T.h. Yeshiwork Mondeneh, utredare på Kommunal. Bild: Johan Laurén.

En femtedel av alla anställda mår regelbundet psykiskt dåligt av att gå till jobbet. Och det är unga kvinnor som mår allra sämst. Det visar senaste Jobbhälsobarometern som genomförs av Sveriges företagshälsor.

Mer än en miljon svenskar, eller var femte anställd, känner psykiskt obehag av att gå till jobbet minst några gånger i månaden. Sju procent av dem upplever obehag flera gånger i veckan.

Det visar den senaste undersökningen av hur anställda på svenska arbetsplatser mår, som har genomförts av organisationen Sveriges företagshälsor.

Samtidigt skiljer sig måendet på jobbet mycket åt beroende på kön och ålder. Medan män upp till 30 upplever regelbundet psykiskt obehag inför jobbet i nästan lika hög grad som kvinnor i samma ålder – 25 respektive 27 procent – så är det bara 15 procent av männen mellan 55-65 år som känner samma obehag.

Bland kvinnor 55-65 år känner 20 procent psykiskt obehag inför jobbet någon gång i månaden eller mer.

Att uppleva psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger varje vecka hänger ofta ihop med andra faktorer, så som att uppleva mobbning och trakasserier på arbetet i högre grad, att ha större problem med att sova och att ha fysisk smärta orsakad av arbetet.

När det gäller olika yrken så är hotell- restaurangbranschen, utbildning och vård och omsorg de sektorer där flest anställda upplever psykiskt obehag inför jobbet.

Så många känner obehag inför jobbet i olika yrken. källa: Jobbhälsobarometern
Så många känner obehag inför jobbet i olika yrken. källa: Jobbhälsobarometern

 

Det är dubbelt så vanligt att känna psykiskt obehag inför att gå till jobbet om man är anställd inom hotell- och restaurangbranschen än om man arbetar på bank.

Yeshiwork Wondmeneh är utredare på Kommunal med inriktning på arbetsmiljö. Hon känner igen bilden av en dålig arbetsmiljö och psykisk påfrestning hos Kommunals medlemmar.

– Även våra egna tidigare undersökningar visar att det är hård press för de som arbetar i förskolan, äldreomsorgen och är personliga assistenter. Mobbning och trakasserier är också relativt vanligt i de branscherna, speciellt inom äldreomsorgen, säger Yeshiwork Wondmeneh.

Inom äldreomsorgen är det inte främst kolleger utan omsorgstagarna som står för trakasserierna.

– Det kan bland annat förklaras med psykisk ohälsa hos äldre som skulle ha behövt vård, och det handlar också om att det saknas kunskap om demens, säger Yeshiwork Wondmeneh.

Andra problem inom Kommunals yrken är brister i bemanningen generellt.

– Stora barngrupper i förskolan gör personalen pressad, och det är också för låg bemanning inom äldreomsorgen, säger hon.

Att just unga kvinnor upplever störst psykiskt obehag på jobbet tror Yeshiwork Wondmeneh kan bero på att fler bland de yngsta anställda har visstidsanställningar.

– Det blir en extra hög press om man är osäkert anställd. Då hoppas man få fast anställning och överanstränger sig.

Jobbhälsobarometern visar också att det är fler utlandsfödda än svenskfödda som känner psykiskt obehag minst några gånger i månaden inför att gå till jobbet; 31 respektive 20 procent.

Kommunal har tidigare gjort kvalitativa undersökningar om hur utlandsfödda kommunalare upplever sitt arbete. Enligt Yeshiwork Wondmeneh tar det längre tid för den här gruppen att få fast anställning och de får i större utsträckning bara arbeta deltid istället för heltid, i jämförelse med svenskfödda kolleger.

– Språket kan inte heller förklara det här, för många av de jag intervjuade pratar bra svenska och har hög utbildning.

Jobbhälsobarometern genomförs bland ett representativt urval av svenskar i åldern 20-65 år som arbetar minst halvtid. 2018 svarade drygt 10 000 av 17 500 utvalda personer på enkäten.