Ahmed Abdirahman, ordförande i The global village. Bild: Charles Ludvig

Lördag den 10 juni, drar politikerveckan i Stockholmsområdet Järva igång. Tanken är att skapa en motsvarighet till Almedalsveckan, men i en av de förorter där valdeltagandet är som lägst. Knappt 41 procent av invånarna i valdistriktet Spånga 22 i Rinkeby röstade i riksdagsvalet 2014.

Politikerveckan i Järva har som ambition att få medborgare och politiker att komma närmare varandra. Bakom står föreningen The Global village, där Ahmed Abdirahman är ordförande.

– Demokratin behöver träda in i våra utsatta områden. Jag hoppas att politikerveckan kan bidra till ökat lokalt valdeltagande och politiskt engagemang. Mänskliga möten är en förutsättning för att överbrygga polarisering, sade Ahmed Abdirahman till tidningen Resumé i en intervju i maj.

Evenemanget äger rum 10 till 18 juniSpånga IP. Varje kväll klockan 18.30 hålls politikertal. Alla riksdagspartier plus Feministiskt initiativ är representerade. Alla partier ställer dessutom upp med sina partiledare, utom Kristdemokraterna som skickar Jakob Forssmed istället för Ebba Busch Thor.

Varje dag har ett tema, och politikerna får välja om de vill hålla sig till det eller tala mer utifrån andra frågor. Av programmet att döma har dock flera partier fått talartid på en dag där temat ligger nära deras hjärtefrågor.

Förutom partiledartal pågår aktiviteter på området varje dag från klockan 14.

Klockan 14 till 16 varje dag ordnar ideella föreningar från Järvaområdet aktiviteter på Stora Scenen på området.

Mellan kl 16 och 18 ordnar arrangörerna, The Global village, två aktiviteter som utgår från dagens tema. Bland annat blir det paneldebatt varje dag med politiker från de flesta riksdagspartier närvarande, vilket Spånga tidning skriver mer om.

Klockan 14 till 17 pågår också olika aktiviteter på två mindre scener som ordnas av företag, organisationer och myndigheter som är på plats.

Invigningstalar gör kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) på lördag kl 15.30.

Dagens Arena har frågat samtliga partier vilka frågor de kommer att ta upp i sina tal, men bara några har svarat.

»Jag ska bland annat tala om hur vi kan få en ekonomisk politik för alla, inte bara de rikaste. Om de klyftor som finns mellan människor som bor i olika områden och om varför jämlikhet är så mycket bättre« säger Jonas Sjöstedt (V) i ett mejlsvar.

Gustav Fridolin (MP)  kommer att tala om »miljö, trygghet och jämlikhet i skolan«.

Victoria Kawesa från Feministiskt initiativ är första talare ut under politikerveckan.

– Jag är själv från Järva och jag kommer att prata om hur det är att vara första svarta partiledaren från Järva. Jag kommer också att ta upp den negativa och stereotypiserade bilden av orten i media. Andra reella problem jag kommer ta upp är trångboddhet, arbetslöshet, våld och kvinnors situation, bland annat hedersvåld som är ett specifikt typ av våld, säger Victoria Kawesa.

Statsminister Stefan Löfvens pressekreterare svarar i ett sms »Det kommer statsministern berätta om i sitt tal«.

Teman och talare under de olika dagarna:

Lördag 10 juni: Kvinnor i förorten
Talare: Victoria Kawesa (F!)

Söndag 11 juni: Brottsförebyggande och trygghetsskapande
Talare: Jan Björklund (L)

Måndag 12 juni: Utbildning och skolor i utsatta områden
Talare: Gustav Fridolin (MP)

Tisdag 13 juni: Tudelningen av arbetsmarknaden
Talare: Anna Kinberg Batra (M)

Onsdag 14 juni: Näringslivet i förorten
Talare: Annie Lööf (C)

Torsdag 15 juni: Bostad och segregation
Talare: Jonas Sjöstedt (V)

Fredag 16 juni: Hälsa, sjukvård och äldreomsorg
Talare: Jakob Forssmed (KD)

Lördag 17 juni: Valdeltagande och representation
Talare: Jimmie Åkesson (SD)

Söndag 18 juni: Integration och mediabild av utsatta områden
Talare: Stefan Löfven (S)