Bild: Marcus Johnson.
Annie Lööf (C). Bild: Marcus Johnson.

Föga förvånande fokuserade Annie Lööf på sänkta ingångslöner i sitt tal. Men att centerledaren inte nämnde asylpolitiken med ett enda ord var en besvikelse.

INNEHÅLL

Innan talet började uppträde Panetoz. Glada centerpartister vevade, klappade och sjöng med. Men så fort Annie Lööf klev upp på scen tog allvaret över.

»Vänner, världen har fått feber«. Så inledde centerledaren sitt femte Almedalstal. Hon gick över till att prata om brexit och EU, om klimatförändringar, om könsstympning och stenkastning mot ambulanspersonal. Och just i avsnittet om könsstympning blev partiledaren som mest känslosam och personlig. »Tanken på att detta faktiskt händer små barn svindlar. Jag kan inte låta bli att tänka på min egen dotter.«

Mest utrymme fick emellertid de enkla jobben och ingångsavdraget, också den enda nyheten i talet. Centerpartiet vill slopa arbetsgivaravgiften i två år för företag som anställer en person som tidigare inte haft ett jobb. Förslaget fick i dag hård kritik från flera håll – från LO, TCO och finansminister Magdalena Andersson. Till och med John Hassler, Finanspolitiska rådets avgående ordförande som varit en ivrig förespråkare av sänkta ingångslöner, ansåg att förslaget var »onödigt dyrt«.

Förvånande nog nämnde Annie Lööf inget om migrationspolitiken. Kanske också för att frågan splittrar alliansen. Moderaterna vill permanenta den tillfälliga hårda asylpolitik som riksdagen nyss röstade igenom. Samma politik som Centerpartiet röstade emot.

Inte heller landsbygden fick plats i talet, förutom i en kort passus om att landsbygdskommuner länge haft problem med jobb som försvinner.

ANALYS

Föga förvånande fokuserade Annie Lööf på ingångsjobb med lägre löner. När förslaget presenterades i våras hotade Centerpartiet med att lagstifta för att få fram fler sådana jobb om inte »parterna tar sitt ansvar«.

Intressant nog tycks partiet backat något på den punkten. Eller åtminstone har man lyckats skapa förvirring. Visserligen är Centerpartiet fortfarande beredda att lagstifta om sänkta ingångslöner. Men det ska vara upp till parterna att sätta lönenivån. Hur det går ihop är inte helt enkelt att förstå.

Förmodligen beror det hela på att Centerpartiet värnar om allianssamarbetet. Moderaterna har stängt dörren för att gå lagstiftningsvägen och med tanke på att M är mångdubbelt större lär alliansens gröna parti inte nå framgång på den punkten under framtida förhandlingar mellan de borgerliga partierna.

KÄNSLA

Åren efter att Annie Lööf tillträdde som partiledare var hon stel som en pinne och öste på med dåliga metaforer och talesätt i sina tal (vem minns inte »Jag grillar hellre korv tillsammans, än att äta oxfilé ensam« från Almedalen 2013).

Nu är det en betydligt proffsigare Annie Lööf som står på scenen i Visby.

Att hon helt valde bort att prata om migrationspolitiken är dock en besvikelse. »Jag tror att domen över asyllagstiftningen kommer att var tuff i framtiden« sa Annie Lööf nyligen i en intervju med Aftonbladet och meddelande att hon tänker kämpa för att Sverige ska återgå till en mer generös flyktingpolitik. Det är dags att börja kampen nu.