Bild: Flickr
Bild: Flickr

Obetalda skatter och avgifter är en anledning till att Stockholms stad hävt avtal med 21 hemtjänstbolag sedan 2011. Två av dem hade en omsättning under 1 000 kronor. “Vi välkomnar alla”, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

Sedan 2011 har Stockholms stad sagt upp avtal med 21 hemtjänstbolag. Anledningarna är allt från obetalda skatter och avgifter till att utförarna inte åtgärdat brister som staden tidigare påpekat. Äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) menar att Stockholms stad har den mest utvecklade kvalitetskontrollen i landet.

”Det måste vi, eftersom vi välkomnar alla som vill förbättra äldreomsorgen i staden att etablera sig. I detta ingår att Stockholms stad är mycket tuff mot de företag som inte sköter sig. Då och då sägs avtal upp”, skriver han i ett mejl till Dagens Arenas redaktion.

Att ”alla är välkomna” har dock fått konsekvensen att det finns 221 utförare att välja mellan i Stockholms stad. Äldre vittnar om att det är svårt att välja och gör de inget aktivt val riskerar de att bli skickade till bolag vars kvalitet är svår att bedöma.

Det har också fått konsekvensen att bolag utan ekonomisk stabilitet kan slå sig in på hemtjänstmarknaden. En snabb koll av de hävda bolagen på allabolag.se ger vid handen att många haft väldigt skakig ekonomi, två av dem hade en omsättning under 1 000 kronor.

Enligt Joakim Larsson var en målsättning med Lagen om valfrihet, LOV, att inte enbart företag med stora resurser i ryggen skulle kunna få avtal med staden.

”Därför ställdes bland annat inget krav på omsättning innan de gick in i valfrihetssystemet. Nystartade företag inom hemtjänsten kan ha låg omsättning beroende på att de är under en uppbyggnadsfas, har få kunder, lån med mera”, skriver han.

Ann-Margarehte Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm stad, tycker att det är ansvarslöst att släppa loss en oreglerad marknad bland människor som är i behov av stöd.

– Det är inte klokt. Vi kan inte ha ett system där vem som helst får starta företag som ska ta hand om gamla. Alliansens beslut baseras på en ideologi där det är viktigare att gynna företag än att äldre får bra vård, säger Livh.

Hon menar att systemet också är slöseri med skattepengar, som kan läggas på bättre vård, bättre arbetsvillkor och högre lön för de anställda.

­– Det är omöjligt att kontrollera alla dessa företag. Den byråkrati som krävs skulle till och med göra byråkraterna i EU avundsjuka. Vi måste avskaffa LOV och ge de som jobbar nom hemtjänsten en lön de kan leva på, det är vår absolut viktigaste jämställdhetsfråga, säger Livh.