arbetsformedlingen2

Tuffare för arbetslösa – missat möte kan ge 9 000 i avdrag

Dela

Arbetslösa som missar ett möte eller lämnar in sin aktivitetsrapport för sent kan förlora uppemot 9 000 kronor i månaden. De nya tuffare reglerna införs nästa år och kan drabba 80 000 arbetslösa med aktivitetsstöd.

Den första mars nästa år införs en sanktionstrappa för arbetslösa som är inskrivna i arbetsmarknadspolitiska program och får ersättning i form av aktivitetsstöd. Det innebär att arbetslösa kan bli av med uppemot 9 000 kronor i ersättning.

De nya tuffare reglerna är ett arv från den förra regeringen. Men trots upprepade påstötningar har Dagens Arena inte fått något svar på hur den nya regeringen ställer sig till regelförändringen.

De nya reglerna innebär att den som inte lämnar in sin aktivitetsrapport, missar ett möte med Arbetsförmedlingen eller inte söker anvisat arbete får en varning och blir utan ersättning i upp till 45 dagar vid upprepade förseelser.

Vid den femte förseelsen stängs den arbetslösa av i 45 dagar. Efter avstängningen sänks ersättningen till grundnivån 223 kronor per dag – och blir kvar på samma låga nivå under hela arbetslöshetsperioden.

Det innebär att de som tidigare haft a-kassa och har ett aktivitetsstöd som baseras på a-kassenivån – högst 680 kronor om dagen – kan förlora uppemot 9 000 kronor i ersättning varje månad under resten av sin arbetslöshet.

I dag är det ungefär 80 000 arbetslösa som har aktivitetsstöd som är högre än grundnivån. Den gruppen riskerar nu att drabbas av de nya reglerna.

Redan förra året infördes liknande regler för de uppemot 100 000 personer som får ersättning från a-kassan. Mellan september 2013 och mars 2014 nådde 129 personer det femte steget på trappan och blev av med sin ersättning.

35 kommentarer

 1. Gunnar - 22 oktober, 2014

  Inget orimligt krav, på detta sätt så säkrar man att systemen inte utnyttjas av bedragare utan att de som behöver stöd får det. Har man inte krav, så riskerar hela systemet att tappa trovärdighet och då kommer det inte finnas folkligt stöd för systemet.

  • Tobias - 23 oktober, 2014

   A-Kassa är en försäkring. Imgemting annat. Lyssna nu FÖRSÄKRING VID ARBETSLÖSHET.
   ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRING, hur svårt kan det vara.

  • Jerry - 15 maj, 2015

   Jag visste inte att det fanns någon som hyste förtroende för systemet. Du vet tydligen ingenting så låt mig förklara. Arbetslöshetspolitiken är ett haveri. Arbetsförmedlingen förmedlar namnet till trots inga jobb längre. Det har man inte gjort på mycket länge. Enda den sysslar med nuförtiden är att fungera som kontrollmyndighet och administrera politiska skenåtgärder. Som tex att kontrollera så aktivitetsrapporten lämnas in. Denna åtgärd har lett till är att arbetsgivarna översvämmas av jobbansökningar som inte uppfyller kraven. Folk söker jobb som de inte har behörighet till för att få sina pengar. Därför väljer allt fler arbetsgivare att strunta i arbetsförmedlingen när de rekryterar. Vilket såklart inte underlättar. Tanken med aktivitetsrapport var nog god men den har överhopat arbetsförmedlingen med arbete och fått ännu fler arbetsgivare att slänga ansökningar i papperskorgen. Alla kan göra misstag. Vad som skiljer idioten från den kloke är att den senare lär av sina.

   Eftersom arbetsförmedlingen har så mycket att göra (utan att åstadkomma någonting) så lägger man ut jobbförmedling på entreprenad. Det är numera privata aktörer som får betalt för att göra allt vad arbetsförmedlingen borde göra. Så att de ska ha tid att kontrollera och övervaka. Om fler svenskar förstod hur galet det blivit så skulle de reagera. Politikerna har för länge sedan gett upp ambitionen att minska arbetslösheten. De vet mycket väl att saken ligger utanför deras kontroll. Allt de kan göra är att servera klyschor i stil med ”vi måste skapa fler jobb”. Arbetslösheten är här för att stanna och den kommer inte att minska. Tvärtom kommer teknik med robotar och AI (artificiell intelligens) göra att allt mer komplicerade uppgifter sköts automatiskt.

   Tekniken utvecklas men det är svårare att få människor att hänga med i svängarna. Mentalt verkar många leva kvar på 1800-talet.

 2. Steve - 22 oktober, 2014

  Gunnar, hur kan det vara rimligt att en arbetssökande blir av med en HEL MÅNADS ersättning för ett missat möte eller ej sökt anvisat jobb? Det är förbannat cyniskt mot en redan utsatt grupp.

  Jag är helt för att det ställs krav på de som bär ersättning men det måste finnas någon sanktionsrimlighet mot de som ev. bryter mot direktiven.

  • marre - 22 oktober, 2014

   Utsatt grupp? De får pengar från staten (alltså från andra människors arbete), då ska man också ha krav på dem. Det är ju inte så att de arbetslösa inte har tid.

   • Tobias - 23 oktober, 2014

    A-Kassa är en försäkring. Imgemting annat. Lyssna nu FÖRSÄKRING VID ARBETSLÖSHET.
    ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRING, hur svårt kan det vara.

    • goran - 10 november, 2014

     I alla försäkringar finns det försäkringsvillkor. Ett villkor kan vara att stå till arbetsmarknadens förfogande och inställa sig till möten med arbetsförmedlingen.

 3. George - 22 oktober, 2014

  Bra. Kan vi införa att den nya generationens studenter ska lämna in sina uppsatser i tid också eller inte ta för givet att det går att lämna in dem sent. Detta har blivit en folksjukdom. Lite disciplin skadar inte.

 4. Ylva - 22 oktober, 2014

  Ah, det kravlösa samhället. För guds skull, arbetssökanden kanske är på semester på Mallorca (känner dem som varit det). Det tär ju på krafterna att vara arbetslös. Ursäkta cynismen, men några krav måste man väl ställa om man ska få 9000 kr. Det är mycket pengar.

 5. tomas - 22 oktober, 2014

  Va……
  ska den nya progressiva regeringen tillåta sådana här inhumana åtgärder som handlar om att sparka på dem som ligger ner. Nu har verkligen kraven gått för långt

 6. Irene - 22 oktober, 2014

  Ylva. Nu får du väl ge dig. De människor som är i job (jobb utvecklingsgarantin) kan inte åka utomlands hur som helst. Är själv i fas 3 och jobbar heltid åt företag utan lön och kan minsann inte bara sticka utomlands som du tror. De är möjligtvis de som enbart har a-kassa som kan luras på detta sätt men dra inte alla över en kam.

  • Tobias - 23 oktober, 2014

   A-Kassa är en försäkring. Ingenting annat. Lyssna nu FÖRSÄKRING VID ARBETSLÖSHET.
   ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRING, hur svårt kan det vara.

 7. Jonnie Svensson - 22 oktober, 2014

  En fullt ut fungerande arbetsförmedling är det möjligt?

  Tvivlar på det utifrån mina egna och andras erfarenheter.
  Men någonstans ska ändå jobbet börjas med att anpassa arbetsförmedlingen
  till vad den en gång var tänkt för, nämligen att vara en statlig serviceverksamhet för arbetssökande och arbetsgivare. Samtliga med Generaldirektör Rickard Sjöberg i spetsen för ledningen ända ner till personen bakom disken på Af bör ställa sig frågan: Vad är det jag håller på med och var ligger mitt fokus?
  Helt klart är att det ägnas för mycket tid åt annat idag som inte har med arbete att göra. Onödiga innehållslösa möten som inte har ett dugg med arbete, utbildning eller annat som efterfrågas av arbetsgivare. Det här får många av personalen på Af att må dåligt. Finns ingen anledning att fylla upp tiden med helt ovidkommande saker bara för att visa upp att man har gjort något. Många av de gruppmöten som äger rum är direkt kränkande för deltagare, därför att handläggare ofta saknar den utbildning och erfarenhet att leda i en situation då flera av deltagare befinner sig i ett kristillstånd. Även när det gäller AFs upphandling av externa tjänster märks det tydligt hur illa ställt det är. Dåligt tajmade och anpassade efter efterfrågan från arbetsgivarsidan. Fingertoppskänsla saknas då branschkunskapen är för dålig.
  Det är ingen lätt uppgift att få en jätte med ca 13.000 anställda att dra åt samma håll. Men det minsta man kan begära är att de vet vart deras huvuduppdrag är. Skala bort allt onödigt tjafs och gör det dom ska göras för att underlätta för arbetssökande och arbetsgivare.
  Nånting för regeringen att ta tag i innan det går överstyr.
  Bättre att säga sanningar än att inge falska förhoppningar, saknas det jobb så saknas det.
  Vem bär ansvaret för det?

 8. Solon A - 22 oktober, 2014

  Jag tycker nog att det skulle finnas sanktionsmöjligheter mot alla de politiker som haft ansvar för styrningen av Arbetsförmedlingen under många år, även innan valet 2006. De har orsakat en stor onödig arbetslöshet bland personer som mycket väl kunde haft bra arbeten och varit efterfrågade och produktiva på arbetsmarknaden. Istället sitter många helt improduktivt som fångar i fas 3 totalt i onödan och utnyttjas som kassakor av cyniska anordnare.
  Men det är ju politikerna som sitter på makten och de inför förstås inte några sanktioner eller krav på sig själva. Men de arbetslösa går det bra att köra med. Politikerna skulle granskas och ställas till svars, för deras beslut påverkar så många så mycket och det handlar om miljarder kronor, till skillnad från enskilda arbetslösas misstag eller tillkortakommanden. Var är massmedia?
  Det är klart man ska göra vad man kan för att hitta ett jobb men den s.k. Arbetsförmedlingen kan vara ett extremt dåligt sällskap om man råkar bli arbetslös.

  • Z Eylon - 22 oktober, 2014

   Sanktioner mot politiker som inte får tillräckligt många röster!
   Om inte normen uppnås skall partistödet dras in.

   De bör kunna skapa fler röster lika enkelt som arbetslösa kan skapa nya jobb att söka.

   Om de inte träffar tillräckligt många icke- politiker per månad – nya sanktioner med reducerat partistöd nivårelaterat till graden kontakt med ”verklighetens” folk. Att träffa sjuka/skadade, arbetslösa ger mer poäng. Jan Björklund har automatiskt underkänt sett till sin alltigenom misslyckade skolpolitik som inte bara tunnat ut skolans utsikter utan även hans eget hårfäste.

   Reinfeldt tematiska utestängningsteknik har nu drabbat honom själv och det är bara att gratulera till karmiska ordning och reda som rådr i den universella balansen. Han går in i en ny fas vars värde ännu är omöjligt att överblicka för den del av befolkning som befinner sig på den vinnande sidan.

   Torra trötta Reinfeldtkopior kommer nu att så sakteliga lämna gatubruset och mer lättsamma och samarbetsvilliga, människoälskande uttryck av mänsklig natur kommer att befolka våra gator och torg. Den befriande alpha-våg som genomlyser mänskligheten ger oss åter kreativiteten och en ekonomi vi inte visste fanns kommer att födas. Startskottet är att maktpersoner av Reinfeldts typ glider in i den dimma decsjälva skapat.

   Det där låter ju riktigt bra!

   Huvudsaken att alla har någonstans att bo, mat att äta, möjlighet till rörelse och glädje och andra känsloyttringar.

  • Hagman - 27 oktober, 2014

   Politikerna bör inte få skapa sina egna regler eller besluta om sin egna löner Det är jäv.

 9. Dangerous Beans - 22 oktober, 2014

  En helt verkningslös ”reform” som endast syftar till att stigmatisera arbetslösa. När jag har varit arbetslös har jag ALDRIG fått något erbjudande om jobb som jag (ev) skulle kunna tacka nej till. Detta kommer endast att öka arbetsförmedlingens byråkrati så att de blir ÄNNU sämre på att verkligen para ihop arbetslösa med lediga jobb.

  I dag pratade Tillväxtverket om hur svårt företag har att rekrytera folk. Ja, tacka Alliansen för det som inte tog tillvara på lågkonjunkturen och UTBILDADE folk utan istället satte dem på tukthuset (FAS3) med enda syfte att skrämma arbetare, sänka lönerna och skämma ut de stackars satar som har hamnat där.

  Alliansen borde bli ersättningsskyldig – i miljonklassen – till varenda en som har tvingats genomlida någon del av Fas 1-3. Bortslösade liv – vilket också var syftet med den ”reformen”.

  • Sven Jansson - 22 oktober, 2014

   Sitter sedan ett flertal år bakåt fast i FAS3.Under alla dessa år har jag ansökt om minst 200 till 1000 olika jobb i alla typer av branscher.Trots att jag har haft ett långt yrkeslv med massor av utbildningar på olika nivåer, så hör aldrig någon arbetsgivare av sig på annat sätt än Tack för visat intresse,men tjänsten har överått till annan sökande. Detta känner alla arbetslösa till, men arbetsförmedlingarna blundar för fakta eftersom de är en kontrollmyndighet med vad man kan kalla polisiära aspekter.Att i överhuvudtaget som en del säger: -Sparka på de redan svaga så att vi i myndigheten kan slå oss för bröstet och uppvisa rätt statistik för att på så vis inhysta mer bidrag för att på tydligare sätt tvinga de arbetslösa åt rätt håll är prexis vad det handlar om.

   Enligt förre regeringens beräkningar så måste det finnas minst 35 000 arbetslösa för att stimulera den i Sverige ekonomiska balansen.

   Jag hoppas innerligt att nuvarande regeringspolitik inser vart landet är på väg och stoppar all typ av denna förnedring snarast. Det finns nämligen inga lämpliga jobb för personer över 60 år så varför överösa arbetsgivare och handledare på abetsförmedlingarna med en möjlig uppgift som aldrig kan lösas?

   Hälsningar från en något luttrad med stor insyn i myndigheters beteede.

  • Rättvisetörstande Realist - 25 november, 2014

   WORD…!!!

 10. Tobias - 22 oktober, 2014

  A-Kassa är en försäkring. Imgemting annat. Lyssna nu FÖRSÄKRING VID ARBETSLÖSHET.
  ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRING, hur svårt kan det vara.

  Det är inte ett bidrag som en del av debattörerna vill göra gällande. Fy skäms på er.

  • B Idrag - 22 oktober, 2014

   Med en statsminister vars intelligens inte nått upp till en nivå hög nog för att tillförsäkra sig den ordning o reda som krävs för att kunna skilja på bidrag och försäkring, kommer nog den återkommande hjärntvätt han försökt att utöva på mottagliga medborgare att ha en effekt som dröjer kvar länge. Men Reinfeldt har varit unik i sin okunniga uppfattning och genom att han inte längre på bästa sändningstid ges möjligheter att indoktrinera en okritisk massa så kommer den droppen inte längre utgöra det som urholkar stenen.
   Naturligtvis är det en försäkring.

   Bra att understryka detta eftersom det är en stor skillnad mellan bidrag och försäkring.

 11. Gun - 22 oktober, 2014

  Har själv suttit två år hos en fas 3-anordnare och där åkte folk utomlands på semester mest hela tiden. I alla fall dom som hade råd. Man har faktiskt rätt till 20 dagar ”lov” eller vad nu AF kallar det och man behöver ju inte berätta för AF vad man gör dom dagarna. Egentligen får man inte åka utomlands men vem bryr sej. Fas 3 anordnaren jag var hos tyckte att det var helt ok. Man kunde dessutom vara hemma lite då och då om man bara smörade lite för anordnaren. Gissa om det var en populär anordnare… Dessutom behövde vi bara vara där 3 tim/dag. På det sättet kunde anordnaren ta emot dubbelt så många personer och anordnaren kunde tjäna dubbelt så mycket pengar…Och det var inte så att alla som var där ville ha ett jobb…

 12. Gun - 22 oktober, 2014

  Tänk er själva, sitta 3 tim/dag hos en anordnare må-tors och få ut full a-kassa (i fas 1-3 heter det aktivitetsstöd och betalas ut av fsk men summan är detsamma). T om jag tycker att det är fel. Har du bara tillräckligt låga kostnader klarar du dej. Du har dessutom rätt att arbeta efter kl 17.00 och på helgerna och kan ha ersättningen från försäkringskassan som en slags ”grundinkomst”. Fast alla har inte full ersättning i fas 1-3 men många som har det är nog inte så himla motiverade att söka jobb…

  • Karolina - 23 oktober, 2014

   Gun, jag tror inte ett ögonblick på att du sitter fast i FAS3. I så fall hade du vetat att ingen får full A-kassa. Full A-kassa är 14960kr/mån i FAS3 har du max 12155. Ganska stor skillnad när man är nere på de nivåerna. Du hade också vetat att du under de 20 dagarnas ”ledighet” dels ska beviljas ledighet av anordnaren, dels måste kunna du kunna infinna dig på AF inom 48h. Sådär avkopplande. Nädu, jag gissar att du är ännu ett troll som låtsas kritisera systemet innifrån. Tror det är hittepå från början till slut.

 13. putte torild - 23 oktober, 2014

  Det verkar som om propagandaminster Schlingmann lyckats med att kommunicera ut regeringens politik ordentligt. Jag minns när sjukförsäkringen förstördes och FAS3 infördes, då var det många upprörda kommentarer om omänskliga anti-reformer. Idag när arbetslösheten är nästan dubbelt så hög som 2006 så ska vi jaga arbetslösa med blåslampa.
  Egentligen tror jag att Arenas kommentarsfält har ockuperats av SverigeDemokrater!

 14. AA - 24 oktober, 2014

  Vad är det som gör att vanliga mäniskor snabbt förvandlas till en blodtörsting lynchmob så fort en chans att sparka någon svagare i ansiktet ges?

  Hade folk inte varit så fega så hade de sparkat uppåt istället:

  ”Ursäkta, kan vi få tillbaka våra 34 miljarder?

  De svenska storbankerna levererar återigen rekordresultat och skryter om att de numera står starka på egna ben. Det borde därmed vara läge att återlämna en mycket generös gåva från svenska folket.”
  http://www.svd.se/naringsliv/ursakta-kan-vi-fa-tillbaka-vara-34-miljarder_4033833.svd

  9000 :- är mycket? Vad är då 34 miljarder?

 15. Hagman - 27 oktober, 2014

  Socialförsäkringar är de försäkrades. Även arbetslösa kan missa en tid.Det skall självklart vara samma regler för dem som stiftar lagar och skapar regler som för arbetslösa. Politikerna kan vara borta från jobbet utan att få löneavdrag.Varför skall man jaga arbetslösa när de inte finns några jobb. Varför skall man ha hårdare regler för dem än man har för dem som arbetar. Om du är borta en dag från arbetet mister du inte största delen av lönen. Politiker skall inte sparka på de svagaste. Det gör bara psykopater.
  Vi får hoppas att den nya regeringen inte låter sig styras av empatilöshetens strafftänkande..

 16. Undrande - 30 oktober, 2014

  Många människor som är inskriva i program har ngn form av problematik. Kan vara allt från att planera sin framtid till att fylla i blanketter. De som har dessa svårigheter bemöts bäst med större krav – då skärper de sig.Att ge mera stöd låter sig inte göras i vårt förakt för svaghet.De rika motiveras med mera lön, för en direktör anstränger sig bättre med gigantiska löner, medan en fattig anstränger sig mera med hårdare krav.Den förra regeringen har tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna att ställa större krav på socialbidragstagare. Många av dessa förvägras i dag att hyra bostäder, att ta lån mmmm. Kan det bli värre ? Vad tycker den nya regeirngen?

 17. Mullvaden - 11 november, 2014

  Den nya enheten skall bl a syssla med de aktivitetsrapporter som de arbetslösa skall lämna in varje månad. Nu sänds 6 miljoner sådana rapporter in varje år, som arbetsförmedlarna sedan skall granska och bedöma. En stor del av förmedlarnas arbetstid går åt till denna byråkrati i stället för att förmedla jobb till de arbetssökande. Nyligen har Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen gjort en oberoende granskning av systemet med aktivitetsrapporter. Man fann att hela systemet är totalt rättsosäkert för den enskilde. Inga gränser finns uppsatta för hur många jobb som den arbetssökande skall söka varje månad för att inte bli anmäld och bestraffad. Det innebär att varje arbetsförmedlare godtyckligt fattar beslut om vad som är tillräckligt antal. Om två personer sökt samma antal jobb, kan alltså den ena få beröm av sin förmedlare medan den andra blir rapporterad och bestraffad. Skulle en sådan rättslöshet accepteras t ex inom domstolsväsendet? Knappast, men för de arbetslösa anses det helt ok. Nej, avskaffa denna byråkrati med kontroll, hot och straff och börja förmedla arbeten i stället.

 18. Sven Jansson - 11 november, 2014

  Jag håller fullständigt med signaturen Mullvaden.

  Även mina inlägg direkt till AF handlar om att de enbart skall ägna sig åt arbetsförmedling och inget annat.

  Ylva Johansson förmedlade ju detta i en artikel i DN den 16 oktober i år,och i ett mailsvar direkt från henne till mig står detta klart och tydligt angivet, så detta mailsvar har vidaresänts till AF.

 19. Me - 12 november, 2014

  ”Arbetslösa som missar ett möte eller lämnar in sin aktivitetsrapport för sent kan förlora uppemot 9 000 kronor i månaden. De nya tuffare reglerna införs nästa år och kan drabba 80 000 arbetslösa med aktivitetsstöd.”

  Vilken tur att jag har blivit utskriven från den satans arbetslöshets-kränkande Arbetsförmedlingen då!

 20. Anonym - 26 november, 2014

  Stora företag smiter från skatter på alla de sätt. Senast om Karolinska
  där de som bygger detta helt slipper skatt i Sverige.
  Samtidigt försöker företag med alla medel få billigare arbetskraft, gärna robotar, maskiner som gör jobben.

  Frågan man ställer sig vad ska folk jobba med i framtiden
  och vad finns för politisk utväg om jobb helt enkelt är på utdöende.
  Vem vill betala mänsklig arbetskraft i framtiden.

  A-kassan har systemastisk blivit sämre och sämre.
  Ja idag är den så dålig så den är sämre än försörjningsstöd
  Skillanden är enbart att med A-kassa får du behålla ditt ägande vilket inte gäller med försörjningsstöd.

  Men vart är vi på väg hur hårda krav går det ställa på arbetslösa innan de helt eneklt struntar i Samhället och skapar sina egna kriminella företag och den vägen försöker överleva.

  Hårda krav, varför. ?
  Jag tror humana krav är rätt väg . Ställ krav på företag istället
  där man tvingar företag anställa annars skulle staten beslagta företagen och
  antingen driva dem statligt eller lägga ner densamma.

  Den råa kapitalismen måste tuktas.
  Men som det är nu är det kapitalister som tuktar Svaga grupper lägger på dessa högre skatt sämre ersättningar och orimliga krav.

  Arbetslösa måste organisera sig och i enad trupp gå mot arbetsförmedling ställa krav.

  Alternativet är samhällsförstörelse om politiker inte lyssnar.
  vad finns annat för alternativ.

 21. ursula - 20 mars, 2015

  Ha, önskar jag tjänade 9000 kr i månaden. Dags att bli vuxen, Sverige.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Nina Brevinge

Regeringen skjuter upp kritiserat ersättningssystem för ensamkommande

Men de kritiserade ersättningsnivåerna blir kvar. Eslöv till exempel, får en merkostnad på 30 miljoner kronor – långt ifrån de 18 miljoner som kommunen får genom de extra kommunmiljarderna... 0Inga delningar

Stampen-frilansare får vänta på betalning

Forskare: Arbetsrätten måste anpassas till gig-ekonomin


Vesna Prekopic

Vem kämpar för socialsekreterarna?

Det behöver föras en liknande kamp för socialsekreterarna, som det görs för lärarna. 0Inga delningar

Stäng SD-dörren helt, Anna Kinberg Batra

Bryt boendesegregationen, Baylan


Johanna Senneby

Ekonomiskt lönsamt att högavlönad är föräldraledig

Löneskillnaden i ett par kan vara så hög som 16 000 kronor och det lönar sig ändå att dela på föräldradagarna – förutsatt att båda har kollektivavtal... 0Inga delningar

»Förhoppningsvis ett steg bort från nolltolerans mot droger«

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev