Bild: skärmdump Svt/riksdagen.
Bild: skärmdump Svt/riksdagen.

Regeringen vill öka tvångsutvisningar av asylsökande som fått avslag. Bland annat ska polisen få befogenhet att ta barn i förvar. »Barn ska inte vistas i fängelseförvar«, säger Christina Höj Larsen (V).

Regeringen vill skärpa reglerna för tvångsutvisningar av asylsökande som fått avslag.

– Den som inte har fått ett bifall måste åka hem, det är den grundläggande principen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff på torsdagen.

Bland annat ska polisen få befogenheter att ta sig in på arbetsplatser och kontrollera människor id-handlingar, utan att det finns någon misstanke om brott. Polisen ska också kunna ta fingeravtryck vid så kallade inre utlänningskontroller och omhänderta pass och id-handlingar i större utsträckning. Dessutom vill regeringen att det ska bli enklare att placera människor i förvar i andra typer av lokaler.

Dessutom ska polisen kunna ta barn i förvar i samband med avvisningar. I dag är det bara Migrationsverket som har den befogenheten.

Regeringen vill också ha en översyn åldersgränsen för fingeravtryck. I dag ska asylsökande som fyllt 14 år lämna fingeravtryck hos Migrationsverket som regelverket ser ut i dag. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) påpekar att  EU-kommissionen siktar på att åldersgränsen i stället ska vara 6 år, enligt TT.

–  Vi har inte sagt vilken åldersgräns vi vill ha, men vi vill ha en översyn av åldersgränsen, säger Ygeman på pressträffen.

Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är kritisk mot regeringens förslag.

– Regeringen behöver ta ett antirasistiskt ansvar för sin politik. Det gör man inte med dessa förslag. Risken är att vi får precis den situation som vi hade i Reva-debatten där några av oss pekas ut på grund av vårt ursprung, hårfärg och ögonfärg, säger hon.

Hon är framför allt kritisk mot att polisen ska kunna ta fingeravtryck vid kontroller.

– Det leder till en etnisk profilering. Frågan är också vad dessa fingeravtryck ska användas till. Det finns en mängs etiska frågor kring detta där just det antirasistiska perspektivet måste vara det starkaste, säger Höj Larsen.

Totalt handlar det uppemot 20 000 personer som har fått avslag på sin asylansökan och som inte har lämnat Sverige. En del håller sig gömda, andra kan inte utvisas eftersom de har oklar identitet, saknar pass eller inte ta emot i hemlandet.