Det är framförallt Alliansstyrda kommuner som vill förbjuda tiggeri – 57 procent. I hela landet vill 26 procent se ett förbjud. Det visar SVT Nyheters undersökning. 

I Sverige finns det omkring 4500 eu-migranter och de senaste åren har frågan om tiggeriförbud diskuterats ofta. Vellinge kommun i Skåne försökte införa ett kommunalt förbud, men stoppades av länsstyrelsen. I Eskilstuna testar de en modell där tillstånd krävs – en modell som bland annat regeringen sneglat mot.

SVT Nyheter har frågat samtliga kommuners styrande kommunalråd, och resultatet visar att mer än var fjärde, 26 procent, vill att tiggeri ska förbjudas på nationell nivå. I borgerligt styrda kommuner var inställningen till ett nationellt förbud mer positivt – 57 procent av kommunalråden vill införa ett nationellt tiggeriförbud.

Majoriteten, 61 procent, av de tillfrågade kommunalråden säger dock nej till ett förbud.

I dagsläget är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som på nationell nivå vill inför tiggeriförbud.

Av väljarna är nästan 60 procent för ett förbud mot tiggeri.

Socialdemokraterna är splittrade i frågan. En majoritet av partiets väljare vill ha ett förbud, men S-kongressen i Göteborg i april 2017 sa tydligt nej till ett nationellt tiggeriförbud.

Partitoppen vill se över ordningslagen, som idag alltså inte tillåter ett förbud, men exakt vad den översynen ska leda fram till är oklart. Regeringen skärper straffen för kriminella som utnyttjar tiggare, och det ska också vara enklare för privata markägare att avhysa personer.

Läs mer: Tiggerifrågan splittrar Socialdemokraterna

I flera kommuner styr M och S tillsammans och driver frågan om att införa ett förbud i kommunen. Ett exempel är Katrineholm.

– Vi ska inte ha tiggare i Sverige. Det kan inte vara så att Rumänien och Bulgarien exporterar sina fattiga människor till Sverige, säger Göran Dahlström (S), till SVT Nyheter.

I S-ledda Eskilstuna är det Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet i Eskilstuna som vill pröva och se om man med stöd i ordningslagen kan införa ett förbud mot passiv pengainsamling.