Jonas Sjöstedt

Almedalen 2018 En självsäker Vänsterledare kunde i årets Almedalstal ta åt sig äran för ett antal budgetmiljoner till välfärden och även positionera sig som både det verkliga vänsteralternativet och partiet för miljövännerna. 

Jonas Sjöstedt har opinionsvinden i ryggen och duggregn i ansiktet när han öppnar sitt tal i Almedalen med Astrid Lindgrens berättelse om hur Emil i Lönneberga räddade drängen Alfred från blodförgiftning genom att köra honom med häst och vagn genom vinande snöstorm till Mariannelund. Emils ord om att man blir stark när man behöver blir talets röda tråd, där vänsterledaren vill se ett Sverige där »vi hjälper varann och hugger i när det behövs.»

I talet lyfter han jämlikheten, barnen och klassamhället, men han talar också en hel del om klimatet. Vinster i välfärden har sin plats, men är nedtonat jämfört med tidigare år.  I Ekots partiledarutfrågning var Jonas Sjöstedt dock optimistisk om kampen mot vinster i välfärden: – Välfärdsvinster kommer en vacker dag att röstas bort och försvinna, slog han fast.

Överhuvudtaget är det en nöjd Sjöstedt som kan tillåta sig att skryta lite över de stigande opinionssiffrorna, och framhålla sitt parti som det verkliga vänsteralternativet.

– Vi på väg mot ett av våra bästa valresultat någonsin, utropar han trosvisst.

Sjöstedt kritiserar »högerns skräckbilder«  och berättar hur han rest runt i landet och mötts av entusiasm och fullsatta lokaler när han pratat om att skapa ett jämlikt samhälle och bygga bort bostadsbristen.

– Vi slog publikrekord och tror att jag vet varför. Man kan lita på var man har vänstern. Vi bygger inga murar, vi vill inte förbjuda strejker, och försvarar rätten till personlig assistans.

I årets tal är kampen mot vinster i välfärden nedtonad, men finns kvar, med en släng av sleven åt »högern och Socialdemokraterna som gjorde marknad av välfärden och gjorde ett skattesystem riggat för de rika. Det ska vara till för dej och mej och för oss det är vi som har rätt att fråga oss vad fan får vi för pengarna», säger han och får en applåd.

Sjöstedt levererar kritik mot dagens »skattesystem för superrika« att samhällsdebatten vill att »vi ska glömma bort höger och vänster. Och diskutera böneutrop och glömma hur de rika lurar skjortan av oss.«

Han vill ha återinförd fastighetsskatt där de med sjötomt betalar mer än folk med torp i skogen, återinförd förmögenhetsskatt och mycket högre skatt för de rika för att finansiera välfärdsreformer som satsning på allmänt finansierad tandvård. Sammantaget vill han höja skatten med närmare 37 miljarder under nästa år och ännu mer än så de följande två, enligt en sammanställning i Aktuellt. 

Och trots mandatperiodens många budgetuppgörelser (Sjöstedt talar om ett 80-tal reformer) kritiserar han »att vi har en socialdemokrati som gör likadant, och vill vara ett mittenparti».

En viss nostalgi finns när han talar om hur han rest runt med tåg i Europa där det förr frågades om jämställdhet och välfärd  och han numera möter människor som fått en annan bild av Sverige; »Jag tycker mig märka hur synen på Sverige förändrats. Högerextremismen ger bilden av ett land i upplösning. Ingen så besatta av detta som de som kallar sig Sverigevänner«, säger han och publiken ger bifall,, liksom när han säger:

»Förut var Sverige ett land där vi diskuterade hur vi ska göra det bättre för vanligt folk. Nu diskuteras hur göra det sämre för folk med annan hudfärg. Nej, det tänker vi i Vänsterpartiet inte köpa.«

Sedan Naturskyddsföreningen utnämnde Vänsterpartiet till bästa parti för miljön har det varit en källa till irritation för MP. Och Sjöstedt markerar tydligt att de i årets val hoppas få miljörösterna liksom partiet nu i hög grad kan tacka avhoppade Fi-väljare för sin uppgång i opinionen.

När han talar om den varmaste majmånaden i Stockholm sedan 1756 avrundar han med en uppmaning: »Klimatfrågan kräver en vänsterregering där Sveriges bästa miljöparti får framgång.«

Han försvarar ändå en reform med CSN-lån för körkort.

– Vi  ska både kunna öka den ekonomiska jämlikheten och klara klimatet.

När det gäller flygskatten och de borgerliga partiernas motstånd mot densamma undviker han att nämna sin turnékamrat och vän Centerpartiets Annie Lööf och kritiserar istället Åkesson (SD), Kristersson (M) och Busch-Thor (KD), vars nollställda ansikten han känner igen från tiden när man var i skolan och inte gjort läxan.

Och trots kritiken mot S så behöver de båda partierna varandra och Sjöstedt var nöjd när han slog fast: »Vi har haft högermajoritet men med mer vänsterinflytande än på mycket länge.  Fått igenom rejäla jämlikhetsreformer  med en feministisk politik.»

Temat Astrid Lindgren kommer igen när han pratar om barns uppväxtvillkor Idas sommarvisa, om hur »bena blir fulla med spring». Med gratis idrottsskola för barn vill han även profilera partiet för barn och ungdomar.

– Man springer inte lika långt om man inte fått någon frukost, eller med utslitna gympadojor, säger han och fortsätter: »Det är en märklig fördom i svensk politik att det är partier till höger som värnar familjen, men det är deras likgiltighet som slår sönder familjerna.«

Största applåden får han när han säger:

– Man måste ha ett hjärta av sten, som en annan Astrid Lindgrenfigur (riddar Kato i Mio min Mio reds. anm.) om man inte vill låta barn slippa klassamhället -S

Sjöstedt avslutar med att han ser årets val som ett av de viktigaste valen i modern tid som måste leda till en starkare vänster.

– För feminismen, för klimatet, för ett samhälle som håller ihop.

TALET I KORTHET

VÄDRET | Småkyligt och regnigt.

PUBLIKKONTAKT | Ja, inga ovationer, men flera artiga och ett par starka applåder.

TEMA |Jag tycker att Sverige ska bli världens mest jämlika land.

BLOCKGEMENSKAP |  Nja, Vänsterpartiet trivs i sin sidoposition.

LÖNTAGARPERSPEKTIV |Tog åt sig äran för reformen för avdrag för fackavgiften, som dock drivits i hög grad även av facket och Socialdemokraterna.

UTSPEL | Vänsterpartiet vill införa gratis idrottsskolor för alla barn som är 6–12 år. Förslaget som presenterades vid en pressträff har tagits fram i samarbete med idrottsrörelsen, berättar Kommunalarbetaren.

ROLIG | Sjöstedt är inte rolig, men retoriskt fyndig med flera bra oneliners .

»Högern vill se ett svagare samhälle, där de kan dra sig tillbaka till sina miljonvillor och konsultjobb, medan vanligt folk behöver varje krona som vi kan ta tillbaka.«

PERSONLIGT | Ska tågluffa i Europa med familjen i sommar. Berättar om barnens idrottsaktiviteter. Men det är stor skillnad mot förra året. då familj och egna barn var den röda tråden för att värna välfärdssamhället.