Bild: Vänsterpartiet

“Socialtjänstlagen ska ändras, man ska inte kunna tvinga människor att motprestera just arbete för att få ut försörjningsstöd.”

Företag kan från och med nu i månad efter månad ta emot personer som uppbär försörjningsstöd, socialbidrag, som arbetskraft helt utan lön. Det står klart efter en dom i Arbetsdomstolen (AD) där en 19-åring som arbetat hos eljätten Bravida i Västerås fick gå på grund av arbetsbrist för att sedan välkomnas tillbaka som praktikant med socialbidrag i stället för lön under hela sin praktiktid. En praktik han anvisades till av Arbetsförmedlingen.

Personer som uppbär försörjningsstöd kvalificerar sig inte för a-kassa, sjukpenning eller andra försäkringar och får inte heller in något till sin egen pension.

Enligt tidningen Arbetet konstaterar domstolen att 19-åringen kan anses vara arbetstagare på Bravida men att det ändå inte går att domstolsvägen underkänna praktiken Västerås stad beslutat om. AD:s dom går, enligt Elektrikerförbundet, stick i stäv med installationsavtalet.

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Josefin Brink är mycket överraskad över domen.
– Man tycker man borde blivit cyniker vid det här laget men det upptäcker jag att jag inte blivit. Jag blir  förvånad över att AD så lättvindigt tycker att avtalet inte är vatten värt. Det är egendomligt att de tycks resonera som att ”det är klart att det här kan leda till att arbetsgivare skaffar sig gratis arbetskraft men shit happens”.

Brink menar att problemet bottnar i att kommunernas ansvar för arbetslösa blivit oproportionerligt stort i och med att arbetslöshetsförsäkringen urholkats och försämrats. Vänsterpartiet har lagt förslag som skulle göra att det som hänt i Västerås omöjligt.
– Vi har motionerat om det i riksdagen och kommer att upprepa det igen, så här ska det inte få gå till. Socialtjänstlagen ska ändras, man ska inte kunna tvinga människor att motprestera just arbete för att få ut försörjningsstöd.

Finns det risk att företag sätter i system att använda socialbidragstagare i stället för vanlig arbetskraft?
– 
Givet att vi har så hög arbetslöshet och det är lätt att få tag på folk på det här sättet tror jag inte det är omöjligt. Tittar man på Fas 3 har det börjat fungera på det sättet. I till exempel Blekinge upptäckte Kommunal att det nästan inte fanns några sommarjobbare i kommunen, och då visade det sig att de tar emot Fas 3:are i stället för att anställa unga, för då får ju kommunen betalt.

Josefin Brink ser det här som ännu ett steg åt fel håll i en arbetsmarknadspolitik hon säger behöver ändras fundamentalt.
– Det är ytterligare ett steg i den målmedvetna marschen mot en låglönearbetsmarknad. Det blir mer och mer ovanligt att folk har en anställning med anställningstrygghet och en avtalsenlig lön och vanligare att man får hålla till godo med konstruerade rabatterade jobb eller gratis jobb. Arbetsdomstolen verkar resonera lite likadant här, att det inte är så noga vad det står i kollektivavtal