Foto: Webstjärnan/Flickr.
Foto: Webstjärnan/Flickr.

SKOLA Enligt Skolinspektionens senaste tillsyn brister var tredje svensk grundskola när det gäller att möta elever som mår dåligt. Ofta saknas en fast psykolog och det är bara vid akuta situationer som en skolpsykolog hyrs in utifrån, skriver SvD.

Elevhälsan är ett av de områden som får mest kritik i Skolinspektionens senaste tillsyn. Mer än var tredje grundskola och varannan gymnasieskola får anmärkningar på brister i elevhälsan av myndigheten. Det rapporterar SvD.

Enligt Helén Ängmo, generaldirektör vid Skolinspektionen hänger elevhälsa tätt samman med elevers möjlighet att hänga med i undervisningen och klara av sin skolgång, och hon kallar de påvisade bristerna för »oroande«.

– Om det saknas kompetens inom elevhälsan spiller det över på elevernas lärande och försvårar bland annat arbete med att motverka långtidsfrånvaro och studieavbrott bland elever, säger Helén Ängmo till SvD.

Bristerna i elevhälsan visar sig till exempel i att det saknas fast skolpsykolog. Istället hyrs en psykolog in bara för särskilda tillfällen, exempelvis när det handlar om att göra utredningar av särskilda elever som kan behöva extra stöd i skolan.

Enligt Helena Olivstam Thorold, inspektör på Skolinspektionen, är det ett problem att elevhälsan ofta handlar om att »släcka bränder« istället för att kunna arbeta förebyggande.

Arbetsbelastningen på skolpsykologer har ökat på senare år, och många sjukskrivs, säger Maria Malmgren, ordförande i Sveriges skolkuratorers förening. Hon förespråkar fler fasta skolpsykologer och mer resurser till arbetet.