Gamla Karolinska

Karolinska Universitetssjukhuset Försäljningen av »gamla« Karolinska har tillfälligt stoppats. Vänsterpartiets yrkande på en återremiss fick stöd från Socialdemokraterna och den moderatledda Alliansen. 

Landstingsstyrelsen har tidigare sagt ja till affären –  att sälja »gamla« Karolinska Universitetssjukhusets fastigheter till fastighetsfonden Niam. Prislappen var satt till 2,3 miljarder. Processen för att sälja har pågått i ett år.

Men under landstingsfullmäktiges möte fick förslaget om en återremiss av försäljningen stöd från både Socialdemokraterna och den moderatledda Alliansen.

– Det är glädjande att fler partiet i slutändan anslöt sig till vår linje. Vi var de enda som yrkade på återremiss i landstingsstyrelsen för någon vecka sedan, och nu har vi lyckats samla tillräckligt stöd, säger Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare.

Landstingsstyrelsen avstår alltså för tillfället från att fatta beslut, och skickar i stället tillbaka ärendet för ytterligare behandling.

– Som utomstående kan det te sig märkligt att alliansen svänger från att ha varit så tvärsäkra i frågan, men jag är glad över att de kan vara ödmjuka inför de nya omständigheterna som framkommit, säger oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) till DN.

Stockholms läkarförening har tidigare krävt att försäljningen stoppas, till dess lokalproblemen på Nya Karolinska är lösta.

– Lokalerna behövs på grund av den enorma flyttcirkus som pågår inom vården i Stockholm. Hur det ser ut om tio år kan man inte råda över just nu, sade John Styrud, ordförande i Stockholms läkareförening, till Svenska Dagbladet i slutet av januari.

I måndags lämnades 9.000 namnunderskrifter, insamlade av Stockholms läkarförening, in i protest, till fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M).

Paul Lindquist skrev på SvD Debatt under måndagen:
»Det är med stockholmarnas bästa i fokus som landstinget på tisdagen beslutar om en försäljning av huvudblocket på gamla Karolinska universitetssjukhus.«
Han menar att försäljningen av gamla Karolinska sjukhuset är en förutsättning för att kunna göra de stora investeringar som krävs i Stockholms läns sjukvård.

Erika Ullberg (S) tycker också att fastigheten bör säljas, men ifrågasätter timingen. Till DN säger hon:

– Jag tror att man långsiktigt kan och bör sälja fastigheten, men det är oroväckande många problem kring Nya Karolinska. Den dagen man säkrat kapaciteten för vård i hela länet motsätter jag mig inte en försäljning, men timingen känns oerhört märklig.