Preliminärt valresultat enligt Valmyndigheten.

valet 2018 Kontrollräkningen av riksdagsvalet är nu klar och innebär inga större förändringar, jämfört med det preliminära valresultatet, *rapporterar Sveriges Radio.

Med alla röster, inklusive poströsterna, räknade står det preliminära valresultatet sig – de rödgröna förblir största block. Trots det vill de borgerliga partierna i Alliansen bilda regering.

Mandatfördelningen är dock inte helt spikad ännu. Det blir den när  Valmyndigheten bekräftat den kontrollräkning som länsstyrelserna ute i landet nu avslutat.

Valresultatet från i söndags visade att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, med minsta möjliga marginal, blir största block.

De rödgröna partierna får alltså tillsammans 144 mandat och de borgerliga 143. Sverigedemokraternas inflytande ökar med 14 mandat och är under mandatperioden som följer 62 stycken.

Mindre än en halv procentenhet skiljde i söndags blocken åt och de omkring 200 000 poströster och utlandsrösterna som nu räknats färdigt kunde komma att förändra valresultatet så att alliansen blev största block eller mandatfördelningen exakt lika mellan de bägge blocken.

När alla 6325 valdistrikten räknats klart på torsdagseftermiddagen hade mandatfördelningen ändrats, så att MP fått ytterligare ett och ökat med en tiondel till 4,4 procent jämfört med det preliminära beskedet på söndagen. S minskade motsvarande tiondel till 28,3 och tappade ett mandat. Vänsterpartiets väljarstöd ökade också en tiondel till 8 procent, dock utan något extra mandat. Feministiskt initiativ ökade också en tiondels procentenhet till 0,5 procent, vilket dock inte påverkar riksdagsmandaten.

Jämfört med 2014 förlorade S därmed 13 mandat och får 100 stycken, MP förlorade 9 mandat och får 16, V ökade 7 mandat och har nu 28.  Totalt 144 mandat.

I alliansblocket tappade M 14 och har nu 70 mandat, C ökade med 9 till 31, Liberalerna fick ett nytt mandat och har 20, KD fick 6 nya mandat och har 22. Totalt har alliansen 143 mandat.

SD fick 13 nya mandat och har nu 62.

Under mandatperioden 2014-2018 hade de rödgröna 159 mandat, medan allianspartierna hade 141 mandat. De rödgröna har därmed preliminärt backat 15 mandat medan alliansen tappat 2 sedan 2014.

Dock uppger valmyndigheten att det slutliga valresultatet för val till riksdagen presenteras tidigast fredag den 14 september, eftersom att alla röster kontrollräknas av länsstyrelserna. Även de poströster som under onsdagen började räknas kommer att räknas om av länsstyrelserna.

De slutgiltiga siffrorna för kommuner och landsting kommer troligtvis i början på nästa vecka.

Hur regeringsbildningen kommer att se ut återstår att se. Alliansen kallade på onsdagsförmiddagen till en presskonferens efter att de bjudit in Stefan Löfven till blocköverskridande samtal.

Läs mer: Alliansen: »Vi presenterar gemensam talmanskandidat«

En majoritet av Sveriges befolkning vill se en mittenregering som leds av Stefan Löfven. Även flera S-knutna röster och fackförbund Dagens Arena har talat med tycker att det är en framkomlig väg – på ett villkor: rör inte arbetsrätten.

Läs mer: S-röster & fack om mittenregering: Rör inte LAS!

Riksdagens första sammanträde är på måndag 24 september, då ska en talman väljas. Fram tills det har Stefan Löfven sagt att han och regeringen sitter kvar.

Inom två veckor efter att talmannen valts ska det hållas en förtroendeomröstning som avgör ifall statsministern har riksdagens förtroende. Under en presskonferens på tisdagen gav Stefan Löfven inget tydligt besked om han avser att sitta kvar fram tills omröstningen, om alliansen blir största block enligt den slutgiltiga rösträkningen.

  • Artikeln uppdaterad söndag den 16 september klockan 1103.