Dagens Arenas reportrar i Almedalen

Politikerveckan i Almedalen För 50 år sedan började det. Från ett lastbilsflak i Visby höll Olof Palme ett spontant brandtal om kriget i Vietnam och medborgarrättsrörelsen i USA. Sedan dess har Almedalsveckan bara växt. Dagens Arena rapporterar hela veckan – om talen, utspelen, nyheterna och snackisarna. 

25 juli 1968 ställde sig Olof Palme, då utbildningsminister under Tage Erlander, på ett lastbilsflak i Visby. Med sig hade han regeringskollegan Krister Wickman. Inbjudan hade kommit från den lokale socialdemokraten Georg Pettersson. Det var så allting började.

Från att i början vara ett helt igenom socialdemokratiskt evenemang har det under åren breddats och växt. Sedan 1980-talet har veckan besökts av alla riksdagens partiledare, men höll efter åren efter mordet på Palme på att tyna bort då Ingmar Carlsson utav respekt inte ville hålla tal i Visby.

Men på 1990-talet tog Politikerveckan Almedalen fart igen, växte, och har sedan 200o-talet vuxit explosionsartat för varje år.  Från 52 evenemang under 2001, till 1396 år 2010, och för att i år ha över 4100 stycken.

Förra året besökte 40 000 politiker, journalister, lobbyister, organisationer, företag och politikerintresserade Almedalsveckan. I år spås det återigen bli besöksrekord.

Som traditionen numera bjuder har varje riksdagsparti varsin dag. Idag, söndag, är det Moderaternas dag. Partiledarna håller sina tal på respektive dag kl 19:00. Dagens Arena summerar, analyserar och känner av stämning och väder alla kvällarna.

Söndag, Moderaternas dag, Ulf Kristersson talar klockan 19:00

Måndag, Vänsterpartiets dag, Jonas Sjöstedt talar klockan 19:00

Tisdag, Liberalernas dag, Jan Björklund talar klockan 19:00

Onsdag, Centerpartiets dag, Annie Lööf talar klockan 19:00

Torsdag, Socialdemokraternas dag, Stefan Löfven talar klockan 19:00

Fredag, Kristdemokraternas dag, Ebba Busch Thor talar klockan 19:00

Lördag, Sverigedemokraternas dag, Jimmie Åkesson talar klockan 19:00

Söndag, Miljöpartiets dag, Isabella Lövin talar klockan 19:00

Förra året handlade debatten inför och under veckan om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens, NMR, deltagande, att Stefan Löfven inte var på plats utan istället hade en Sverigeturné och att företagen tar över allt mer av veckan.

Inför årets upplaga har det rörts upp känslor kring NMR, som i år getts tillstånd att hålla torgmöte i tre dagar, att Feministiskt initiativ kommer finnas på plats NMR till trots (förra året bojkottade de veckan på grund av deras närvaro), och ett hett ämne i programmet är digitalisering och AI inom skola och vården.