellationsdebatt med finansmarknadsminister Peter Norman (M). Socialdemokraterna vill få reda på om Fredrik Reinfeldt kände till varningarna som förelåg inför affären – och varför statsministern i så fall godkände den. Det skriver Mikael Damberg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet. I artikeln riktar han även kritik mot att statsministern inte själv ställer upp i interpellationsdebatten:

”Faktum är att Fredrik Reinfeldt konsekvent vägrar att svara på interpellationer i riksdagen. Han har nämligen inrättat en ny praxis. Under denna mandatperiod har han inte besvarat en enda interpellation.”

Damberg menar att finansmarknadsminister Norman är fel person att svara på Nuon-affären från 2009.

”Norman är en kunnig politiker och en duktig debattör som jag respekterar. Men han har inget ansvar i Nuonaffären. Norman var inte ens minister när regeringen godkände Vattenfalls förvärv av Nuon och kan därför inte ha någon kännedom om varför Reinfeldt gav sitt godkännande till den här förlustaffären, trots varningar från sitt eget regeringskansli.”