Åsa Lindhagen, (MP) Foto: Karin Röse

socialtjänsten En kvalitetsgranskning av socialtjänsten i Stockholm visar att unga i välbärgade stadsdelar får hjälp snabbare om de hamnar på glid, än unga i socioekonomiskt utsatta Rinkeby-Kista, skriver SvD.

Det är inte ovanligt att socialtjänsten i stadsdelen Rinkeby-Kista hanterar unga med erfarenheter av gängkriminalitet, som bär vapen, begår våldsbrott och har vänner som blivit ihjälskjutna. Men när samhället griper in på allvar, och till exempel placerar den här gruppen ungdomar på HVB-hem, misslyckas insatsen ofta eftersom situationen har tillåtits pågå och förvärras så länge.

Det visar en kvalitetsgranskning av socialtjänstinspektörerna i Stockholm, som SvD har tagit del av.

Rapportförfattarna anser att socialtjänsten inte har tagit sitt ansvar då de inte har gripit in tidigare.

Rapporten gör en jämförelse mellan Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Kungsholmen och Östermalm. I de välbärgade stadsdelarna Östermalm och Kungsholmen reagerar socialtjänsten snabbare genom att placera unga med viss problematik på låsta institutioner, jämfört med Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta där unga med liknande problem oftare hanteras av öppenvården.

En orsak till skillnaden i behandling kan vara att socialtjänsten i de två fattigare stadsdelarna fått en högre toleransnivå för problematiska beteenden då de är mer vanligt förekommande.

– Det finns en möjlig tolkning i rapporten att man ahr ett mer normaliserat förhållande till det här levernet bland ungdomar i stadsdelar som har en större social problematik, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) som anser att insatser bör sättas in tidigare i alla stadsdelar.