val 2018 Socialdemokraterna presenterade i dag sitt valmanifest, och en ny satsning som gynnar föräldrar. Det innebär en extra veckas ledighet som kan tas ut när barnen är mellan 4 och 16 år. Förslaget har stor potential, men det kommer »klockan fem i tolv«, enligt statsvetare.

Socialdemokraterna går till val på att göra det lättare att kombinera familje- och arbetsliv. Det gör man genom en så kallad familjevecka som riktar sig specifikt mot föräldrar med barn i åldern 4 till 16 år.

– Det här gör det möjligt att tillbringa mer tid med sina barn, och det är en reform som det kommer vara en glädje att genomföra, sa statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på partiets lokaler i Stockholm.

Ledigheten innebär 5 extra dagar per förälder som kan tas ut under barnens skollov eller studiedagar.

– Det är ju ett väldigt pusslande med tid för familjer med barn. Vi har långt fler lediga dagar i skolan än vad man är ledig från arbetet, sa finansminister Magdalena Andersson.

900 000 personer bedöms påverkas av förslaget som kommer att kosta 5,4 miljarder enligt partiet beräkningar.

Stefan Löfven fick på presskonferensen frågan om förslaget inte går emot arbetslinjen.

– Nej, det blir tvärtom. Många föräldrar känner stress och press, vilket gör att de måste gå ned i arbetstid, och många får psykisk ohälsa. De behöver mer tid med sina barn, sa statsministern.

Socialdemokraterna tryckte också på att framförallt arbetarfamiljer, med begränsad möjlighet till flextid och arbete hemifrån, gynnas av förslaget.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, tror att frågan har potential att få effekt på väljarna eftersom det är en helt ny reform, och inte en extrasatsning inom ett befintligt välfärdsområde.

– Det här kan märkas mer konkret i människors vardag på ett sätt som förbättrar och gör det lättare, säger Jonas Hinnfors till Dagens Arena.

Reformen kan på vissa sätt jämföras med förslaget om maxtaxa i valet 1998, om vilket det brukar sägas att det räddade kvar Socialdemokraterna vid makten. Maxtaxan sänkte avgiften för förskola avsevärt, inte minst för medelklassfamiljer, påpekar Jonas Hinnfors.

– Den här reformen närmar sig i alla fall något som skulle kunna ha karaktären av maxtaxan. Samtidigt kommer det extremt nära inpå valet och frågan är om människor hinner byta parti? Klockan är fem i tolv nu, säger Jonas Hinnfors.

Svenskt Näringsliv avfärdar förslaget som de menar slår mot Sveriges tillväxt och företagare som redan lider av svårigheter att rekrytera rätt personal.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till Expressen att det i grunden är ett »sympatiskt« förslag som partiet är berett att diskutera. Men samtidigt avfärdar hon det som en reform utan särskilt stor betydelse.

– Det var ju inte ett så stort besked som många kanske hade föräntat sig. Det var ett av många vallöften som Socialdemokraterna har kommit med de senaste veckorna, och det ger ett visst desperat uttryck, säger Elisabeth Svantesson.